.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Șeful "armatei a patra românești", la judecată
     Puțini știu că pe vremea lui Ceaușescu, în afară de forțele militare ce se desfășurau la vedere exista și o "armată ascunsă", capabilă de reacții puternice, un fel de "armată a patra" a minerilor. Sau mai bine zis un fel de "gardă de pretorieni în pufoaică", o masă de manevră foarte ușor de pus în mișcare în orice sens dorit. O "clasă de nădejde" (termen folosit și de succesorul dictatorului comunist, Ion Iliescu), clasă care a încercat o luptă deschisă împotriva dictaturii comuniste prin anii '80 (ca și muncitorii de la Brașov) și care, în urma înfrângerii ei de atunci, a fost transformată din opozantă în susținătoare inconștientă. Astfel, marea masă a minerilor a devenit obiectul infiltrării din partea Securității și iată că a fost folosită cu succes de Ion Iliescu în 14 iunie 1990, în timpul războiului româno-român declanșat în Capitală.
    Nu vreau să insist prea mult asupra derulării evenimentelor de atunci, dar voi reda succint circumstanțele care au dus la apariția în forță a "pretorienilor în pufoiacă" pe străzile Bucureștiului. Abia instalat la cârma statului, comunistul Ion Iliescu se vedea confruntat cu o opoziție democratică renăscută din cenușa liberalismului și creștin-democrației, cu o presă liberă total diferită de cea di­nainte de 1989, evident ostilă neo-comunismului, și cu o societate civilă trezită din amorțire. Toate aceste forțe democratice sesizau pericolul reprezentat de instaurarea la putere a "comunismului cu față umană": cocoloșirea rinocerilor co­muniști și facilitarea îmbogățirii lor în noua eră, scoaterea teroriștilor din peisajul atenției publice pe ușa din spate a istoriei și ștergerea urmelor lor, protejarea securiștilor care au făcut poliție politică și a informatorilor etc. Bineînțeles, asta însemna rămânerea României mult în urma țărilor ce se îndreptau spre demo­crație și spre UE. (Ceea ce, din păcate, s-a și întâmplat). Prin urmare, în fața acestui pericol, societatea civilă a reacționat, determinând ceea ce s-a numit "fenomenul Piața Universității" (care, dacă vă mai amintiți, viza și aplicarea celebrului "punct opt de la Timișoara"). Neputând să folosească forțele armate într-o represiune sângeroasă și văzând forțele polițienești depășite de situație (deși acestea au intervenit extrem de brutal), Iliescu a folosit "armata a patra românească", a minerilor conduși de Miron Cozma, la care a făcut apel direct. Rezultatul real se pare că-l aflăm abia acum, după aproape 15 ani: 100 de ca­davre și 746 de răniți (tineri, femei, bătrâni, copii), dintre cei despre care se spunea că ar fi "forțe legionare și destabilizatoare", "golani", "drogați" etc. Și tot acum îl vedem pe șeful acestei "armate a patra românești" (fost șef al statului până la ultimele alegeri), chemat la judecată de către Asociația Victimelor Mi­neriadelor. (După ce încercase să-l scoată basma curată pe "ortacul-pretorian" Miron Cozma.) Alături de el, în fața instanței, vor apărea alte nume cunoscute: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, gen. Mihai Chițac (pe vremea aceea mi­nistru de Interne) și Gheorghe Diamandescu (fost șef al Inspectoratului General al Poliției) și alții.
    Aceste lucruri le-ați putut afla și pe alte canale mediatice. Ceea ce ar mai tre­bui aflat este numele celorlalți manipulatori direcți (polițiști sub acoperire, se­cu­riști etc.), care au participat la punerea în mișcare și la coordonarea cohor­telor minerești.
Ioan HĂNȚULESCU