.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Săbii "ninja" și pistoale în scandalul țigănesc de la Sebeș!
•Familia Stănescu susține în continuare varianta răpirii și a furtului de aur, la care se adaugă o acuzație de agresiune
     Revenim pentru a treia oară asupra scandalului dintre căldărari și țiganii "de mătase" din Sebeș, scandal declanșat de așa-zisa răpire a unei tinere țigănci, în vârstă de 18 ani (Ana Manuela Stănescu), la numai câteva zile după un simu­lacru de nuntă la care a fost supusă, cu un "mire" de... 14 ani! Exponenții acestui scandal sunt membrii familiei Stănescu (căldărarii, părinții fetei, care au acuzat că odată cu fuga acesteia li s-a furat și zestrea de 200 de galbeni de aur, bijuterii în valoare de cca. 80 de milioane de lei și 20.000 de dolari, din seif), iar pe de altă parte familia Bologa, părinții tânărului cu care a fugit fata, cu intenția de a se căsători. În cotidianul nostru a apărut la momentul respectiv, atât primul episod al scandalului, când familia Stănescu a acuzat "răpirea" fetei și "fur­tul" (deo­cam­dată nedemonstrate de ancheta Poliției), cât și cel de-al doilea episod, cu îm­pin­sături și tras de păr în biroul primarului Alexadru Dăncilă, din Sebeș.
    Suntem acum în măsură să vă oferim noi amănunte despre acest scandal, în care s-au angrenat țiganii împotriva țiganilor. Printr-o declarație trimisă pe adresa redacției noastre, părinții fetei, Ioan și Maria Stănescu afirmă: "Familia Bologa în mod intenționat și deliberat a comis această faptă (așa-zisa răpire- n.red.), pentru a profita material de valorile materiale de care au beneficiat copiii noștri cu ocazia căsătoriei ce s-a făcut conform tradiției noastre strămoșești de țigani nomazi căldărari, valori furate odată cu fata noastră la 8 zile de la căsătorie." Părinții fetei se arată indignați de faptul că acesteia i-a fost eliberată "acea adeverință de către Poliția Sebeș și care a stat la baza dosarului depus la primărie, pentru căsătoria ei cu răpitorul, respectiv fiul lui Bologa Petru, pe numele lui de Răzvan Bologa". Ioan și Maria Stănescu nu pomenesc, însă, nimic despre faptul că ei au reținut cartea de identitate a fetei, pentru a o împiedica să se căsătorească, ceea ce constituie infracțiune! De asemenea, cei doi nu spun nici măcar un cuvânt, în declarația respectivă, despre altercația din biroul primarului, și nici despre faptul că ar avea certificate medico-legale prin care atestă că au fost agresați. (Deși au făcut astfel de declarații verbal, în fața presei.)
•Bătaie ca-n filme la Miercurea Sibiului
     În contradictoriu, Petru Bologa susține, printr-o altă declarație trimisă pe a­dresa redacției noastre că el a fost de fapt cel atacat, în timp ce se afla cu niște prieteni și cu cei doi tineri, taman la Miercurea Sibiului, de către o "bandă" de fideli ai lui Stănescu, în frunte cu acesta. Iată un fragment din această declarație: "...după circa 30 de minute, în timp ce ni s-a adus de mâncare, m-am trezit cu un individ îmbrăcat în tricou roșu, care m-a amenințat cu o sabie că îmi taie capul dacă fac o mișcare. Soția mea și soțiile prietenilor mei, care se aflau la masă, au strigat că vine Poliția iar eu am profitat de neatenția agresorului și l-am imobilizat. În acel moment, dintr-o mașină a coborât șeful grupului, Ioan Stănescu (zis Usturoi) și alți patru indivizi, foarte solizi, cu săbii și bâte (unul dintre ei avea și un pistol), iar într-o fracțiune de secundă au mai apărut în trombă 4-5 mașini pline cu țigani și cu persoane solide, tunse scurt, îmbrăcate în tricouri roșii și înarmate. Neavând încotro, am început să mă apăr de ei cu sabia pe care o smulsesem de la primul individ. După vreo 20 de minute au fugit, auzind că vine Poliția, iar șeful lor, Ioan Stănescu a rămas acolo, de unul singur. Eu nu am profitat de această situație pentru a-l lovi, iar el a ridicat mâinile în sus și a spus cu voce tare că se predă și că niciodată în viața lui nu va mai avea nimic cu familia mea sau cu viitoarea mea noră..." etc.
