.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Vine vara cu arșiță și tornade
     Furtună și ploaie, caniculă, frig, din nou arșiță și posibile tornade. Vremea va fi la fel de capricioasă toată vara. Alternanta rapidă a "fenomenelor extreme" este efectul dezvoltării globale a tehnologiei.
    Prognoza de sezon a Administrației Naționale de Meteorologie nu s-a potrivit întocmai cu starea reală a vremii, cel puțin pentru prima decadă a lunii iunie. În timp ce specialiștii se așteptau la temperaturi de peste 35-36 de grade Celsius în sudul țării, termometrul a depășit cu zgârcenie 20 de grade Celsius. Ploile torențiale prognozate pentru sud și sud-vest au cuprins aproape întreg teritoriul României. După câteva zile de caniculă, ne putem aștepta la instabilitate atmosferică, cu averse de ploaie, spre sfârșitul lunii iunie.
•Cinci grade Celsius în august
     În "luna lui Cuptor" vine arșița, dar nu vor lipsi nici ploile și vântul puternic. În nord-vestul și sud-estul țării, cantitățile de precipitații vor depăși valorile normale pentru această lună. În sud, temperaturile maxime vor sări de 35 de grade Cel­sius, iar minimele de 20 de grade Celsius. Pe litoral, frecvența nopților tropicale va fi mai mare.
    Prima decada a lunii august va fi frumoasă și călduroasă, cu ploi din belșug în sud și est. În a doua parte a lunii, temperaturile vor scădea treptat, iar numărul de zile cu instabilitate atmosferică va fi mai mare. Nopțile vor fi mai reci decât este normal pentru ultima lună de vară (este posibil ca termometrele să înregistreze mai puțin de cinci grade Celsius, față de 8-18 grade Celsius, în mod obișnuit). Acest lucru favorizează apariția timpurie a brumei, mai ales în depresiuni. Fe­nomenele extreme, tot mai dese. Cert este că ar trebui să ne adaptăm la o vreme din ce în ce mai capricioasă, cu treceri bruște de la o extremă la alta. "În ultimii ani s-a înregistrat o inconstanță tot mai accentuată a temperaturilor și a stării vremii, care suferă modificări radicale în intervale tot mai scurte de timp.
    Vor crește numărul și frecvența evenimentelor meteo extreme, cum ar fi tor­nadele, temperaturi foarte scăzute sau foarte mari, secete, inundații", considera Elisabeta Oprișan, cercetător principal la Institutul Național de Hidrologie și Gos­podărire a Apelor.
În cel mai mediatizat proces
Michael Jackson a fost achitat
     La miezul nopții trecute insomniacii au putut urmări în direct, la CNN și Euronews, verdictul în procesul intentat lui Michael Jackson de un copil. În mod indubitabil, acesta a fost cel mai mediatizat proces din istoria omenirii, fiind prezenți circa 2000 de reporteri din 32 de țări, după CNN, 52 de țări după Euronews. După mai multe zile de deliberări, cele 8 femei și cei 4 bărbați din juriu l-au declarat nevinovat pe starul pop la toate cele 10 capete de acuzare, cel mai important fiind acuzația de molestare sexuală. Verdictul i-a bucurat pe fanii lui Jackson care așteptau în zona tribunalului din Santa Maria.
    Experții în drept care au comentat pentru CNN au relevat că Santa Maria este una din cele mai conservatoare zone din California și că în juriu n-a fost prezent nici un negru. De asemenea, s-a subliniat că judecătorul a permis să se prezinte și fapte din cazurile trecute în care a fost acuzat Jackson, ceea ce este sur­prinzător fiindcă niciodată n-a fost condamnat pentru acele acuzații. În cazul în care ar fi fost condamnat acum, această decizie a judecătorului i-ar fi oferit mari șanse să-i fie acceptată cererea de recurs. Concluzia lor a fost că verdictul ju­riului nu poate fi pus sub semnul întrebării. Procurorul Tom Sneddon a susținut că și-au făcut conștiincios munca, atât el cât și polițiștii. Însă de 10 ani îl tot ur­mărește pe Jackson fără să reușească nici o condamnare... El a declarat că, dacă va mai primi acuzații împotriva lui Jackson, le va analiza în detaliu și va merge în instanță doar cu un caz solid. Jurații au declarat că au luat în calcul doar probele, nu faptul că este superstar, nici ce-a scris presa sau cum va co­menta lumea. Și au apreciat că atât acuzarea cât și apărarea și-au făcut bine munca.
    Chiar dacă juridic Jackson este curat, unii ziariști consideră că imaginea lui va fi mai greu de curățat. (S.F.D.)
Lubrifianți contrafăcuți
     Lubrichem, patronatul din industria uleiurilor de motor, a făcut cunoscut faptul că numai 40% dintre cele 180 de milioane de tone de uleiuri de motor care se consumă anual în România sunt timbrate, ceea ce ar trebui să certifice au­tenticitatea lor. Patronatul consideră că aceste timbre nu fac decât să mărească prețul fără rost și că pentru a combate piratarea uleiurilor de motor trebuie să fie intensificate controalele, să fie majorate de 5 ori amenzile și să fie întărită pu­terea Autorității pentru Protecția Consumatorului. (S.F.D.)
