Oameni prinși în infernul apelor!
*Măgina - drum fără întoarcere? Ca un drum fără întoarcere, cel de pe raza satului Măgina, aflat la numai 4 km de Aiud. Apa a năboit atât de furioasă încât a format concavitatea pe care o vedeți în imagine: un fel de "groapă" de care fiecare persoană aflată în traficul rutier trebuie să țină seamă. Pe acolo am văzut mașini grele trecând "în surdină" și localnici umblând în vârful picioarelor... Nu am văzut, din nefericire, și "drumari" preocupați de soarta șoselei. Li s-a părut, probabil, suficient să semnaleze "problema" cu o banderolă. Și aia împrumutată de la... "Distrigaz"! Dar, ce se va întâmpla, dacă cineva nu va avea suficient spirit de observație, zilele acestea?
*Livezile - lupta cu întunericul. La Livezile, un stâlp de înaltă tensiune, aflat altădată pe marginea drumului, a ajuns în mijlocul Văii Aiudului, după ce violența viiturilor aproape l-au scos de pe aliniament, săpând în marginea drumului. Bineînțeles, pe o porțiune de câteva sute de metri, casele localnicilor au rămas fără curent electric. Acolo măcar am găsit o echipă operativă a SDFEE Alba, care se străduia să-l ridice, să-l realinieze, să-l consolideze și, desigur, să readucă lumina în casele oamenilor. "Când îl tomniți...?", întrebau ei. Greu de răspuns.
*Poiana Aiudului - insula deznădejdii. La Poiana Aiudului, valea și-a schimbat cursul, din pricina debitului uriaș și a colmatării. Acolo oamenii și-au văzut, într-o singură noapte, irosită toată truda de până acum. Nu mai există gospodărie în care să nu fi ajuns apa Văii Aiudului. În pivnițe, în case, în hambare, în grajduri, băltește până la aproape un metru înălțime... Iar în grădini a făcut ravagii: nimic din ce a fost semănat nu va mai fi recoltat vreodată. Mâlul a îngropat totul. Vreo 10 familii au fost deja evacuate. De pildă familia lui Filimon Gligor, care a fost luată cu scara, din podul casei, de către cei ce au intervenit de la ISU Alba (Inspectoratul pentru Situații de Urgență). "Priviți și dvs. cum arată casa mea părintească. Nu cred că mai este un singur loc uscat în ea, iar fundația e puternic afectată..." (Ioan Hațegan, aiudean originar din "poiană"). Grav este faptul că oamenii din Poiana Aiudului nu mai au apă (fântânile au fost afectate de pânza freatică), nu mai au alimente (cămările lor mustesc), și au pierdut contactul cu lumea. Serviciul de poștă funcționează în toată zona (Vălișoara, Colțești, Rimetea) "per-pedes", peste deal, pe cărările noroioase: trei femei încărcate cu corespondența și coletele pe care trebuie să le distribuie... La Poiana Aiudului, odată cu echipajele de intervenție ale ISU Alba, l-am aflat și pe subprefectul Clement Negruț. Acesta a reușit să ajungă până în zona calamitată, transportat de un... tractor.
*Aiudul - un oraș asediat de intemperii. La Aiud, nu au mai fost revărsări de ape din 1975. Acum, orașul parcă e sub asediul intemperiilor. Au fost evacuate deja peste 100 de familii de pe str. Hotar, câteva de pe str. Câmpului, iar pe str. Simion Bărnuțiu și pe str. 1 Decembrie nămolul adus de apă a ajuns până la genunchi. Dar oamenii lucrau, cu mic cu mare, la decolmatarea rigolelor, cot la cot cu pompierii. "La noi în pivniță apa e până în brâu. Au evacuat-o pompierii de două ori, și din nou se strânge. Nu a intrat în casă. Mai avea un lat de palmă... Dar curtea a fost acoperită în întregime." (Ștefan Locotoș- Aiud, str. Simion Bărnuțiu) "La mine apa a săpat lângă fundație și a fisurat-o. Curtea a fost acoperită, iar pivnița inundată complet. Nu mai am nimic bun acolo..." (Maria Toth, str. Simion Bărnuțiu)
La podul (năruit de ape) de lângă Catedrala din Aiud l-am întâlnit pe comisarul șef Marcel Vancea, șeful Poliției din localitate, pornit într-o inspectare a oamenilor săi aflați la posturi încă de sâmbătă noaptea (9/10 iulie 2005). "Am luat măsuri speciale de asigurare a ordinii publice, ne-a declarat dânsul, precum și pentru aplicarea reglementărilor rutiere în condiții speciale. De asemenea, asigurăm pază permanentă în cartierele în care s-au produs dislocări: str. Hotar și str. Câmpului..." Tot de sâmbătă noaptea lucrează și pompierii de pe str. Câmpului. "Am evacuat apa de trei- patru ori, dar Valea Aiudelului, în trecerea ei pe sub podul feroviar, este colmatată. Muncim ca Sisif: ce evacuăm acum, peste câteva ore e la loc...", ne-a declarat Petru Gherman, coordonatorul celor două echipe de pe str. Câmpului.
