.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Căldură și anticipate
     Nici n-a venit bine căldura verii acesteia, că se și încinge la maximum scena politicii românești. Alba-neagra anticipatelor a revenit în atenția politicienilor aflați la guvernare. Îți vine a zice că fiecare ploaie de vară influențează într-un fel sau altul deciziile liderilor formațiunilor componente. Pe deasupra, când mai apare și câte un fulger sau tunet, ca la un semnal, hop iese rapid și președintele Traian Băsescu cu câte o declarație în presă care dă peste cap toate calculele analiș­tilor politici, ale politicienilor sau ale ziariștilor. Supărat în oarecare măsură pe guvern pentru ineficiență în abordarea problemei inundațiilor din Banat, preșe­din­tele a devenit însă tot mai virulent la adresa presei românești. Mai bine zis față de "o parte" a presei, care "a fost achiziționată de unele structuri economico-ma­fiote" și astfel încearcă să influențeze într-un anume fel populația României. Supărarea președintelui este și mai evidentă atunci când vine vorba despre co­mentariile referitoare la problema răpirii celor trei jurnaliști în Irak și la modul cum au fost ei eliberați.
    Astfel, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" și apărut în ediția acestuia de luni, 13 iunie a.c., președintele Traian Băsescu afirmă: "Pentru unii, cea mai mare greșeală este că România și-a permis să înregistreze un succes. Sunt cei obișnuiți să promoveze ideea că România este bolnavă, că poporul român tre­buie des­curajat să năzuiască, să fie mândru, și că trebuie ținut sub "zicerile" și propaganda dezastrului pe care o promovează fără contenire (...) Or, România nu are nici un motiv să fie umilă. România este o țară care stă pe picioarele ei, este puternică și trebuie tratată ca atare. Dar cheia acestei abordări este dacă însuși poporul român este conștient de acest lucru. Aici este o bătălie teribilă a unor structuri care nu au nici un interes ca românul să fie mândru". Chestionat și în ce privește problema alegerilor anticipate, președintele Băsescu a răspuns destul de sec: "PNL nu dorește alegeri anticipate și, în condițiile acestea, sunt im­posibil de organizat". La rândul lui Emil Boc, președintele interimar al PD, spune că "fuziunea cu PNL nu mai este de actualitate" - folosindu-se de ar­gumentele conform cărora fiecare formațiune în parte, PD - pe culoarul popu­larilor și PNL pe cel al euro-liberalilor, ar obține un sprijin mai consistent în plan european, decât în cazul în care ar fuziona. În plus, Emil Boc a reluat sâmbătă, 11 iunie a.c. și problema alegerilor anticipate, problemă în care se pare că nu s-a mai consultat de ceva vreme cu președintele Băsescu. Asta, deoarece dom­nia sa susține fără echivoc că "Democrații iau în calcul în continure soluția ale­gerilor anticipate", în ciuda pozițiilor publice repetate, pe contrasens, ale pre­mierului Tăriceanu. "Vom recurge la soluția anticipatelor în momentul în care vom constata că majoritatea fragilă de care dispunem în Parlament nu ne oferă condiții pentru a pune în practică proiectele noastre de guvernare", a insistat liderul democrat.
    Totodată, Emil Boc, prin afirmațiile sale de ultimă oră, a început să dea fri­soane chiar partenerilor de coaliție și aliaților, spunând: "PD ar vrea să câștige viitoarele alegeri "anticipate sau neanticipate", să fie partidul numărul 1, de­oa­rece noua orientare populară are marele avantaj că se adresează tuturor sferelor și categoriilor sociale". În acest caz, de pe acum se anunță deja o bătălie pu­ternică între aliații de la guvernare, atât în ceea ce privește anticipatele, cât și în atragerea electoratului. Dacă nu cumva, într-o mișcare - surpriză, președintele Băsescu le va fixa din nou un azimut comun. Totul se pare că va depinde de "căl­dura" din interiorul Alianței, dar poate și de cea de afară...
Tinu MATEȘ