Șoferi indisciplinați amendați cu 396 de milioane de lei
     În 10 și 11 iunie 2005, Poliția Rutieră Alba a desfășurat acțiuni de identificare și sancționare în principal a conducătorilor auto care au consumat băuturi al­co­olice înainte să se urce la volan. Au fost astfel depistate 476 de contravenții și aplicate amenzi în valoare de 396 de milioane de lei. Au fost reținute 18 permise, toate pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, 4 certificate de înma­triculare pentru defecțiuni tehnice, au fost aplicate 43 de amenzi pentru viteză și 411 pentru alte abateri. (I.P.)
Curcanul cloșcă
     Un fenomen extrem de interesant ne-a fost dat să constatăm în gospodăria lui Iosif Coza din Ciuruleasa - Centru, unde un curcan a devenit cloșcă. Povestea a început anul trecut când o vulpe a furat curca ce avea pui. Rămași "orfani", puii au trecut sub îngrijirea curcanului pereche - practic tatăl actualului curcan, pro­venit din puii de anul trecut. Moștenind caracterul tatălui, curcanul-fiu s-a trans­format în cloșcă, începând să clocească ouăle pe care le depuneau găinile într-o cușcă și bătând găinile care-l deranjau. La ora actuală curcanul Dodo clocește 10 ouă de găină. Vom urmări în continuare ce se va întâmpla și vom reveni. (I.R.)
La Roșia Montană
Zonă de recreere pentru cei mici
•Prima acțiune a Parteneriatului de Mediu Roșia Montană
     După inaugurarea "Parteneriatului de Mediu Roșia Montană" (RMEP), care a avut loc în data de 16 mai 2005, suntem în măsură să consemnăm finalizarea primei acțiuni, promovată de Primăria Roșia Montană, Roșia Montană Gold Cor­poration, Școala generală cu clasele I-VIII, din comună, și alți parteneri. Cu acest prilej, RMEP îi invită pe toți membrii comunității astăzi, 15 iunie 2005, începând cu ora 16,00, în proaspăt amenajata zonă de recreere pentru cei mici și cei mari deopotrivă, zonă situată în fosta grădină de vară. Amenajarea spațiului de re­creere a fost făcută sub deviza "o comunitate mai curată, mai frumoasă și mai bine întreținută". (I.H.)
A fost găsit cadavrul fetiței furat de ape în luna martie
     Luni, 13 iunie a.c., lucrătorii Postului de Poliție din Rădești au fost sesizați de către un pescar asupra faptului că pe râul Mureș, în aval de Rădești, plutește cadavrul unei fetițe în vârstă de aproximativ 2/3 ani. Bănuind că este vorba despre fetița care a căzut în Valea Ampoiului în data de 27 martie a.c., polițiștii au che­mat-o pentru identificare pe Delia Maria Chiper. Aceasta și-a recunoscut fetița, D.R. Chiper, înghițită de ape acum mai bine de două luni și jumătate. Familia fe­tiței și-a găsit în sfârșit liniștea sufletească, având posibilitatea măcar să-și în­groape creștinește copilul. (I.P.)
Astăzi, la Alba Iulia
Pelerinaj dedicat lui Mihai Eminescu
     În anul 1996, Asociația "Școala Albei" a așezat în municipiul nostru o placă comemorativă ce marca împlinirea a 130 de ani de la prezența lui Mihai Emi­nescu la adunarea Asociațiunii ASTRA și trecerea sa prin Alba Iulia. Anul acesta, când se împlinesc 139 de ani de la evenimentul mai sus amintit, Asosciația "Școala Albei", Protopopiatul Ortodox de Alba Iulia și Societatea de Științe Fi­lologice din cadrul Casei Corpului Didactic Alba organizează un pelerinaj dedicat marelui poet. Acesta are loc azi, 15 iunie 2005, între orele 10,00- 12,00 și va a­vea drept punct final Biserica din Maieri, unde slujește părintele protopop Niculiță Pascu. Aici, elevii, însoțiți de profesorii lor, vor asista la un Te Deum, vor susține un recital de poezie dedicat lui Eminescu, vor interpreta piese muzicale și va a­vea loc un vernisaj. (I.H.)
Luni, la Ocna Mureș
S-a deschis oficial prima unitate medico-socială din județ
     Ziua de 13 iunie a.c. a fost una cu noroc pentru locuitorii din orașul Ocna Mureș și nu numai, în sensul că s-a dat oficial în folosință prima unitate medico - socială din județul Alba. Unitatea funcționează în incinta spitalului orășenesc și are în dotare 30 de paturi. Prin intermediul ei se asigură servicii medico - sociale pentru persoanele vârstnice aflate în dificultate. Aici activează medici specialiști, asistenți medicali și sociali, infirmiere, toate cadrele având calificarea necesară, asistența medicală fiind permanentă. Casa de Asigurări Alba decontează ser­viciile medicale pe bază de contract. Lucrările de amenajare a unității au fost suportate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale care a alocat suma de 3,5 miliarde de lei. Finanțarea ulterioară a cheltuielilor va fi susținută prin intermediul CL Ocna Mureș, Consiliului județean, donații și sponsorizări. Într-o viitoare ședință de Consiliu local se vor stabili sumele care vor fi alocate unității medico-sociale.
    La manifestările prilejuite de inaugurarea unității au participat Ion Dumitrel - președintele CJ Alba, Nicolae Todea - Prefectura Alba, Constantin Sura - di­rectorul Direcției de Muncă, Solidaritate Socială și Familie Alba, Doina Emilia Harda - șefa SC Proiect SA, firma care a asigurat proiectarea, primarul și vice­primarul din Ocna Mureș, Sorin Cristea și respectiv Tudor Chidovat, alți invitați. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.