.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Alegeri sinistrate
     Țara trece prin momente dramatice, cauzate de inundațiile catastrofale ce au afectat mai bine de jumătate din județele patriei și au distrus aproape 50 la sută din producția agricolă a acestui an. Mii de români au rămas sub cerul liber, pierzându-și agoniseala de o viață. Drumurile sunt și ele într-o stare deplorabilă. Catastrofa care s-a abătut asupra României amintește de inundațiile din anii '70 și '75, cu singura deosebire că atunci a existat o reacție rapidă și eficientă pe frontul solidarității naționale. Acum însă, în aceste zile tragice, autoritățile, înce­pând de la șeful statului și până la guvern și parlament, au cu totul alte preo­cupări, fiind luați de valurile alegerilor anticipate. Multă apă a curs și mai curge pe Dâmbovița pe tema acestor alegeri pe care președintele Traian Băsescu le-a dorit imediat după ce a ajuns la Cotroceni, în ideea de a da noii puteri o eficiență sporită și de a nu mai fi la cheremul partidelor șantajiste (PUR și UDMR) ori a minorităților, care fac toate jocurile în parlament, astfel că s-a ajuns în situația ca în România nu majoritatea ci minoritatea (unguri, țigani, lipoveni, armeni, sârbi, ucrainieni, italieni, turci, tătari, macedonieni și parlamentarii lor) să con­ducă și să încline balanța ori de câte ori se votează în Parlament. Nu este apoi nici prea normal ca numărul doi și trei în ierarhia statului să fie oamenii fostei și nu cei ai actualei puteri. Așa cum nu este normal ca la volanul puterii să se afle, ..., patru partide, care trag fiecare la oala intereselor partinice, în favoarea lor și nu a binelui național. De aceea a vrut Băsescu anticipate, adică să curețe scena politică de tot felul de politruci și actori politici ce nu dau doi bani pe interesul na­țional.
    Vremurile și vremea au luat-o însă înaintea președintelui, dacă nu cumva a fost vorba de un scenariu pe care Traian Băsescu îl are în mânecă încă de pe timpul... guvernului Victor Ciorbea. Probabil că vă mai amintiți cum juca atunci la două capete PD-ul, și la putere și în opoziție, cum și-a retras miniștrii de la guvernare, cum l-au schimbat pe premierul moț și au făcut praf și pulbere principalul partid aflat atunci la putere - PNȚCD-ul. Urmează oare acum PNL-ul? Probabil că DA, din moment ce președintele Băsescu vede acum și alte soluții la criza anticipatelor. Asta după ce l-a convins pe primul ministru Tăriceanu să anunțe demisia lui și a guvernului și să se creadă, rând pe rând, premier demi­sionar, premier desemnat și premier interimar, drept pentru care a și modificat o ordonanță din 2001 să poată guverna pe perioada interimatului.
    După ce a jucat cum i-a cântat Băsescu, ca o simplă marionetă, acum pre­mierul Tăriceanu pare să fi conștientizat că a fost cam păcălit și că mai mult ca sigur va fi înlocuit, după modelul Ciorbea. Un nou prim-ministru, probabil Theo­dor Stolojan, va fi desemnat, un tehnocrat pe care îl vor accepta și pesediștii așa că guvernul nu va mai cădea, iar anticipatele nu vor mai avea loc.
    De fapt și președintele Băsescu crede că nu mai este momentul potrivit pen­tru ele. Și cum să fie când țara și alegătorii se află sub ape, pensionarii au pen­siile recalculate tot la fel de mici, țăranii și-au pierdut recoltele, medicii, profesorii și funcționarii statului acuză înghețarea salariilor iar iarna, cu tot co­hortul de scumpiri, bate la ușă! Nici vremea nu mai ține cu anticipatele, decum vremurile. Căci iarna nu-i ca vara! Dar nici anticipatele nu pot fi sinistrate. Oare ce promisiuni electorale mai pot fi făcute unor alegători lăsați în voia soartei, a lui Dumnezeu și a pompelor ungurești, de către guvernanții și politicienii noștri, preocupați doar de scaunele lor de la Palatul Cotroceni, Palatul Victoria ori din Casa Poporului! Casele sinistraților sau ce a mai rămas din ele mai pot aștepta! Că oricum sunt pe post de... hotel!
Gheorghe CIUL