    După cum vedeți, față de acest nou episod petrecut la Miercurea Sibiului (dacă este real), scandalul de la Sebeș, din biroul primarului, e o "joacă de copii". Noi nu putem face nici o afirmație cu privire la "războiul" acesta țigănesc, în care s-au angrenat în mod absurd cele două tabere, deoarece nu avem suficiente elemente și, după cum spuneam, Poliția nu s-a pronunțat încă, anchetele nefiind finalizate. Nici cea cu privire la "furt și răpire", nici cea cu privire la altercații.
•Am văzut țigani fericiți...
     În lipsa unui co­municat oficial din partea Poliției, redăm mai jos un alt co­municat, din partea ASCIR (Asociația Comunitară pentru Integrarea Socială a Romilor), prin care se face un apel către autorități de a "rezolva prompt și în te­mei legal" conflictul apărut între cele două familii de romi din Sebeș. "Considerăm că acești copii, se arată în comunicatul semnat de președintele asociației, Petru Stoica, au dreptul la exprimare ca toți copiii care trăiesc liberi, într-o lume ci­vilizată, dreptul de a avea o copilărie fericită, iar la vârsta majoratului de a lua decizia căsătoriei fără a fi determinați la acest gest împotriva voinței lor.
    Venim cu acest comunicat de presă deoarece dorim ca pe viitor această co­munitate de țigani căldărari să respete legile române și să nu mai recurgă la vio­lență, după practicile și legile lor nescrise, deoarece acestea duc la degradarea identității tuturor romilor care la rândul lor vor fi asociați cu ei." În loc de concluzie la materialul de mai sus, vă invităm să priviți în fotografie fețele celor doi tineri, Ana Maria Stănescu (18 ani) și Răzvan Bologa (20 de ani). Dacă așa arată un răpitor și așa arată o fată răpită, înseamnă că nu mai există țigani fericiți pe lume. Ceea ce vedeți sunt doi tineri (fericiți împreună, cu toate necazurile prin care sunt siliți să treacă) și deciși să înfrunte tradițiile demne de Evul Mediu ale clanului căldărarilor, care s-au grăbit s-o mărite pe Ana Manuela, cu forța, împreunând-o cu un copil de 14 ani. După tradiția căldărarilor, la 18 ani o fată e deja "fată bătrână" și tocmai de aceea nu înțelegem încrâncenarea cu care familia Stă­nescu încearcă s-o recupereze. Cu atât mai mult cu cât, chiar presupunând că ea s-ar întoarce în casa părintească, nici un fecior căldărar nu ar mai prea accepta s-o ia de nevastă, decât tentat de zestrea ei uriașă. Iar aceasta este tot o problemă de tradiție...
