De astăzi leul nou intră în circulație
Bani noi și prețuri noi pe vechi melodii populare românești: "Am un leu și vreau să-l beau", vom vedea dacă de bucurie sau de necaz! *Tot poporul umblă cu calculatorul pentru a socoti resturile de la coada leului
Corespondența dintre vechile și noile însemne monetare:
10.000 lei vechi = 1 leu nou
50.000 lei vechi = 5 lei noi
100.000 lei vechi = 10 lei noi
500.000 lei vechi = 50 lei noi
1.000.000 lei vechi = 100 lei noi
500 lei noi
100 lei vechi = 1 ban nou
500 lei vechi = 5 bani noi
1.000 lei vechi = 10 bani noi
5.000 lei vechi = 50 bani noi
Cât vor costa de la 1 iulie:
O pâine - 80 de bani noi
Un litru de ulei - 4,70 lei noi
Un kg carne porc - 20 lei noi
Un litru lapte - 1,60 lei noi
Un kg zahăr - 2,30 lei noi
Comercianții - obligați să preia leii vechi
Comercianții care, după 1 iulie, nu respectă prevederile Legii Denominării ori refuză să preia de la populație leii vechi riscă amenzi între 10.000.000 lei vechi (290 euro) la 30.000.000 lei vechi (830 euro). Dacă vi se întâmplă așa ceva, vă puteți adresa în scris reprezentanților Ministerului de Finanțe, ai Oficiului pentru Protecția Consumatorului sau, în cazul locuitorilor de la sate, primăriilor. Aceste autorități sunt cele care trebuie să constate și să aplice amenzile în cazul în care plângerea dumneavoastră este justificată.
La cetatea dacică de la Căpâlna
Consiliul județean Alba vrea să atragă turiștii în locul căutătorilor de comori
Căpâlna de Sus e un sat de munte, pe Valea Sebeșului, care aparent nu se deosebește de alte sate similare. Ce aduce însă Căpâlnei de Sus o aură aparte este amintirea (păstrată încă în vechea casă a preotului Bunea) șederii lui Lucian Blaga în anul 1944 aici, perioadă în care a scris piesa de teatru "Arca lui Noe", și ruinele cetății dacice. Dacă popasul lui Lucian Blaga pe aceste plaiuri este documentat și promovat publicului interesat, nu același lucru se poate spune despre prezența cetății dacice, mai ales că ea nu este o cetate oarecare, ci un monument istoric inclus pe Lista monumentelor UNESCO. Cu atât mai important pentru noi este faptul că în județul Alba există doar două astfel de monumente istorice de valoare excepțională: acesta și cetatea țărănească de la Câlnic.
Cetatea dacică de la Căpâlna de Sus face parte din sistemul defensiv al Sarmisegetusei Regia, cetatea de scaun a regilor daci, de la Grădiștea de Munte. Acest sistem este unul unic în arhitectura europeană, și pe lângă cetatea menționată cuprindea cetățile de la Sarmisegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani - Piatra Roșie și Bănița. La care se mai adăugau Fețele Albe, ori impresionantul zid de la Cioclovina. Acest sistem acoperea circa 500 kmp, iar cetățile în cauză erau de fapt mici forturi sau turnuri de observație. Ele au fost construite în intervalul dintre domnia regelui Burebista și cea a lui Decebal. Cetatea de la Căpâlna se află pe dealul numit (cum altfel?) Cetate, la o altitudine de 660 m și la 3 km sud-vest de satul Căpâlna. A fost construită în a doua jumătate a secolului I înainte de Hristos și distrusă în timpul celui de-al doilea război dacic (106 după Hristos). Aici își avea reședința un nobil dac, din suita regelui. Cetatea are o formă ovală cu un perimetru de circa 300 mp. Nu este deci o cetate mare. Zidurile sunt construite din piatră cioplită. În exterior se afla un val de pământ și un șanț pe care acum doar cei avizați le pot identifica. În interior se afla un turn masiv, probabil turnul-locuință, care are latura de 9x9 metri și o grosime a zidurilor de 3 metri. Pe latura de nord se află o construcție de piatră în forma unui coridor boltit ce îndeplinește rolul de intrare pietonală în cetate.
Cât privește istoria recentă a cetății, ea nu este prea fericită. Pentru că se cunoaștea valoarea sa, în anii premergători lui 1989, cetatea se bucura de atenția arheologilor, dar și de pază. Din păcate în ultimul deceniu, Primăria comunei Săsciori, pe teritoriul căreia se află cetatea, nu a mai avut bani pentru plata paznicului și situl a rămas la îndemâna oricui. A căutătorilor de comori, care au dat lovitură după lovitură în cetățile din Munții Orăștiei și au venit să-și încerce norocul și aici, dar și a turiștilor care, puțin avizați, contribuie și ei la distrugerea vestigiilor. Dacă e să judecăm din această perspectivă poate că uitarea în care se află cetatea nici nu este un lucru prea rău!
