.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Patriotism și terorism
     "Ubi bene, ibi patria" sau mai pe românește "Unde e bine, acolo e patria". Această maximă a fost adusă de legiunile lui Traian, care l-au supus pe Dece­bal, au folosit-o administratorii romani și ei i-au rămas fideli toți cei care s-au încăpățânat să nu părăsească aceste meleaguri, chiar după retragerea aureliană. A traversat cu încăpățânare mileniile menținându-se cu o chintesență a pragma­tismului. A fost fermentul care a putut înfăptui minunea perpetuării poporului ro­mân aici, la răscrucea de drumuri dintre orient și occident.
    Ce observăm că se petrece acum ne doare mai rău decât orice pe lume. Când o țară este lăsată pe mâna nimănui și guvernată numai în favoarea unei minorități formată din șmecheri, abuzivi și lipsți de scrupule, o clientelă politică de cea mai joasă speță, atunci sentimentul patriotic se diluează, rămânând atârnat cu o zdreanță de pixul otrăvit al unor cântăreți de curte. O Românie în care foarte pu­țini cunosc versurile imnului național, nu mai poate fi o patrie mumă. O Românie care-și concesionează bogățiile lăsate cu generozitate de Dumnezeu, care-și vinde la prețuri modice întreprinderile ridicate cu sudoarea celor mulți și își în­stră­inează sectoarele economice strategice, nu mai este bine intenționată. O Româ­nie ce-și trimite peste granițe două milioane și jumătate de oameni în căutarea Pa­radisului pierdut aici, nu mai poate fi strânsă cu dragoste la piept.
    Mă uit la marii sportivi ai țării, poate cei mai valoroși ambasadori ai acestui colț de Europă. Poate ei au simțit cel mai bine sentimentul patriotic. Au luptat pentru țară și au obținut rezultate răsunătoare, în ciuda unor condiții de pregătire precare. I-am văzut cu ochii scăldați de lacrimi pe podiumul competițiilor selecte, atunci când se cânta imnul național și pe cel mai înalt catarg se ridica doar pentru ei tricolorul. Gimnaști, tenismeni, handbaliști, rugbiști, boxeri și voleibaliști de mare valoare s-au dezrădăcinat trăind acum departe de țară. Să nu mai vor­bim de fotbaliștii care refuză convocarea la echipa națională, înmormântați în cimitirul soccerului asiatic, numai de dragul unui trai îndestulat. Acolo unde cu adevărat mănâncă o bucată de pâine albă, permițându-și o casă cu piscină și un automobil luxos la scară.
    Și culmea, spre deosebire de cei îmbuibați din vest care se încăpățânează să ne adopte, românii trăiesc mai intens lupta cu terorismul. La noi, încă n-au în­ceput să sară în aer gările, stațiile de metrou ori marile magazine. La noi, n-au apărut încă sinucigașii bruneței cu trotilul ascuns la burtieră și nici n-au explodat mașinile capcană. Însă de cele mai multe ori drama românilor de dincolo este la fel de mare ca a occidentalilor. Din Afganistan și Irak vin sicrie cu militari... că­zuți la datorie! Acel martie însângerat din Spania a îndoliat câteva județe, iar din Țara Sfântă ne sosesc între scânduri victimele nevinovate. În aceste zile o familie răvășită de durere caută cu ochii secătuiți de lacrimi rămășițele unei tinere femei prinsă între fiarele distorsionate ale metrolului londonez. A murit ca un erou a­flându-se la un pas de atentator...
    România nu se află în primul rând al luptei cu dușmanul invizibil, însă își a­duce cu prisosință tributul de sânge. Și cu toate acestea nimeni nu poate opri cohortele celor care părăsesc zilnic țara, expunându-se de bună voie imenselor pericole ce-i pândesc la tot pasul. Decât să moară de foame în patria lor mai bine să se transforme în carne de tun pentru nevăzutele bande ale lui bin Lad­den. Și culmea, nimeni nu face nimic pentru a opri acest carnagiu.
    Cine ar putea oare răsuci zicala pentru a avea: "Unde e patria, acolo e bine"?
Dumitru HENEGAR