Județul Alba se reface după viitură!
Președintele PSD Alba, Ioan Rus acuză
"Prefectul e mai preocupat de anticipate decât de inundații"
Președintele PSD Alba, Ioan Rus, a criticat în cadrul conferinței de presă susținută ieri, atât Guvernul de la București cât și pe reprezentantul lui în județul Alba pentru faptul că, spune el, și-au greșit prioritățile. De altfel PSD Alba nu este mulțumit de modul cum autoritățile județene au gestionat recenta criză a inundațiilor acuzându-i de "iresponsabilitate și lipsă de mobilizare". "În loc să îl preocupe inundațiile care au lovit grav județul, prefectul Cosmin Covaciu a fost ocupat cu trimiterea de adrese pentru primarii din teritoriu prin care le cere să se pregătească de anticipate, solicitare ascunsă sub pretextul unei adrese a Autorității Electorale Permanente", susține președintele PSD Alba, Ioan Rus. Adresa respectivă, care poartă nr. 10316/2005 și data de 12 iulie 2005 a fost trimisă tuturor primăriilor indiferent de culoare politică, Roșia Montană, Ocoliș, Ciugud fiind trei dintre cele care au primit-o deja. "Având în vedere adresa 39/11.07.2005 a Autorității Electorale Permanente precum și posibilitatea organizării de alegeri parlamentare anticipate, în toamna acestui an, este necesar să se treacă, de urgență, chiar înainte de anunțarea datei acestora, la luarea unor măsuri pregătitoare, strict necesare pentru organizarea și desfășurarea lor în bune condiții", așa sună primul paragraf al documentului amintit care continuă apoi cu indicații privind verificarea și actualizarea listelor electorale, delimitarea secțiilor de votare, locurile de afișaj, drapele, tăblițe indicatoare și alte dispoziții pentru primari în caz de alegeri. Întrebat cum ar fi procedat el dacă era prefect, Ioan Rus a declarat că "nu mă grăbeam să distribui această adresă în teritoriu și mai ales într-un moment atât de prost ales. Să nu uităm că 12 iulie 2005, data de pe această adresă, este chiar ziua în care apele au lovit cel mai grav județul". Semn că, a continuat președintele PSD, prefectul de Alba și PNL au ca prioritate alegerile anticipate și de-abia apoi situația din județ.
(I.P.)
Consiliul județean Alba renunță la confort pentru îndepărtarea efectelor inundațiilor
În fața pagubelor însemnate pe care viiturile le-au provocat infrastructurii, conducerea Consiliului județean Alba a decis realocarea unor fonduri din bugetul propriu. Vicepreședintele CJ Alba Dan Simedru a anunțat că s-a decis renunțarea la achiziționarea a două autoturisme pentru vicepreședinții instituției, investiție pentru care erau alocați 1,1 miliarde de lei și 1 miliard de lei a fost realocat pentru inundații de la capitolul deplasări în străinătate. De asemenea bugetul CJ Alba a fost majorat cu suma de 2,9 miliarde de lei, bani provenind din evoluția favorabilă a cotelor defalcate din impozitul pe venit, iar banii sunt și ei folosiți pentru îndepărtarea efectelor inundațiilor. În același scop au mai fost alocate 7,9 miliarde de lei din programul de lucrări pe drumurile județene, bani inițial destinați ridicărilor topografice. Această lucrare a fost însă amânată în fața necesarului provocat de viituri. Mai trebuie spus că toate aceste fonduri vor fi folosite pe drumurile județene și este vorba despre lucrări de redeschidere a circulației și nu despre lucrări de reabilitare a drumurilor. Pentru acestea din urmă Consiliul județean Alba a solicitat guvernului suma de 255,4 miliarde de lei.
