.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Generozitatea naturii și veșnica moștenire
    Un amestec exploziv de întâmplări s-a întipărit pe chipul estival al țării, tocmai în momentele când ar fi trebuit să ne bucurăm calm de luna lui cuptor. Arșița leu­lui greu a fost stinsă rapid de valurile uriașe croite de ploi nimicitoare pe ulițele sa­telor din sud, prin casele de chirpici care s-au prăbușit pe lotul de origine ca și când în ele nu ar fi locuit nimeni. Revărsarea generoasă a apelor înfuriate peste avutul strâns într-o viață, și spulberat într-o clipită, a trezit vagi ecouri în inimile gu­vernanților obișnuiți deja cu dezastrele naturii abătute întotdeauna peste cei sărmani. S-au găsit urgent vinovații și cauzele: ministrul Mediului acuză ploaia, alți guvernanți sistemul hidrologic lăsat pe mâna pescarilor. Mai nou primarii poartă vina. Părerile diferă de la un vorbitor la altul. Năpasta este una și aceeași la fel cum împovăratul nostru neam este mereu același îndurător de efecte de­zastruoase. Nădejdile năpăstuiților se ridică în slăvi, poate de acolo se va îndura natura să-și înceteze apocalipticele revărsări. De la puternicii zilei mai apare din când în când câte o barcă, un tractor înțepenit în mâl, o ordonanță de urgență cu apă minerală, conserve și niscaiva speranțe de proiecte de legi. Greaua moș­tenire a barajelor construite cu trudă într-o epocă blasfemiată s-a spart pe alocuri prin împroprietăriri și concesionări pe luciul apei, foarte la modă pentru "boșii" zi­lei, pe care însă nu-i trage nimeni la socoteală fiind ascunși sub ecusoane de par­tid și funcții grele. Dar apa trece, necazurile rămân neștiute, neauzite și mai ales nerezolvate.
    Dacă premierul se luptă cu inundațiile, grevele, cererile salariale, ajustările bugetare și câte altele, președintele țării este preocupat să repare Justiția, să o aducă pe linia de plutire pentru o intrare triumfală în mirifica Uniune Europeană care seamănă tot mai mult cu o Fata Morgana care, când se apropie de noi, când se îndepărtează spre anul 2008 sau imprecis sine die. Președintele a ata­cat dur în instanță, de Ziua Justiției, pe însăși sărbătorita clipei: "Dumneavoastră sunteți cei care veți decide intrarea sau amânarea intrării României în UE", adre­sându-se magistraților în strai festiv, Justiția fiind înregistrată la Bruxelles ca unul dintre capitolele cu cele mai mari probleme pentru România. Or, noi știm că eu­roparlamentarii n-au înțeles prea mare lucru nici din celelalte capitole ale pla­iurilor mioritice de unde au reținut mai mult aspecte de show.
    Creșterile masive de tarife și restul poverilor bănești ale populației sunt arun­cate tot în cârca moștenirii preluată de Putere cu "găuri lăsate de fosta putere" pe care acum trebuie să le acopere nimeni alta decât populația care își schimbă și ea opțiunile, exprimate doar în sondaje, pentru că în altă parte degeaba se mai vorbește. Și o spune frumos și convingător în favoarea primului om din stat și a fostului său partid așa cum îi stă bine unui intervievat cuminte, ascultător până la alegerile de peste ani. Zor nevoie mare, parlamentarii noștri lucrează neostoiți la un proiect în care să-și betoneze imunitățile, averile, pensiile și toate drepturile posibile, fără nici o obligație în schimbul lor, păstrându-și "greaua moștenire" în valută nedeclarată până la adânci bătrâneți. Într-o scurtă paranteză îmi exprim oarecum uimirea față de gestul lipsit de modestie al președintelui Băsescu, mu­tat în casă nouă (moștenire a trecutului comunist) taman când sute, poate mii de locuințe au fost înghițite de ape și i-au lăsat sub cerul liber pe cei care-și aveau acolo adăpostul. Fără comentarii despre minima decență...
Mariana IONAȘ