.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
La Rotary Club Alba Iulia - noul președinte este artistul plastic Eugen Cioancă
     Discret dar eficient, Rotary Club Alba Iulia a fost în cei 11 ani de activitate un reper, dar în primul rând un adevărat sprijin pentru cei aflați în nevoie. Toate ac­țiunile clubului, un club de prieteni care împărtășesc adevărul devizei "A servi mai presus de tine însuți", sunt suportate din cotizațiile membrilor, din donații ori din acțiunile de strângere de fonduri pe care clubul le organizează. Dacă e să a­mintim câteva dintre acțiunile mari pe care clubul le-a derulat de la înființare vom spune: dotarea cu echipamente de bucătărie și instalații sanitare a Casei de copii Abrud, dotarea cu instalații sanitare a Casei de copii din comuna Horea (ambele în colaborare cu rotarienii din Maine - USA), dotarea cu aparatură medicală a Spi­talului Județean Alba (împreună cu rotarienii din Cleveland, dotarea cu calcu­la­toare, mobilier și alte echipamente și realizarea unor clase de informatică la Școa­la generală din comuna Stremț (împreună cu rotarienii din Tienen - Belgia), dotarea cu echipament a terenului de golf "Paul Tomiță" din Pianu, organizarea mai multor schimburi profesionale, întâlniri cu rotarienii din țară și din străinătate, și desigur concertele de binefacere. Iar acestea sunt doar câteva dintre acțiunile rotarienilor albaiulieni. Dar pentru că de curând s-a încheiat un nou an rotarian 2004-2005, desfășurat la Rotary Club Alba Iulia sub președinția dr. Precup Irimie să nominalizăm și câteva dintre acțiunile acestei perioade: continuarea acțiunii de strângere de fonduri pentru construirea unei case de copii la Sebeș împreună cu organizația "Trebuie", acordarea unui sprijin în valoare de 250 de euro pentru Alexandra Fiț în vederea participării ei la un concert în străinătate, acordarea în continuare a unei burse lunare studentului la consevator Mihai Lupan (acesta es­te al treilea an), concert de orgă la Biserica Evanghelică Sebeș, concert susținut de elevii Liceului de muzică și arte plastice Alba Iulia în Aula Facultății de Te­ologie Ortodoxă din Alba Iulia, ambele în vederea strângerii de fonduri în be­neficiul organizației "Trebuie" Sebeș, continuarea proiectului de amenajare a unui spațiu în beneficiul copiilor străzii la Centrul "Arnsberg" din Alba Iulia, la care se adaugă desigur multe altele, dar și acțiuni menite a strânge legăturile dintre rota­rieni. Dintre acestea trebuie menționată aniversarea a 10 ani a Rotary Club Alba Iulia și participarea la aniversarea a 100 de ani de la înființarea Rotary Inter­na­tional.
    Și pentru că membrii Rotary sunt prieteni, dar și pentru că toți sunt egali, pre­ședinția clubului este asigurată timp de un an prin rotație. Anul care a trecut a fost anul președintelui Precup Irimie, care joi, în cadrul unei reuniuni festive i-a predat colanul de președinte colegului său, artistul plastic Eugen Cioancă. La a­cest eveniment au participat alături de rotarienii albaiulieni și guvernatorul Dis­trictului România-Moldova domnul Ivan Bloch, dar și rotarieni din Cluj Napoca, Sebeș și Mediaș. Dacă anul rotarian 2004-2005 a fost unul foarte bun, rotarienii albaiulieni țintesc tot mai sus, exact așa cum l-a îndemnat dl. Precup Irimie pe no­ul președinte.
Anca DINICĂ

Autoturism "furat" de proprietar
     Polițiștii din Câmpeni au fost anunțați de către Dan Gabriel B., din Câmpeni, că în noaptea de 8/9 iulie i-a fost furat autoturismul marca Dacia. De asemenea, acesta a precizat că sistemul de închidere față este defect și că e posibil să-i fi rămas cheile în interior. Bărbatul fusese în vizită la tatăl său Ioan B., din Scă­rișoara, iar la plecare a împrumutat mașina acestuia pentru a se deplasa la Câm­peni. Ajuns în apropierea blocului în care stătea, Gabriel B. a parcat mașina și și-a văzut de ale lui. La un moment dat acesta a constatat lipsa autoturismului și speriat i-a anunțat pe polițiști. În urma verificărilor organele de poliție l-au iden­tificat pe "autor" în persoana... proprietarului mașinii, care nu a făcut altceva de­cât să își recupereze bunul. (L.I.)
Acțiune nocturnă a polițiștilor albaiulieni
     Cadre ale Serviciului Poliției Rutiere Alba au efectuat în noaptea de 9/10 iulie, în intervalul orar 23.00 -2.00, pe raza municipiului Alba Iulia, o acțiune în urma căreia au fost aplicate un număr de 61 de sancțiuni contravenționale. Dintre aces­tea cele mai multe, respectiv 22, au fost primite de către vitezomani, urmați în­deaproape (15 amenzi) de conductorii auto cărora nu le place să poarte centura de siguranță. De asemenea au fost sancționați doi motocicliști și doi bicicliști ce au încălcat regimul circulației, precum și un șofer care folosea telefonul mobil în timp ce condu­cea. Au fost ridicate în vederea suspendării 2 permise de con­du­cere, ambele pentru alcool. (L.I.)