Anca DINICĂ
Drumarii luptă pentru redeschiderea traficului pe drumurile județene
Imediat după retragerea apelor, drumarii SC DPL SA Alba au intrat în acțiune pentru redeschiderea traficului pe drumurile județene afectate de ape. Astfel pe DJ 750 G în zona Ocoliș se acționează cu trei utilaje pentru decolmatarea albiei râului Arieș și pentru refacerea terasamentului și a fundației drumului care au fost distruse pe o lungime de 500 m. Până acum au fost transportate acolo 350 tone piatră brută și 40 de tone piatră spartă. Se speră ca acest drum să fie redat circulației până la 20 iulie. Pe DJ 107 M în zona Livezile - Poiana Aiudului unde a fost distrus carosabilul pe o lugime de 400 m se lucrează la îndepărtarea depozitelor de viitură și se execută umpluturi cu piatră. De asemenea pe DJ 762 în localitatea Ponorel se lucrează la îndepărtarea depozitelor de viitură. La Ighiel, unde DJ 106H a fost distrus pe o lungime de 100 de metri lucrările au început de ieri, iar la Giugudu de Jos, pe DJ 103 G s-a intervenit pentru refacerea fundației podului și îndepărtarea depozitelor de viitură. Cu excepția DJ 750 G, la Ocoliș, circulația a fost reluată pe toate aceste artere.
(A.D.)
Cotele râurilor sunt în scădere
În cursul zilei de ieri cotele râurilor din județul Alba se aflau în scădere. Subprefectul județului Alba, Clement Negruț a anunțat că în toate cele trei puncte în care se măsoară cotele râului Mureș pe teritoriul județului cotele de atenție erau depășite, dar tendința era de scădere. Astfel la Ocna Mureș cota de atenție era depășită cu 21 cm, la Alba Iulia cu 40 cm și la Acmariu cu 37cm. Dar nivelul Mureșului era cu 100 cm sub nivelul de inundație și cu 180 cm sub cota de pericol. Barajele lacurilor de acumulare de pe Valea Sebeșului și cel de la Mihoiești sunt în siguranță, iar personalul este în alertă pentru a putea interveni prompt în caz de pericol. Lacurile sunt pline în proporție de 80-85 la sută.
Irina NAGY
Primarul Mihai Horațiu Josan acționează

Inundațiile produse în municipiul Aiud au luat prin surprindere pe toată lumea. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca Aiudelul să devină un puhoi nestăvilit de ape, imposibil de controlat. Autoritățile locale au acționat cum au putut mai bine, deși revărsările violente de ape nu permiteau nici autorităților, nici oamenilor să riposteze.
Încă de sâmbăta trecută, cei din Primăria Aiud, viceprimarul Kristztian Kovats și primarul Josan, anunțat de urgență prin telefon, au făcut tot ceea ce era omenește posibil. S-a stabilit un plan de intervenții, s-a cerut ajutor de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Viceprimarul este cel care a coordonat fără odihnă toate acțiunile, toate intervențiile, în deplin acord cu primarul Josan, cu care a ținut în permanență legătura, a umblat fără oprire prin noroaie, zi și noapte. Autoritățile locale din Aiud le mulțumesc din suflet prefectului Cosmin Covaciu, celorlalți reprezentanți ai autorităților județene și nu în ultimul rând agenților economici și societăților comerciale pentru ajutorul oferit. Pompieri, militari în termen, jandarmi, polițiști, funcționari ai Primăriei au muncit fără oprire pentru a-i ajuta pe oamenii aflați la nevoie.
În ceea ce privește deplasările domnului Mihai Horațiu Josan în străinătate, subliniem faptul că nu s-a dus în concediu ci cu scopul de a aduce investitori în Aiud și de a obține ajutorul partenerilor din orașele înfrățite. Indiferent de orice interpretări, întotdeauna primarul le-a vorbit oamenilor sincer și deschis, iar acest fapt exclude orice urmă de patetism. Mai mult, aiudenii au înțeles că au nevoie de primar nu în momentul în care se revarsă apele și când nimeni nu se poate pune în calea lor, ci după oprirea ploilor, când primarul poate să îi ajute pe oameni.
