Femeile bolnave psihic au devenit victimele predilecte ale violatorilor
Victimele "rețelei lui Jean"
Nu susținem cu certitudine că ceea ce am numit "rețeaua lui Jean" (de pești și violatori) există în realitate și că funcționează pe teritoriul județului nostru, dar sunt câteva coincidențe care ar trebui să pună pe gând Poliția și să-i determine pe oamenii legii să fie mai vigilenți. Iată faptele, așa cum le-am constatat noi, printr-o anchetă jurnalistică (sprijinită de un polițist și de angajații Serviciului public de asistență socială al Primăriei Alba Iulia). În luna mai a acestui an, Iuliana H., 30 de ani, mamă a doi copii, bolnavă psihic, a dispărut de acasă. Familia a depus o sesizare la Poliția municipiului imediat după ce a constatat dispariția, dar nu polițiștii au fost cei ce au găsit-o. Agenții care s-au ocupat de caz au luat de la familie datele personale ale celei dispărute de trei ori, fără a-i da de urmă, primele informații despre aceasta fiind comunicate membrilor familiei, după o săptămână, de către un cetățean binevoitor din... județul Timiș. Acolo, într-o clinică de neuropsihiatrie din imediata apropiere a Timișoarei, a fost găsită Iuliana, într-un hal fără de hal: fără acte, îmbrăcată cu alte haine decât cele cu care plecase de acasă, cu mințile rătăcite, bătută și (probabil) violată. În povestea ei oarecum incoerentă apărea un bărbat care a luat-o cu mașina din Alba Iulia, apoi mai mulți bărbați care au agresat-o la Arad și apoi la Timișoara, până când, după cum afirmă ea, a spart undeva un geam și a fugit pe-acolo. De unde anume, nimeni nu știe, și ea cu atât mai puțin... A rătăcit după aceea pe străzi, până când au dat de ea polițiștii timișoreni și au dus-o la clinica respectivă. Ea a fost identificată cu ajutorul dr. Macavei, de la Spitalul de neuropsihiatrie din Alba Iulia (căreia i-a fost pacientă) și adusă acasă cu sprijinul Serviciului de ambulanță. De atunci este internată la Alba Iulia. Dar, din toate "aventurile" pe care ea le povestește câte or fi conforme cu realitatea și câte or fi rodul imaginației ei bolnave?
După două săptămâni de la consumarea acestui caz, am fost anunțați la redacție, de către o persoană din Sebeș, în legătură cu dispariția surorii sale, domiciliată în Alba Iulia: Mărioara V., 43 de ani. Femeia a cărei dispariție ne-a fost semnalată pare să se fi aflat într-o stare de labilitate psihică, determinată de faptul că a rămas fără serviciu. Anunțați că în apartamentul celei dispărute se află un bărbat (pe nume Jean), cu care femeia dispărută întreținea relații de mai multă vreme, ne-am deplasat la fața locului însoțiți de un echipaj de poliție. Am discutat cu bărbatul respectiv, fără a ne declina identitatea sau a ne dezvălui intențiile și am aflat că acesta este din... Timișoara! Și, pentru că polițistul se afla în civil și nu a uzat de calitatea sa oficială, Jean a refuzat să ne dezvăluie unde se află cea dispărută. Așa, cu jumătate de gură, ne-a lăsat să înțelegem că a plecat în străinătate. Faptul pare a se confirma, deoarece Mărioara V. își făcuse pașaport cu numai câteva zile înainte... Familia celei dispărute a depus și în acest caz o sesizare la Poliție și, iată, de o lună de zile cei ce se ocupă de caz nu au nici un rezultat, ci numai răspunsuri echivoce.
