.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Puterea informației
     România este una dintre țările cu cele mai multe servicii secrete pe cap de locuitor din lume, dacă nu chiar prima... Avem un SRI, un SIE, un STS și la fie­care minister mai important (Interne, Armată, Justiție) mai există câte o direcție sau un serviciu de informații sau de protecție internă. Mai avem apoi și alte instituții (CSAT-ul, CNSAS-ul, SPP-ul) care se ocupă cu secretele de stat și cu cei care le utilizează. Ca să nu mai vorbim de faptul că aproape fiecare român mai face, din când în când, pe informatorul, că doar așa au fost deconspirate multe dintre secretele acestei țări, începând de la trădarea și prinderea lui Decebal, a lui Horea, Cloșca și Crișan ori a lui Mihai Viteazul și terminând cu Antonescu ori Ceaușescu.
    Am putea spune că mai ales acum tot românul s-a specializat în informații, dacă ne ghidăm după tărăboiul, balamucul și tam-tamul care se face în aceste zile în presă, la radio și TV. A ajuns problema serviciilor secrete un fel de sport național la care se pricepe toată lumea. Politicienii și parlamentarii mai ales, care deși au semnat un certificat de muțenie impus de NATO (ORNISS) să păstreze secret... secretul, nu pot să tacă, astfel că au furnizat presei schema unei structuri de informație avizată de șeful statului și socotită secret de acesta. Firesc ca președintele să fie supărat, mai ales că a fost lucrat o dată de serviciile secrete care l-au pus să citească un film al evenimentelor cu răpirea celor trei ziariști în Irak, care s-a dovedit a fi plin de informații controversate. Gogomăniile "secrete" livrate președintelui l-au făcut pe șeful statului să re­gândească toată structura și funcționalitatea serviciilor secrete din România. Cred că președintele are dreptate și sunt de acord că trebuie pus piciorul în prag și făcută ordine în comunitatea de informații din România. Un șef de stat puternic și activ cum se vrea și președintele nostru are nevoie de servicii speciale per­formante și mai ales... secrete. De fapt, toți marii șefi de stat, inclusiv preșe­din­tele SUA, sunt preocupați de reorganizarea serviciilor secrete, de profesio­nalizarea și ultraperfecționarea lor. Și, pentru că axa Londra - Washington ne ghi­dează mai nou în politică, este oarecum firesc să ne inspirăm din noile structuri informative nord-atlantice.
    Problema care se pune este însă cine să conducă noua Comunitate de In­formații și mai ales cui să îi fie subordonată: Parlamentului, Guvernului ori Pre­ședintelui? Având în vedere că tot ce a fost subordonat Parlamentului nu a func­ționat ori a fost politizat, este clar că înaltul forum nu are nici în clin nici în mâ­necă cu secretele (ca să nu mai vorbim că ce secret poate fi acela care este controlat de vreo 500 de parlamentari, căci oameni sunt și ei). Nici Guvernul nu ar trebui să aibă de-a face cu informațiile secrete. Treaba lui este buna ad­mi­nistrare și gospodărire a țării. Rămâne deci ca șeful statului, al armatei și al CSAT-ului, care este ales pe cinci ani, nu desemnat ca premierul, care este schimbător, să aibă la dispoziție toate informațiile secrete referitoare la o anumită situație excepțională ce privește soarta țării și siguranța fiecărui cetățean. Lecția primită de președintele Băsescu pe tema răpirii jurnaliștilor de "teroriștii româno-irakieni", este un atu în plus pentru ca "toate ouăle" serviciilor secrete să fie pu­se într-un singur coș, la Palatul Cotroceni și nu în șase coșuri, pe la tot felul de alte palate și sedii de partid centrale pe unde se gudurau șefii serviciilor secrete jucând la două capete, mai ales în campaniile electorale, pentru a rămâne în funcții.
    A venit vremea, deci, ca serviciile secrete de azi să devină secrete și să nu mai fie un stat în stat ori la cheremul partidelor. Și mai ales, dacă vrem un pre­ședinte puternic și nu un simplu locatar sau domnitor la Cotroceni, care să plân­gă ca Emil Constantinescu, că a fost îngenuncheat de securiști, atunci să-i dăm președintelui și puterea informației. Căci numai cine deține informația deține pu­te­rea!
Gheorghe CIUL