.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Bătuți de soartă
     Rare sunt prilejurile în care ne este dat să ne bucurăm la scară națională. Parafrazând nemuritoarele vorbe ale humuleșteanului Ion Creangă parcă așa să­raci ca acum n-am fost niciodată. Capriciile naturii și, deopotrivă, ale aleșilor noș­tri politicieni ocupă un spațiu vast în existența noastră, ca o justificare la toate relele care ni se întâmplă. În profunda noastră filozofie despre viață am putea accepta stoici orice, pentru că mereu aleșii Puterii ne-au promis mira­cu­loase prefaceri, ne-au adâncit în speranțe chiar dacă au împins sensibil orizontul luminat dincolo de punctul tangibil. Acum, după ce rânduri nereușite de guvernări, au făcut din țară praf și pulbere, după ce au ridicat ștacheta traiului de zi cu zi la imposibil, acum când mai aveam un pic ca să fim în rândul lumii din marea familie europerană suntem abandonați pe motive de confortabilitate po­litică. Suntem ca eroii de legendă: tot ce zidim dărâmăm, pentru a rezidi cu suferințe, sacrificii la nesfârșit. Nici nu s-au răspândit bine zvonurile demisiei pre­mierului și a Guvernului că au și început pașii în retragere. Ba că primul ministru și-a anunțat doar intenția de a demisiona, ba că trebuie să fie premier în toată regula la Bruxelles săptămâna viitoare ori va rămâne neclintit pe funcție chiar și cu demisia dată. Nici chiar domnia sa nu mai știe ce spune și ce face. Mai mult, portavoce ni se risipesc temerile că vom rămâne fără dragii noștri miniștri, aceștia lucrând "la turație maximă" după aterizare. În plină vacanță par­lamentară se aude că ni se pregătesc în schimb ordonanțe date de un Executiv care cade, dar nu se lasă, texte de lege puse în slujba celor care vor neapărat să ne conducă, să decidă destinul națiunii după bunul lor plac.
    Toată lumea stă cu gura căscată spre anticipate, pentru că politica noastră este făcută nu doctrinar, științific, ci cu vorba, cu bârfa, cu șușotelile și aran­jamentele de culise. Vor nu vor anticipate, politicienii, cum își spun cu emfază înscrișii pe mai multe liste de partid și membri cu drepturi depline în societăți profitabile, și-au scos din dotare toate armele unei adevărate bătălii electorale. Ga­zetele, televiziunile găzduiesc lideri și opiniile lor efemere, toți figuranții al­cătuiesc scenarii, prognozează fuziuni, căderi și victorii, își abat virulențele asu­pra inamicilor, care la nevoie pot deveni prieteni, și speră, speră în sondaje. Regizorul principal al anticipatelor însuși președintele Traian Băsescu preferă de câteva zile să stea în spatele scenei, să nu comenteze în modul său ca­rac­teristic, lăsându-i pe actori să-și facă numărul, să încaseze oprobriul și aplau­zele. Notele critice la adresa guvernanților curg, pe ici pe colo se strecoară și diplome de merit venite din zona de influență, iar în mulțime se face media unei jumătăți de an în care ne-am ales cu un incert 16 la sută pe venituri, cu prețuri cât roata carului., cu scumpiri și rotunjiri, toate în favoarea statului, cu o Uniune Europeană care nu ne vrea curând ori poate niciodată.
    Îndoielnică stare de lucruri și fapte în viața României de azi. Îndoielnic este un cuvânt căruia i se acordă multă prețuire, te îndeamnă la o circumspectă apro­piere și la evitare în același timp, sub lumina echivocă a ceea ce e demn de luat în considerație dintr-un maldăr de zise, făcute și contrafăcute evenimente. Certe sunt doar rămășițele dezastrelor care se abat neîncetat peste destinele neamului ocolit de grija părintească a demisionarilor.
Mariana IONAȘ