*Galda de Jos - o comună ocrotită de Dumnezeu. Deși zvonurile cu privire la un dezastru pe raza comunei Galda de Jos, cu evacuări și mari pagube, circula cu frenezie prin diferite medii, la fața locului am constatat altceva. Valea Gălzii nu a ieșit din matcă decât într-un loc sau două, fără să afecteze gospodăriile localnicilor. (Doar la Benic, la un cot al văii - neconsolidat niciodată, în ciuda avertizărilor de fiecare an - apa a răpit la două unde de viitură niște parcele substanțiale, din grădina gospodarului Florin Popa. Acestuia încă i se mai văd aracii de la roșii și de la fasole... în mijlocul vârtejurilor.) Mai sus, pe vale, viața merge, însă, înainte. Pe Ioan Rusu, din Benic, l-am aflat pregătind imperturbabil hrana animalelor. Iar mai sus punțile străvechi de lemn, care nu au fost nici măcar clătinate... "E mâna lui Dumnezeu, ne-a declarat Ioan Rusu. Aici am găsit eu, nu demult, o cruce într-un lemn despicat... " Și cine mai poate să știe cât e mânie dumnezeiască în ceea ce se întâmplă, și cât e inconștiență sau lipsă de organizare omenească?
reportaj realizat de
Ioan HĂNȚULESCU
foto - Victor BOTEI
Valuri de dezinteres și incompetență la Aiud
În urmă cu o lună, cetățenii din Aiud și localitățile riverane Văii Aiudului au avut de suferit din cauza apelor râului umflat de ploi. Colmatarea puternică a podului CFR și slăbiciunea unor diguri au dus la inundarea zonei aferente străzii Câmpului, străzii Horea și parțial a străzii Tribun Tudoran. Era evident pentru toată lumea că se impunea de urgență decolmatarea podului respectiv și refacerea digului rupt de viitură, ca o minimă acțiune de protecție a populației din zonă. De altfel, cetățenii au sesizat primăriei aceste aspecte, care, cu un buldozer și unul sau două excavatoare, ar fi putut fi remediate în cel mult două zile. În locul utilajelor, au fost tratați cu promisiuni și vorbe frumoase, așa cum ne-a obișnuit actualul primar și de care ni s-a făcut deja lehamite!
Primarul Josan, plecat la acea dată în Croația, nefiind de față la dezastru n-a luat nici o măsură! Indiferență, incompetență și lipsă de spirit gospodăresc, dar promisiuni cu care s-ar putea umple digul rupt de furia apelor! Ca urmare a acestora, dezastrul s-a repetat de două ori. De această dată, primarul Josan a fost plecat în Portugalia, unde l-a luat și pe șeful Protecției Civile, și de unde trimite ilustrate prin care se arată preocupat de soarta cetățenilor. A lăsat Aiudul în grija viceprimarului UDMR al cărui interes și competență se limitează la urmărirea unor interese personale. Iar urmarea s-a văzut! Inundarea a doua și a treia oară a străzilor Câmpului, Horea și parțial Tribun Tudoran, iar pagubele au fost imense.
Oare cine le va plăti cetățenilor sinistrați și disperați daunele produse de această dată, în mod exclusiv de dezinteresul și incompetența primarului și viceprimarului? De altfel, lipsa autorităților din Aiud, cât și din Livezile din zona calamitată arată în mod clar preocuparea celor din Alianța DA pentru ca cetățenii "să trăiască bine!"
(Biroul de presă PSD Aiud)
Imagini în reluare la Podul lui Josan

* Acum o lună de zile (8/9 iunie), podul din imagine a fost asaltat de viitura care a lăsat în urmă grămăzi de gunoaie. În tot acest timp de o lună, nimeni nu le-a ridicat. Acum, ele au blocat cursul văii care a ieșit din matcă, provocând mari pagube la Aiud.
La Ocoliș, salvarea a venit din cer!