Nu a considerat necesar să se întoarcă? Mihai Horațiu Josan a sunat la toate companiile aeriene posibile în speranța de a găsi un bilet, dar nu a găsit nici o posibilitate de a se întoarce mai repede. Încă de la aflarea veștilor despre situația din Aiud, primarul a pornit spre casă și a venit fără oprire, fără să doarmă, fără să mănânce. A ajuns în Aiud, sfârșit de oboseală și de griji și a plecat imediat pe teren. În calitatea sa de președinte al PNL Aiud, a dispus imediat achiziționarea de către partidul său a 700 l de apă minerală ce a fost distribuită cetățenilor loviți de inundații.
A fost stabilit deja planul de acțiuni și se iau primele măsuri. Se vor consolida malurile văii, s-a demarat procedura de negociere directă pentru construirea unui pod în locul celui luat de viitură pentru legătura dintre străzile Ion Creangă și Cuza Vodă, vor sosi și utilajele necesare curățării văii Aiudelului, cerute cu insistență încă dinaintea dezastrului.
Compartiment Comunicare, Relații cu Presa la Primăria Aiud
Partidul Conservator strânge ajutoare
Partidul Conservator, filiala Alba a inițiat o acțiune de colectare a ajutoarelor pentru zonele sinistrate. Astfel, începând de astăzi va fi amplasat în municipiul Alba Iulia un cort în zona Casei de Cultură a Sindicatelor și temporar unul în fața magazinului "Unirea", unde timp de o lună cetățenii urbei noastre pot contribui cu diverse produse alimentare, bani și materiale de construcții, destinate județelor Alba și Bacău. În cadrul conferinței de presă de ieri, deputatul Nicolae Popa a acuzat dezinteresul autorităților vizavi de problema sinistraților, în contextul în care a procurat cu greutate cortul respectiv. "Cu mare mâhnire pot spune că am intervenit peste tot, dar n-am găsit nici un răspuns favorabil. Unele instituții, precum Crucea Roșie și Protecția Civilă, n-au respect față de drama cetățenilor. Îi voi solicita d-lui prefect să-și exercite atribuțiile și să le ceară domnilor în cauză să-și întrerupă concediile și să se apuce de treabă", a menționat Nicolae Popa.
(M.N.)
Ajutoare pentru sinistrați
* Echipa Biroului Senatorial "George Maior" se va deplasa sâmbătă în municipiul Aiud pentru a distribui pachete cu alimente persoanelor care au suferit pagube de pe urma inundațiilor. Așa cum a promis, senatorul PSD a urgentat ca aceste alimente să ajungă cât mai repede la cei aflați în suferință. (Flaviu PREDESCU, consilier politic)
* Crucea Roșie Alba a sărit și ea în spijinul sinistraților din Aiud. Acestora le-au fost trimise joi, 14 iulie, ajutoare constând în detergenți și materiale de igienizare în valoare de 7 milioane de lei. Tot Crucea Roșie Alba a transportat la Aiud apă minerală în valoare de 5 milioane de lei. (A.D.)
* Salariații SC Hidroelectrica SA și ai filialelor sale de întreținere și reparații hidrocentrale (HIDROSERV) în fiecare an, în preajma zilei de 20 iulie (Sfântul Ilie fiind protectorul energeticii românești) sărbătoresc Ziua Energeticianului. Având în vedere situația deosebit de gravă provocată de inundațiile din țară, salariații din sistemul hidroenergetic au hotărât să contribuie cu suma de aproximativ 4 miliarde lei vechi (400.000 lei noi) pentru ajutorarea sinistraților.
A început decolmatarea podului buclucaș din Aiud
Ieri, după negocieri mediate de subprefectul județului Alba Clement Negruț între administrația aiudeană și reprezentanții CFR, lucrările de decolmatare a podului din cauza căruia s-au produs inundațiile din municipiu au început. Buldo-tancul pe care subprefectul l-a promis locuitorilor Aiudului a ajuns ieri la amiază în Aiud și a început decolmatarea Văii Aiudului. O va face, că așa spune legea și regulamentele CFR, până la 20 de metri de pod, după care operațiunea va fi preluată de CFR. Poate vă mirați, dar asta este situația! Reprezentanții CFR au arătat că au și banii și utilajele necesare. Rezultă că dacă ar fi existat coordonare între administrația aiudeană și CFR necazurile ar fi fost evitate, prin decolmatarea văii și eliberarea podului după viitura din 8/9 iunie.