La Hopârta și Ceru Băcăinți,
Nici un elev nu a promovat testele naționale
     Nici unul dintre elevii unităților școlare din Hopârta și Ceru Băcăinți care au susținut testele naționale în acest an nu a promovat examenul, a declarat prof. Cornel Sandu, inspector școlar general al ISJ Alba, în baza situației promo­vabilității pe școli, care include atât școlarii din seria curentă, cât și elevii din promoția anterioară. La Școala generală Hopârta au susținut examenul 3 elevi, dar toți au fost respinși. În schimb, la Școala generală Ceru Băcăinți 3 dintre copii au preferat să nu se prezinte la examen, cei 3 școlari testați picând testele naționale. În alte peste 30 de școli procentajul celor care nu au trecut examenul este mai mare decât cel al școlarilor promovați. Surprinzător, printre acestea se numără, pe lângă unități de învățământ din zona de munte, cum sunt școlile de la Ghețar, Gârde, Ponor sau Rimetea, unde poate fi invocată lipsa condițiilor de studiu propice pentru elevi, și școli de la oraș. Ca exemple, prof. Cornel Sandu a oferit Liceul Sportiv Sebeș (4 admiși, 14 respinși) și Școala "M. Kogălniceanu" Sebeș (16 admiși, 17 respinși, 1 neprezentat), Școala "I.M. Moldovan" Blaj cu majoritatea elevilor rromi (1 admis, 7 respinși) sau Școala "L. Rebreanu" Aiud, cu controversata secție maghiară (2 admiși, 10 respinși). La aceste școli se mai adaugă alte câteva unități la care procentele sunt împărțite în mod egal: Cium­brud, Răhău, Răchita, Șona, Șpring etc. La polul opus se află colegiile naționale "Avram Iancu" Câmpeni, "Horea, Cloșca și Crișan" Alba Iulia și "I.M. Clain" Blaj, precum și școlile generale din Biia, Hăpria, Lăzești și Poșaga, unde toți școlarii au promovat testele naționale. Rezultate foarte bune au obținut însă și Colegiul Național "L. Blaga" din Sebeș, cu numai un elev picat, Școala generală "M. Emi­nescu" Alba Iulia-promovabilitate 94,7 la sută și Școala generală "V. Goldiș" Alba Iulia (91,1 la sută, iar dacă sunt luați în calcul și elevii maghiari-88,05 la sută).
Robert GHERGU

Direcția de Statistică Alba - 8 angajați la 100.000 de locuitori
•România în coada Europei la acest capitol
     Una dintre problemele cu care se confruntă Direcția Regională de Statistică Alba, valabilă și la nivel național, este aceea a numărului redus de personal com­parativ cu populația. DRS Alba numără în prezent 30 de angajați, ceea ce con­duce la un raport de 8 persoane la suta de mii de locuitori. "Se știe importanța muncii noastre și mai ales responsabilitățile ce revin fiecărui angajat. Comparativ cu Statele Unite ale Americii și cu majoritatea statelor Europei, avem cea mai scăzută medie. Cu toate aces­tea suntem una dintre cele mai eficiente și res­pectate instituții", ne-a declarat șefa DRS Alba, ec. Ana Topârceanu. Ea a mai spus că statisticienii își doresc și introducerea în grila de salarizare a așa nu­mitului spor de stabilitate. "În cadrul branșei noastre, fluctuația forței de muncă este destul de ridicată, pentru că salariile nu sunt dintre cele mai atractive. Introducerea acestui spor ar crea o stabilitate la nivelul instituțiilor noastre. Un statistician complet nu se formează peste noapte, iar când dobândește cunoș­tințele necesare, este posibil să plece în altă parte. Pe viitor trebuie evitate astfel de lucruri", a conchis Ana Topârceanu.(R.J.)
Mitropolit ortodox din Grecia la jurământul pompierilor militari
     Sâmbătă, 9 iulie, pe platoul din fața Statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul din Alba Iulia a avut loc ceremonialul depunerii jurământului de credință față de patrie a celui mai tânăr contingent de pompieri militari din cadrul Inspectoratului Jude­țean pentru Situații de Urgență. Conducerea unității a fost reprezentată de prim-locțiitorul ISU Alba, mr. Dorel Sofica și purtătorul de cuvânt al instituției, cpt. Sil­viu Dogar. La eveniment au luat parte Cosmin Covaciu, prefectul județului Alba, Dorin Sava, consilierul primarului Mircea Hava, actuale și foste cadre MAI, MApN și SRI din municipiu, între care și col. Ioan Bimbea, fost comandant al pom­pierilor, părinții, rudele și prietenii militarilor. O prezență inedită a fost cea a mitro­politului ortodox Nectarie din Grecia, care l-a însoțit la ceremonial pe ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia. Pompierii au jurat să respecte legile țării și regu­la­men­tele militare și să-și apere țara chiar cu prețul vieții, iar ÎPS Andrei a binecuvântat trupele, împreună cu preotul militar Ioan Cărpinișan. În alocuțiunile lor, prefectul Cosmin Covaciu, mr. Dorel Sofica și cpt. Silviu Dogar au subliniat caracterul pro­fund umanitar al misiunii pompierilor, care trebuie să apere viețile și bunurile oa­menilor atât pe timp de pace, cât și pe timp de război. "Sper să avem cât mai puțin de lucru împreună, dar sunt convins că în cazul în care va fi nevoie veți face față", a spus prefectul, referindu-se la posibilele intervenții ale pompierilor la in­cendii sau calamități. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea pompierilor militari, ca­re au beneficiat apoi de o masă festivă și învoiri.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.