Ioan HĂNȚULESCU

Ziua Eroilor, sărbătorită în grabă și fără discursuri politice
•Spre deosebire de anii trecuți, elevii nu au mai fost aduși cu forța la festivitatea depunerii de coroane *Politicienii nu s-au mai călcat pe picioare, ca în campania electorală de anul trecut *Staff-ul PSD Alba a absentat
     monumentZiua Eroilor a fost marcată ieri, la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, printr-un ceremonial militar și o slujbă de pomenire, într-o notă sobră, adecvată momentului, festivitatea încheindu-se în mai puțin de o jumătate de oră. Au participat cadre militare ale unităților MApN, MAI și SRI, veterani de război și câțiva politicieni. Din partea autorităților jude­țene și locale au ținut să fie prezenți prefectul Cosmin Covaciu, subprefectul Clement Negruț, vicepre­șe­din­tele Consiliului Județean, Dan Simedru, primarul Mir­cea Hava și viceprimarul Ioan Bogățan. Spre deo­se­bire de anii trecuți, elevii unităților de învățământ din municipiu nu au mai fost scoși de la cursuri și obligați să participe la festivitate. După slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoți, pe acordurile Imnului Eroilor, cei nominalizați mai sus au depus coroane la Monumentul Eroilor străjuit de elevi militari. Totodată, politicienii nu s-au mai înghesuit să iasă la rampă, așa cum s-a întâmplat anul trecut de Ziua Eroilor, în plină campanie electorală. Au depus totuși coroane de flori organizațiile județene ale Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD, Partidului Conservator și Partidului România Mare, PSD Alba absen­tând de la eveniment. Președintele organizației județene, Ioan Rus, a declarat că formațiunea pe care o conduce nu a fost invitată de organizatori, așa cum pre­vede protocolul ca la alte evenimente similare, cum este, de exemplu, Ziua Națională. "Probabil, că actualii guvernanți nu au vrut să depunem coroane de flori alături de ei de Ziua Eroilor și nu ne-au înștiințat despre programul acțiunii", a spus Ioan Rus, menționând că PSD Alba a comemorat ieri, separat, eroii nea­mului. În replică, subprefectul Clement Negruț a spus că era de notorietate faptul că în fiecare an de sărbătoarea creștină Înălțarea Domnului este marcată Ziua Eroilor, motiv pentru care nu trebuiau lansate invitații cu acest prilej. După depunerea de coroane, a luat cuvântul doar comandantul Garnizoanei, col. Mihai Irimiea, prefectul Cosmin Covaciu renunțând în ultimul moment la discursul său. Colonelul Irimiea a evocat memoria eroilor jertfiți în cele două conflagrații mondiale ale secolului trecut, exprimându-și speranța că puterile militare ale lumii vor face apel la rațiune și nu vor mai apela la violență. O gardă de onoare, formată din vânători de munte și elevi ai Colegiului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, a pre­zentat onorul.
Robert GHERGU

Leafă diminuată pentru profesorul bătăuș
     Consiliul profesoral al Școlii generale "Vasile Goldiș" din Alba Iulia a decis în ședința de miercuri sancționarea profesorului Viorel Oargă cu diminuarea cu 15 la sută a salariului acestuia pe 4 luni, începând de la 1 septembrie, a declarat directorul școlii, prof. Aurelia Florea. Dascălul a fost găsit vinovat de agresarea elevului Călin Chitulea, în urma anchetei demarate de o comisie de cercetare din care a făcut parte și inspectorul școlar de specialitate al IȘJ Alba, prof. Ștefan Bardi. În urma incidentului produs în 30 mai a.c., elevul a avut nevoie de 4 zile de îngrijiri, fiind diagnosticat de medicii legiști, printre altele, cu "escoriații și echi­moze pe fața anterioară și laterală a gâtului, care s-ar fi putut produce prin lovire cu corpuri contondente și comprimare". Dacă nici unul dintre cei implicați nu va contesta sancțiunea aplicată, IȘJ Alba nu va fi nevoit să mai intervină în acest caz, a declarat inspectorul școlar general, prof. Cornel Sandu. Fără a fi păr­tinitor, incidentul naște totuși o serie de întrebări. Vor mai avea părinții încredere în rolul educativ al școlii, dacă se întâmplă astfel de situații? Va mai avea autoritate în fața clasei profesorul sancționat sau copiii îi vor "sări în cap"? Ce măsuri pot lua dascălii pentru ca astfel de întâmplări nefericite să fie evitate pe viitor, dacă aplicarea prevederilor actuale ale regulamentelor școlare nu mai au nici un efect asupra elevilor, iar pe părinți nu-i mai interesează soarta copiilor lor? Elevii nu trebuie să aibă și obligații sau ei au numai drepturi?(R.G.)