Era oare o coincidență existența acestui Jean, din Timișoara, în cazul unei dispariții similare cu cea a Iulianei H., găsită de familie la... Timișoara? Și iată că un a treilea caz a venit să ne întărească bănuielile. În cursul săptămânii trecute, la redacția noastră s-a prezentat, evident speriată, Katalin S., 32 de ani, mamă a doi copii, domiciliată în județul Mureș (comuna Gheorghe Doja). Aceasta ne-a dat o declarație scrisă din care reiese că a fost amenințată, bătută și violată. Faptele par a se fi petrecut în data de 2 iulie (sâmbăta), în timp ce-l căuta acasă pe prietenul ei pe nume... Jean!!! Atunci, negăsindu-l acasă pe acesta (care domiciliază într-un cartier mărginaș al municipiului Alba Iulia), a fost determinată de o femeie în vârstă să-l aștepte într-o casă învecinată, de unde putea să-l vadă când se întorcea acasă. Dar, după puțin timp femeia respectivă a plecat iar în locul ei au venit mai mulți tineri (în frunte cu un oarecare Gusti), care au invitat-o pe Katalin la... o partidă de pescuit, la Mureș. Partida de pescuit pare a se fi încheiat cu bătaie și cu violarea mureșencei. Ea susține că luni (4 iulie) s-a prezentat la Poliție reclamând violul. Nu i s-a luat declarație, dar a fost îndreptată spre medicul legist care i-a spus că... certificatul medico-legal costă. Și, ca să nu-l plătească, e nevoie de o adeverință de la Poliție. S-a întors la Poliție, dar nu i-a fost eliberată adeverința respectivă. Fabulație? Realitate? Înclinăm să credem că situația este reală și că polițiștii nu au dat crezare unei femei bolnave. Pentru că, într-adevăr, Katalin S. suferă de schizofrenie paranoidă. Pe de altă parte, uneia dintre colaboratoarele noastre care s-a interesat de acest caz la Poliție i s-a declarat că nu s-a luat nici o măsură deoarece femeia nu prezenta urme de violență pe corp (deși noi i-am văzut chiar și după patru zile niște vânătăi pe brațe) și că existau indicii cum că s-ar fi dus de bunăvoie la "pescuit". Păi, domnilor polițiști, un om bolnav psihic e foarte ușor de convins să meargă oriunde, inclusiv într-un loc unde poate deveni o victimă sigură. Asta înseamnă că nu e victimă...?
În acest caz mai există o urmare. Văzând-o neajutorată și efectiv terorizată, am solicitat pentru rezolvarea cazului, din punct de vedere social, sprijinul d-nei Delia Cristescu, director al Serviciului public de asistență socială din cadrul Primăriei Alba Iulia. Împreună cu dânsa și cu d-ra Iuliana Polhac (asistent social la Centrul pentru protecția femeilor victime ale violenței), am mers în teren și am verificat "povestea" Katalinei S. Bineînțeles că am găsit lucrurile exact așa cum ni le-a descris ea: locurile, casa din care a fost luată de "grupul lui Gusti" și chiar confirmarea faptului că Jean nu e un personaj fictiv. Deși era vinerea, când alți funcționari au "zi scurtă", cele două angajate ale Primăriei au reușit s-o instaleze pe Katalin în Centru, ba chiar i-au cumpărat de mâncare din banii lor de buzunar (căci acolo masa se ia cu programare a numărului de persoane, programare făcută cu mult timp înainte). Mai mult decât atât, în data de 11 iulie 2005, d-na Delia Cristescu a transportat-o pe Katalin acasă, în județul Mureș, la familia ei care nu mai știa nimic despre ea de... un an de zile!
