.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Olimpici premiați de Primăria Alba Iulia
     Hava premiazăUn număr de 63 de elevi din județul Alba au obținut în acest an premii și mențiuni la etapa națională a olimpiadelor șco­lare pe discipline și a concursurilor pe meserii. Olimpicii albaiulieni au fost recom­pen­sați de către Consiliul Local Alba Iulia, cei 42 de tineri primind plicurile cu bani chiar din mâna primarului Mircea Hava, într-un ce­remonial desfășurat cu ocazia Zilelor Muni­cipiului. Potrivit unor surse din cadrul IȘJ Al­ba, premiile au fost următoarele: 2 milioane de lei-premiul I, 1,5 mi­lioane-premiul II, 1 mi­lion-premiul III și 800.000 de lei-mențiune. Nici profesorii care i-au pregătit nu au fost uitați de municipalitate, dascălii primind câte un milion de lei, fiecare.(R.G.)
Accidentele mortale se țin lanț
•De ziua sa de naștere, un șofer din Arad a fost implicat în­tr-un accident rutier în apropiere de Șibot, în urma căruia soția lui a decedat
     În județul Alba, lanțul accidentelor mortale pare să nu mai aibă sfârșit, după ce o altă dramă rutieră, soldată cu un mort și un grav rănit, s-a produs sâmbătă, 11 iunie, în apropierea comunei Șibot. Potrivit poliției, Cornel Butuza, de 55 de ani, domiciliat în Arad, conducea un autoturism Wartburg, în care se mai afla soția acestuia, Anisia, de 53 de ani. La un moment dat, șoferul s-a angajat ris­cant în depășirea unui TIR cu remorcă, deși din sens opus se apropia un autotractor Volvo, înmatriculat în București, condus de Adrian Pantea, de 43 de ani, din Râmnicu Vâlcea. Impactul a fost iminent, iar în urma coliziunii violente autoturismul a fost proiectat în TIR-ul pe care se angajase să-l depășească, autotractor condus de Cristian Ghițescu, din comuna vâlceană Mihăești. În urma accidentului, conducătorul auto a suferit o fractură de bazin și s-a ales cu mai multe coaste rupte, iar soția acestuia, aflată pe "scaunul mortului", a suferit leziuni foarte grave, fiind transportată la spitalul din Orăștie, unde a decedat la scurt timp. Tragedia s-a produs chiar la aniversarea zilei de naștere a condu­că­torului auto. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul.
Robert GHERGU

Vocea ecologiștilor în Parlamentul României
     Zi de referință, ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI, a însemnat o aniversare cu încărcătură deosebită pentru ecologiștii români: desfășurarea Congresului Extra­ordinar al Partidului Ecologist Român la Cluj - Napoca.
    Congresul a consfințit asocierea dintre Partidul Ecologist Român și Forumul Ecologist din România, asociere care are ca obiect unificarea acțiunilor pentru renașterea conștiinței ecologiste a cetățenilor, manifestându-și interesul declarat pentru a sprijini mult mai puternic aplicarea angajamentelor pe care România și le-a asumat în fața Europei în domeniul mediului precum și crearea unui partener solid pentru "verzii europeni".
    Cei aproape 400 de delegați reprezentând 36 de filiale județene și ale Muni­cipiului București au decis prin vot pe noul președinte în persoana deputatului Petru Lificiu și o nouă conducere.
    Județul Alba este reprezentant în noua conducere de Uțiu Ioan în funcția de prim-vicepreședinte, Câmpean Vasile în funcția de secretar executiv, Dumitrescu Gabriela în Comisia Centrală de Cenzori și Cărăbeț Viorel în Comisia Centrală de Arbitraj.
    În declarația politică, rostită luni 6.06.2005 în Camera Deputaților, președintele Partidului Ecologist Român declara: "Începând de astăzi voi acționa în Par­la­mentul României ca deputat care reprezintă Partidul Ecologist Român și sper ca în viitor, prin voința cetățenilor, ecologiștii să fie reprezentați de un puternic grup parlamentar". (Președintele filialei județene PER, Ioan UȚIU)
"Cu viața mea apăr viața"
     Vineri, 10 iunie, la sediul Crucii Roșii Alba, s-a desfășurat etapa județeană a concursului de protecție civilă "Cu viața mea apăr viața", organizat de In­spec­toratul Județean pentru Situații de Urgență "Unirea". Adjunctul inspectorului șef al ISU Alba, mr. Cornel Oprișa, a declarat că au participat echipaje din liceele câș­tigătoare ale fazelor zonale. În urma susținerii probelor, concursul a fost câștigat de Colegiul Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, locul secund a revenit Liceului Teologic Greco-Catolic Blaj, iar ultima treaptă a podiumului de premiere a fost adjudecată de Liceul Teoretic "Petru Maior" din Ocna Mureș.(R.G.)
Bihorean găsit spânzurat la Câmpeni
     Cadavrul unui bărbat aflat în stare de putrefacție a fost găsit vineri, 10 iunie, spânzurat de creanga unui pom dintr-o pădure de pe raza orașului Câmpeni, în locul numit "La Miți", situat în apropierea DN 75. O echipă operativă s-a deplasat imediat la fața locului, iar pe baza documentelor de studii și de legitimare găsite în bagaje a fost stabilită identitatea cadavrului. Este vorba de Ioan Vasiliu So­lomon, în vârstă de 48 de ani, originar din comuna Chișlaz, județul Bihor, dar care avea domiciliul în București. În urma investigațiilor, polițiștii au stabilit că bărbatul divorțase anul trecut de soția sa, plecând acum două luni din Capitală, unde locuia. El se îndrepta spre locuința mamei sale din localitatea bihoreană amintită, iar motivele exacte pentru care a recurs la acest gest nu sunt cunoscute. Medicii legiști au stabilit că moartea a fost violentă și a survenit din cauza asfixiei me­canice prin spânzurare, nefiind suspiciuni.(R.G.)
Deputatul Sârbu recunoaște că moțiunea PSD nu are nici o șansă
     În aceste zile, PSD urmează să depună o moțiune de cenzură în Parlament vizavi de asumarea răspunderii Guvernului Tăriceanu pe pachetul de legi care vizează cu precădere aspecte privind proprietatea și justiția. "Dacă în ceea ce privește legile proprietății, unele corijări aduse mi se par chiar benefice, în schimb nu putem fi de acord cu subordonarea din nou a justiției, politicului. La cererea expresă a UE, Guvernul Năstase a reușit să scoată de sub influențe politice actul de justiție, ori acum prin noua lege se dorește revenirea la vechile practici, când magistrații erau numiți de ministru", a comentat deputatul PSD de Alba, Mugurel Sârbu. Totuși parlamentatul de Alba a recunoscut că moțiunea PSD nu are prac­tic nici o șansă de reușită, însă apelarea de către opoziție la acest instrument face parte din lupta politică. Pe de altă parte însă se pare că nici chiar PSD nu ar dori să treacă, deoarece s-ar face jocurile lui Traian Băsescu, adeptul fără echi­voc al alegerilor anticipate. (R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.