.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Înfrățirile aduc beneficii Aiudului
     Deși înfrățirile sunt percepute în general de către cetățeni doar ca acțiuni pro­tocolare, care le permit unor ștabi să călătorească în țări străine pe banii altora, în multe cazuri nu este vorba numai de atât. Este binecunoscută valorificarea a­cestor relații de către Alba Iulia, dar este și cazul Aiudului, care este înfrățit cu Dingelstadt (Germania), Cusset (Franța), Gyomaendrod și Siklos (Ungaria), Cere­poveț (Rusia), Megara (Grecia), Ponte de Sor (Portugalia). Conștient de poten­țialul acestor legături, primarul Aiudului, d-l Mihai Horațiu Josan, le-a folosit pentru crearea parcului industrial și pentru realizarea altor obiective în folosul cetățenilor.
    Înfrățirea Aiudului cu orașul Cusset, în anul 2000, a dus la proiectul de ame­najare a parcului municipal, care intră în a doua etapă. De asemenea, Sala de in­formatică de la Școala Generală nr. 2, inaugurată anul acesta, este tot rezultatul colaborării dintre cele două localități. Este important de menționat că accesul în sala respectivă este permis nu numai elevilor, ci și celorlalți cetățeni, după orele de curs. O altă acțiune avută în vedere este crearea unei microferme la Centrul de servicii comunitare pentru protecția copilului din Sîncrai, derulat între Primăria Aiud, Protecția copilului Alba și Asociația Cusset-Aiud. Recent, Primăria Aiud a înaintat acestei asociații un proiect privind reamenajarea și modernizarea Cantinei sociale din Aiud. Cu o capacitate de 100 de locuri, aceasta oferă în prezent hra­nă pentru aproximativ 80 de persoane, aflate în imposibilitatea de a-și asigura singure existența. Prin Serviciul social al Primăriei, persoane în vârstă, rămase sin­gure, primesc zilnic acasă hrana.
    Orașul Cusset se dovedește preocupat și de educația și cultura aiudeană. Du­pă cum am aflat de la Primăria Aiud, d-l Jean Francois Barlet, a promis în nu­mele Asociației Cusset-Aiud că în acest an se vor derula câteva schimburi de experiență între elevi din cele două localități. Iar d-l Rene Bardet, primarul orașului francez, a lansat Primăriei Aiud invitația de parteneriat în domeniul lecturii publi­ce, ce se va desfășura prin intermediul Bibliotecii municipale "Liviu Rebreanu".
    Dacă de beneficiile acestor acțiuni se vor bucura mai puțini cetățeni, moder­nizarea și amenajarea Parcului municipal Aiud este în folosul tuturor. Structurat în două etape proiectul prevede: reabilitarea foișorului, înlocuirea băncilor, dotarea cu coșuri pentru hârtii, mobilier de joacă pentru copii, punerea în valoare a mo­numentului, amenajarea intrării în parc și a spațiilor verzi din incinta acestuia. Pri­ma etapă, pentru care Primăria Cusset a alocat Aiudului suma de 2000 euro, a fost deja finalizată. A doua etapă este în curs de demarare și presupune: re­construirea împrejmuirii parcului, amenajarea terenurilor de sport, pavarea aleii centrale și amenajarea unei alei de acces laterale. Când va fi gata, aiudenilor nu le rămâne decât să se bucure de el și să nu-l distrugă.
Florin SILEA

Noi conduceri la filialele PRM din Vidra și Avram Iancu
     Recent, filialele comunale ale PRM din Vidra și Avram Iancu și-au ales noile echipe de conducere. La alegerile acestora au participat, din partea filialei jude­țene a PRM Alba, președintele Emil Crișan și secretarul Iosif Morshl. Redăm mai jos componența conducerii celor două filiale. În comuna Vidra: Ioan Chirilă- pre­ședinte, Vasile Bota și Nicodim Cioara- vicepreședinți, Remus Olaru- secretar și Adela Oargă- casier. Tot la Vidra, cu acest prilej a fost aleasă Adela Oargă, ca președintă a OFRM, și Vasile Bota, ca președinte al OTRM. În comuna Avram Iancu: Cristian Cristea- președinte, Dorel Tumuș și Eugen Cristea- vicepreședinți, Viorica Cristea- secretar, Eugen Gavra- casier, Eugenia Tumuș și Elvirica Gavra- membri. De asemenea, la Avram Iancu a fost aleasă Eugenia Tumuș, ca preșe­dintă a OFRM, și Eugen Cristea, ca pre­șe­dinte al OTRM. (I.H.)
Cine lasă mașina-n drum, ăla va plăti de-acum!
     În conformitate cu prevederile Legii 421/2002 privind regimul juridic al ve­hiculelor fără stăpân ori abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului, toți locuitorii municipiului Aiud, fie persoane fizice sau agenți e­co­nomici, sunt obligați să-și ridice vehiculele de orice categorie, aflate într-o stare improprie circulației pe drumurile publice, staționate de cel puțin un an pe do­meniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ teritoriale. În caz contrar, Primăria municipiului Aiud va trece, prin inspectorii din cadrul Poliției co­munitare, la sancționarea proprietarilor vehiculelor abandonate. Vehiculele fără stă­pân abandonate pe spațiul public vor fi ridicate și transportate la Administrația patrimoniului local. În cazul în care proprietarul va solicita restituirea vehiculului, va fi obligat să plătească o taxă pentru recuperarea acestuia, iar dacă nu este revendicat, vehiculul va intra în proprietatea Administrației publice locale a muni­cipiului Aiud. (S.F.D.)
Județul Alba - locul 33 la câștigul salarial
     Câștigul salarial mediu net înregistrat în județ în luna mai 2005 a fost de 5.811.200 lei , mai mic cu aproape 1,4 milioane lei față de cel înregistrat pe țară. Din punct de vedere al câștigului salarial, județul Alba se situează pe locul 33 între județele țării, fiind urmat doar de Brăila, Neamț, Maramureș, Caraș - Severin, Botoșani, Harghita, Călărași și Ialomița.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.