Dar având în vedere importanța cetății, lucrurile sunt pe cale să se schimbe. În cadrul eforturilor consistente pe care Consiliul județean Alba le depune pentru promovarea turismului, ca o cale de succes pentru revigorarea economică a unor localități, s-a ivit și ideea creării unui traseu de turism cultural care să includă cetățile dacice de pe teritoriul județului: cetatea Căpâlna, cetatea de la Piatra Craivii (străvechiul Apouluon) și cetatea de la Cugir. De aceea, președintele Consiliului județean Alba, Ion Dumitrel, s-a deplasat la Căpâlna pentru a evalua la fața locului atât posibilitățile de amenajare a drumului de acces, cât și starea reală a cetății, în vederea stabilirii pașilor de urmat pentru valorificarea turistică. Cei aproximativ 3 km de drum de car pe care se urcă spre cetate se pot parcurge acum doar până la jumătate și numai cu mașini cu tracțiune dublă. Mai sus chiar și acestea clachează, așa că vizitatorului îi trebuie ceva condiție fizică, deși distanța este mică. În schimb panta... "face toți banii!" Odată ajuns sus treci de valul de pământ și de șanț (pe care datorită vegetației le consideri neștiind despre ce este vorba, parte a reliefului și nu parte a fortificației) ajungând în fața a ceea ce a mai rămas din turnul - locuință. Se văd două-trei rânduri de pietre, pentru că o mare parte zac împrăștiate care-încotro creând impresia clară că au fost dislocate de mâna omului și nu au căzut pur și simplu din zid. N-aveau cum la asemenea distanțe! Iar impresia că în Cetatea Căpâlnei se petrec lucruri rele este întregită de urmele săpăturilor făcute de căutătorii de comori. Un localnic ne-a spus că ultimii astfel de "arheologi" (pentru că așa se recomandă celor care îndrăznesc să-i întrebe ce fac prin zonă) au vizitat Cetatea Căpâlnei în urmă cu aproximativ o lună. Se pare însă că, spre deosebire de surorile ei din Munții Orăștiei, cetatea de la Căpâlna nu este prea "darnică", dar însăși manoperele căutătorilor sunt dăunătoare: gropi și distrugerea zidurilor. Cât despre pietrele dislocate, unele dintre ele sunt trimise pe pantă în jos, așa de distracție, de copii sau de turiștii zurbagii. Anul trecut o astfel de piatră rostogolită a omorât vreo două oi, dar putea foarte bine să nimerească un om!
După această vizită, concluziile președintelui Ion Dumitrel sunt clare: Consiliul județean Alba va sprijini Primăria Săsciori pentru luarea măsurilor care se impun: în prima fază va fi angajat un paznic! Drumul se poate amenaja și el destul de ușor. În plus, cetatea trebuie semnalizată, iar zidurile distruse pot fi reconstruite din pietrele care zac acum jur-împrejur. Sigur că pentru o asemenea intervenție este nevoie de sfatul și priceperea specialiștilor. De aceea se va apela la arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia dar și la specialiști în restaurări. Nu va fi o intreprindere ușoară, nici de scurtă durată, dar ea este deosebit de importantă. Pentru a crește spectaculozitatea sitului se mai poate îndepărta o parte din sol, ajungându-se chiar la nivelul original de călcare. Și desigur că specialiștii vor veni cu multe alte idei. Cel mai îmbucurător fapt este însă că, după ani și ani în care, deși se știa importanța Cetății Dacice de la Căpâlna și posibilitățile pe care ea le oferă pentru turism, nu s-a făcut nimic, acum există un interes real al administrației județene pentru punerea ei în valoare.
Anca DINICĂ
Prin sentință definitivă
Greva feroviarilor a fost declarată ilegală
Curtea de Apel București a decis ieri că greva generală declanșată de mecanicii de locomotivă și angajații din depourile CFR este ilegală. În aceste condiții protestul, declanșat în 8 iunie și aflat ieri, 30 iunie a.c., în cea de-a 23-a zi, ar trebui să înceteze. Potrivit ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, greviștii vor primi jumătate din avansul pe salarii, pentru că nu au lucrat decât 7 zile din 15. Ministrul Dobre a soluționat două din cele trei solicitări ale greviștilor, cea nerezolvată referindu-se la majorarea salariilor cu 10,7%. Pierderile înregistrate datorate grevei se ridică la 400 de miliarde de lei.
(I.P.)
La Câmpeni
Benzinărie în flăcări
Miercuri, 29 iunie, în jurul orei 15.10, la una dintre benzinăriile aflate pe raza orașului Câmpeni, a izbucnit un incendiu. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Primăriei și de la SC Montana Câmpeni, pompierii de la Roșia Montană, precum și reprezentanți ai administrației publice locale. Timp de aproape o oră aceștia s-au luptat cu flăcările, reușind, la ora 16.00, să le stingă. Din fericire, focul nu s-a extins la pompele de benzină, lucru ce ar fi dus la producerea unei adevărate catastrofe. În urma cercetărilor s-a stabilit cauza incendiului: un scurt circuit la instalația electrică, ce a determinat aprinderea materialelor din care era construit acoperișul, respectiv lemn, materiale izolante și plăci de azbociment. Prejudicul a fost estimat la suma de 300 de milioane de lei.
(L.I.)
O veste tristă
Se scumpește berea
Odată cu scumpirile lunii lui cuptor, printre cei afectați vor fi și consumatorii de bere. De la 1 iulie, băutura "gulerată", va ajunge pe mesele pofticioșilor cu cel puțin 1000 - 2000 de lei mai scumpă. Nu ne îndoim însă că cererea va fi la fel de mare, mai ales în zilele caniculare.
(R.J.)