.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Cuptorul anticipatelor
     În plină lună a lui Cuptor, paradoxal (sau poate cu voia Celui de Sus) românii, în loc să aibă parte de un concediu binemeritat la munte sau la mare, se chinuie din greu să facă față puhoiului inundațiilor care a acoperit o mare parte din supra­fața țării. După două luni de la inundațiile catastrofale, Timișul este din nou în a­ler­tă. Avertizările meteorologice prezintă iarăși un iminent pericol de revărsare a a­pe­lor în aceste zile, iar digurile spulberate nu cu mult timp în urmă au ajuns a­bia în faza de licitație a execuției lucrărilor de reparații. Alte zone importante - Ol­tenia, Dobrogea, o parte a Moldovei și chiar unele județe din Transilvania au și în prezent mii de hectare de culturi agricole acoperite de ape, precum și nume­roase gospodării distruse. Colac peste pupăză, peste potopul inundațiilor asupra românilor s-a abătut și instabilitatea politică și guvernamentală ce pare să nu ai­bă o altă rezolvare decât calea declanșării alegerilor anticipate. Astfel, cei aflați în mare suferință, care au acum mare nevoie de un gest de solidaritate și de aju­tor din partea guvernului și a partidelor politice, se simt abandonați în voia sorții, singura lor speranță fiind că ploile vor înceta, iar bunul Dumnezeu le va mai da zile și putere să răzbească cumva și să treacă și peste aceste greutăți.
    La fel de adevărat este că agitația mare pe scena politică românească creată de iminența anticipatelor a anulat și concediile parlamentarilor și ale celorlalți po­li­ti­cieni, pentru care acestea erau cu mult mai promițătoare, pe diverse plaje din Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, Italia sau Coasta de Azur. Mulți dintre ei au fost nevoiți ca după 1-2 zile de concediu să-și abandoneze familiile la munte sau la mare, chiar prin țări străine, și să se întoarcă de urgență "la bază" pentru a se în­ro­la în focul bătăliei anticipatelor. Deja sediile partidelor politice sunt alimentate cu "curent continuu", astfel că zi și noapte se duc tratative între diversele forma­țiuni politice, se fac nenumărate calcule și se pun la cale strategii care să le asi­gure succesul în alegerile anticipate preconizate a avea loc în toamnă, în luna octombrie.
    Deocamdată, deși Alianța PNL-PD aflată la guvernare a decis "întoarcerea la popor", evident că acesta din urmă este cu mult mai preocupat de greutățile vieții de zi cu zi și aproape imun, cel puțin deocamdată, la toate strategiile și planurile po­litice anunțate. Spre deosebire de alegerile la termen care în mintea românului au deja aerul aproape firesc al unei datorii asumate de a reface un ciclu politic, anticipatele forțează și chiar predispun la un anumit radicalism (probabil pe acest lucru mizează și unii și alții, fiecare crezând că radicalizarea va lucra în favoarea sa). Din acest punct de vedere, votul din toamnă se anunță a fi mult mai struc­turat și mai polarizat decât în condițiile unui scrutin la termen.
    Revenind la bătălia politică din ultimele ore (spunem ore pentru că zilele pot aduce schimbări la 180 de grade), observăm deja că în "cuptorul anticipatelor" fo­cul arde la maxim. Partenerii de guvernare (Alianța PNL-PD) au trecut deja la dis­cutarea calendarului anticipatelor. Liderii politici de opoziție (PSD, PRM) se zbat să croiască strategii care să le asigure succesul în alegeri și să-i readucă la pu­tere. Premierul Tăriceanu pare să-și fi amânat puțin mai încolo anunțata demisie, deoarece Executivul, din dorința de a nu compromite integrarea europeană, se va întruni în aceste zile în mai multe ședințe succesive pentru a emite mai multe or­donanțe în care vor fi cuprinse toate legile prioritare solicitate de organismele eu­ro­pene. Pe margine, deși încă păstrează tăcerea, Theodor Stolojan, chestionat de jurnaliști, pare a nu refuza șefia viitorului guvern interimar dacă i se va pro­pu­ne, însă așteaptă însărcinările conducerii Alianței. Între timp, textele de lege res­pinse de magistrații Curții Constituționale au revenit în Parlament urmând să intre de astăzi în dezbaterea Camerei Deputațior și a Senatului, PSD-ul pare hotărât să-l scoată din nou la încălzire pe fostul președinte Ion Iliescu și să-l arunce în "focul" anticipatelor. Cât de mult se va încinge "cuptorul" vom vedea în perioada ce urmează. Bine ar fi ca, în cele din urmă, în acesta să se coacă și o pâine mai bună pentru toți românii. Dacă nu se va întâmpla așa atunci probabil va rula, vor­ba lui Mircea Dinescu, multă vreme de aici înainte Circul de Partid și de Stat. Adică ei cu pâinea, poporul cu circul...
Tinu MATEȘ