Concluzia? E posibil să existe o rețea de indivizi care fac trafic de carne vie și de violatori totodată, care au ca poreclă (de recunoaștere) numele "Jean", dar e la fel de posibil să fie doar niște stranii coincidențe între cele trei cazuri descrise mai sus. Ceea ce știm cu certitudine este fapul că violatorii își aleg victimele cu predilecție dintre femeile bolnave psihic. Cărora, din nefericire, nimeni nu le dă crezare dacă reclamă un viol sau o agresiune. Și poate că pe această temă ar trebui organizată o dezbatere publică la care să participe specialiștii în psihiatrie, cei în asistență socială, polițiștii, ONG-urile, presa care se confruntă cu numeroase astfel de sesizări etc. Așadar nu neapărat anchete suplimentare sunt necesare în cazurile de mai sus, ci crearea unor instrumente legale de prevenire!
Ioan HĂNȚULESCU
A dat norocul peste săracii Sebeșului
Beneficiarii ajutorului social au ridicat "eronat" sute de milioane de lei de la un bancomat BRD
Pentru câteva zile, soarta a fost deosebit de darnică cu săracii din municipiul Sebeș. O parte dintre beneficiarii ajutorului social au profitat, dacă se poate spune așa, de o eroare în programul informatic al Băncii Române de Dezvoltare și au ridicat de la un bancomat al acesteia sume de ordinul a sute de milioane de lei. Greșeala s-a produs după trecerea la leul greu și are la bază adăugarea a două zerouri în plus la cifrele care reprezentau soldul disponibil de pe card. În Sebeș sunt aproximativ 400 de beneficiari ai ajutorului social, iar sumele se plătesc pe carduri la BRD, după cum ne-a informat primarul Alexandru Dăncilă. "Noi am virat băncii suma de aproximativ 63.000 de lei noi (630 de milioane de lei în monedă veche), iar eroarea este exclusiv a băncii. Spre exemplu o persoană a ridicat 160 de milioane de lei, patru persoane au ridicat 100 de milioane de lei, iar altele sub 100 de milioane de lei", ne-a declarat Alexandru Dăncilă.
Conducerea BRD Sebeș a evitat să facă orice declarație pe acest subiect, însă am aflat că a fost demarată deja operațiunea de recuperare a sumelor. Câțiva "îmbogățiți" peste noapte au și predat băncii sumele respective, iar în ceea ce îi privește pe ceilalți, reprezentanții BRD se vor întâlni cu consilierul acestora cu scopul de a-i determina să vină cât mai urgent la bancă. "Nu cred că vor fi probleme cu recuperarea banilor, dar dacă vor exista totuși, sarcina îi va reveni în totalitate unității bancare", a mai spus primarul din Sebeș. Mai trebuie precizat că valoarea ajutorului social este de aproximativ 850.000 de lei/persoană (85 lei noi). Nu putem decât să ne imaginăm ce satisfacție s-a putut citi în ochii celor care au pus efectiv mâna pe sutele de milioane de lei. Din păcate o minune nu ține mai mult de trei zile.
Răzvan JURCĂ
Amânare în dosarul "Eticheta" până în septembrie
La Curtea de Apel Alba Iulia, unde ieri dosarul "Eticheta" avea un nou termen, s-a hotărât din nou amânarea judecării acestuia pentru luna septembrie. Amânarea a fost cerută de data aceasta de către partea civilă din proces, anume S.C. Jidvei SRL, care și-a manifestat dorința ca dosarul să fie judecat de către același complet ca până acum, lucru care a fost imposibil ieri întrucât unul dintre judecători se afla în concediu. Reamintim că inculpatul din dosarul "Eticheta", Toader Ignat, a fost condamnat deja în această cauză de instanța de fond, Tribunalul Alba, la 10 ani de închisoare.
(N.L.)
Spațiile verzi, în grija cetățenilor!
Primăria orașului Cugir intenționează să promoveze un proiect de hotărare în Consiliul Local, prin care să fie date în administrare, numai asociațiilor de proprietari, spațiile verzi din jurul blocurilor. Pe această cale conducerile asociațiilor sunt invitate să se prezinte la Primăria orașului Cugir pentru identificarea cadastrală a suprafețelor corespunzătoare fiecărei asociații de proprietari.
(N.I.)