Un elicopter a intervenit pentru evacuarea a 26 de turiști refugiați sub acoperișul unei cabane
Surparea din cauza ploilor torențiale din ultimele zile a drumului județean DJ 750 G, care face legătura dintre drumul național 75 și comuna Ocoliș, în 5 porțiuni de 10-20 metri, a făcut ca acesta să devină impracticabil, astfel că locuitorii Ocolișului au rămas izolați de restul lumii. Refugiați sub acoperișul unei cabane din Ocoliș, 26 de turiști, 8 adulți și 18 copii, dintre care 4 de cetățenie olandeză, au fost evacuați cu un elicopter militar de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, care i-a transportat pe stadionul din Turda. La operațiunea de salvare a participat și un detașament de vânători de munte din Câmpeni și servicul Salvamont Alba. Prefectul de Cluj, Mihai Hărdău, a precizat în cadrul videoconferinței de ieri dimineață cu prefecții, că a primit solicitarea de ajutor din partea prefectului județului Alba, Cosmin Covaciu. El a mai precizat că de pe stadionul Turda copiii au fost preluați de autobuze și transportați în siguranță la părinții lor din Cluj Napoca și Turda. Elicopterul a făcut doar un transport pe ruta Ocoliș - stadionul din Turda, restul persoanelor izolate fiind aduse până în apropierea DN 75 de unde au fost preluate de microbuze și transportate spre Cluj și Turda. La Ocoliș a fost prezent ieri și președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, însoțit de directorul Direcției Tehnice al instituției, Dan Popescu, care s-au deplasat pentru a vedea la fața locului distrugerile provocate de viitură. De altfel Ion Dumitrel a declarat că echipele DPL Alba se află și ele pe teren pentru a identifica situațiile unde este necesar să se intervină acolo unde condițiile meteorologice o permit. Președintele CJ a adăugat că după ce a salvat turiștii izolați, elicopterul urma să se întoarcă la Ocoliș pentru a duce celorlalți, care sunt rupți de lume, apă potabilă și mâncare.
(I.P.)
Apele au făcut prăpăd pe drumurile din județ!
Drumul Județean 106 H, în dreptul localității Ighiel, este închis după ce pe o suprafață de 50 de metri două treimi din corpul drumului a fost surpat de ape în noaptea de marți spre miercuri. Același drum județean care face legătura între Ighiu-Ighiel-Iezer este rupt și pe alte porțiuni unde lipsește cam o treime din corpul drumului. De asemenea o familie a cărei casă a fost distrusă de ape a fost evacuată la Ighiel, existând aici și alte 24 de case inundate. Nici la Poiana Gălzii lucrurile nu stau mai bine însă aici drumul județean 107 K nu a fost închis circulației deși o porțiune din acostament a fost luat de asemenea de ape având structura de rezistență afectată pe o porțiune de 100 metri. Și la Sălciua DJ 750 C între Sălciua și Ponor are terasamentul surpat pe 3 porțiuni de 60 metri. La Unirea DJ 103 G este surpat în 2 locuri și se semnalează depuneri de aluviuni pe o porțiune de 200 metri. Pe DN 75 la km 112+400 la Baia de Arieș se circulă pe un singur sens din cauza alunecărilor de teren. Potrivit SGA Alba prognoza hidrologică prevede producerea de creșteri importante de debite și niveluri cu depășirea cotelor de apărare pe râurile din bazinul Mureș, inclusiv până azi la ora 16.00.
(I.P.)
La Ciugudul de Sus
Prima victimă a apelor
În după-amiaza zilei de 12 iulie, în jurul orei 15.00, numita Zorița Seica în vârstă de 60 de ani, din satul Ciugudul de Sus (comuna Unirea), a devenit victima apelor învolburate. Femeia, în timp ce stătea pe malul pârâului Valea Ciugudului și discuta cu o consăteană aflată pe malul opus, s-a dezechilibrat și a căzut în albia pârâului. Zoița Seica a fost luată de ape și dusă în aval 10 metri. Debitul Văii Ciugudului fiind crescut în urma ploilor femeia nu a avut nici o șansă de scăpare, înecându-se. Aceasta a fost scoasă din apă de către doi bărbați aflați în zonă, care au încercat în zadar să o readucă la viață. Nu există suspiciuni în ceea ce privește moartea femeii, cauza decesului fiind asfixie mecanică prin înec.
(L.I.)
40 de miliarde de lei pentru Aiud
Prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, a solicitat Guvernului 40 de miliarde de lei vechi, dintre care 35 de miliarde sunt necesare pentru regularizarea cursul râului Aiud și 5 miliarde pentru decolmatare. Reamintim că în ultima lună râul a ieșit de trei ori din matcă, provocând inundații, cele de zilele trecute fiind însă cele mai grave. De asemenea, prefectul Cosmin Covaciu a mai cerut 5 miliarde pentru decolmatarea râului Cricău.
(I.P.)