Audiențe parlamentare
     *Deputatul PSD de Alba, Mugurel Liviu Sârbu va acorda, sâmbătă 11 iunie a.c., audiențe la Sebeș. Acestea se vor ține începând cu ora 9.00 la sediul Bi­roului Parlamentar situat pe strada Șurianu nr. 6.(R.J.)
    *Sâmbătă, 11 iunie, de la ora 13.00, deputatul de Alba al Partidului Conser­vator, Nicolae Popa, va acorda audiențe la Biroul Parlamentar din Câmpeni, a anunțat Biroul de presă al Partidului Conservator Alba. De asemenea, abrudenii își vor putea spune păsurile deputatului conservator, care va încerca să-i ajute, dacă se vor prezenta sâmbătă, de la ora 15.30, la Biroul Parlamentar situat în clădirea Detunata din Abrud. (R.G.)
Inspecție europeană
     În data de 1 iunie a.c., o delegație formată din 5 experți europeni (2 germani, un polonez, un englez și un danez), însoțită de 3 specialiști ai ANSVSA Bu­curești, a efectuat o vizită de evaluare pe linie veterinară în județul Alba, a anunțat purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, dr. Ioan Tătucu. Misiunea a fost organizată de Direcția Generală Extindere, prin intermediul Oficiului de Asistență Tehnică și Schimb de Informații și s-a desfășurat în contextul aderării României la UE. Au fost vizitate societățile de procesare a cărnii Lider Prod Carn Alba Iulia și Elit Cugir, procesatorii de lapte Albalact Alba Iulia și Biomilk Lopadea Nouă, abatorul de păsări Transavia Oiejdea și unitatea de procesare a peștelui Delta Plus Daia Română. Dr. Ioan Tătucu a menționat că din informațiile pe care le deține, experții europeni au fost mulțumiți de modul în care sunt respectate programele de mo­dernizare ale firmelor, județul Alba ieșind cu capul sus în urma acestui control. Concluziile rapoartelor întocmite de experții europeni vor fi discutate în cadrul Subcomitetului nr. 1 Agricultură și pescuit-domeniul veterinar, care va avea loc la Bruxelles, în prezența reprezentanților Comisiei Europene și vor fi incluse în Ra­portul comprehensiv de monitorizare a României.(R.G.)
Unități închise de inspectorii sanitari
     Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Direcției de Sănătate Publică Alba a efectuat luna trecută 11 controale igienico-sanitare la unități alimentare și nea­limentare, a anunțat purtătorul de cuvânt al DSP Alba, dr. Cristina Galoș. Bilanțul: a fost retrasă o autorizație sanitară de funcționare, două unități au fost închise, au fost aplicate 11 amenzi însumând 118 milioane de lei, majoritatea în sectorul ali­mentar și au fost scoase de pe piață peste 12 tone de alimente de calitate în­doielnică.(R.G.)
Două Dacii pentru Ambulanță
     Serviciul Județean de Ambulanță Alba a primit două autoturisme Dacia din partea Direcției de Sănătate Publică Alba, a anunțat directorul DSP Alba, dr. Ion Munteanu. Mașinile fuseseră date spre utilizare acum câțiva ani Spitalului Județean de Urgență Alba și Spitalului Municipal Sebeș. Dr. Munteanu a explicat că cele două unități sanitare ar fi fost nevoite să angajeze doi șoferi și să asigure cota de combustibil necesară, cheltuieli pe care acestea nu le pot angaja în prezent. Din acest motiv, autoturismele au fost transferate gratuit Serviciului Ju­dețean de Ambulanță, urmând să fie revizuite din punct de vedere tehnic și vop­site, pentru a fi utilizate apoi la transporturi care nu reprezintă urgențe medicale. Una dintre Dacii va ajunge la Stația de Salvare de la Zlatna, pentru transportul bolnavilor de dializă, iar cealaltă va rămâne în parcul auto al Ambulanței Județene, cheltuielile fiind suportate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.