(A.D.)
Ministerul Sănătății dă sfaturi pentru populația sinistrată
În urma solicitărilor făcute de direcțiile județene de sănătate publică, Ministerul Sănătății a distribuit în zonele inundate peste 9.000 de doze de vaccin împotriva hepatitei A, dar și antitifoidic și antitetanic. Din cauza inundațiilor, Ministerul Sănătății informează asupra regulilor obligatorii ce trebuie respectate de sinistrați. Acestea se referă la apa potabilă, prepararea hranei și la medicamentele care trebuie administrate. În cazul în care nu există acces la apa potabilă, se poate folosi apa decontaminată prin fierbere timp de 30 de minute sau prin clorinare (o tabletă de Cloramină la 10 litri de apă). Apa de băut trebuie păstrată în recipiente curate, cu o deschidere mică și acoperite cu un capac. Pentru prevenirea contaminării apei din puțuri și din fântâni, acestea trebuie să fie acoperite. Medicii avertizează că alimentele nu trebuie consumate crude, ci doar gătite. Laptele pentru copii trebuie preparat cu apă potabilă, de preferat cea îmbuteliată. În cazul unor răni, este obligatorie vaccinarea împotriva tetanosului. În caz de febră, diaree, tuse sau erupții pe piele trebuie apelată asistența medicală. Pentru urgențe pot fi utilizate numerele de telefon 961 sau 962 (ambulanță) și 112, serviciul unic de urgență.
Timp de două zile
Circulația pe "Dealu Mare" va fi închisă
Serviciul Poliției Rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Alba a avizat închiderea circulației pe DN 74 (între km 50+150 metri și 55+250 metri), în vederea desfășurării etapelor a 9-a și a 10-a din cadrul Campionatului Național de Viteză pe Traseu Montan. În zona "Dealu Mare", circulația va fi închisă vineri, 22 iulie între orele 8.30 - 12.00 și 13.15 - 15.30, respectiv duminică, 24 iulie între orele 7.30 - 11.00 și 12.45 - 15.30. Pentru participanții la trafic sunt prevăzute următoarele rute ocolitoare: *pentru direcția de deplasare Bihor - Cîmpeni - Alba Iulia va fi amplasat un panou la intersecția DN 75 cu DN 74 A, astfel încât cei care doresc să ajungă la Alba Iulia să fie dirijați pe traseul Cîmpeni - Baia de Arieș - Alba Iulia; *pentru direcția de deplasare Alba Iulia - Cîmpeni va fi amplasat un panou la intersecția Bl. Victoriei - Calea Moților din Alba Iulia, astfel încât cei care doresc să circule pe traseul Alba Iulia - Cîmpeni să fie dirijați pe ruta Alba Iulia - Teiuș - Aiud - Baia de Arieș; *pentru direcția de deplasare Brad - Alba Iulia va fi amplasat un panou la intersecția DN 74 cu DN 74 A, astfel încât traficul să fie dirijat pe ruta DN 74 A - DN 75 - Baia de Arieș - Buru.
(H.D.M.)
Musafir nepoftit
Lucrători din cadrul Biroului Ordine Publică l-au identificat în cursul zilei de 14 iulie pe numitul Ioan A. (33 de ani), din Alba Iulia, ca fiind autorul unui furt comis în noaptea de 6/7 iulie. Bărbatul a sustras din curtea unui imobil situat pe strada Traian din municipiu o bicicletă în valoare de 350 de lei (3,5 milioane de lei vechi). Acesta a pătruns fără nici o problemă în interior, poarta casei fiind lăsată de către proprietari deschisă, invitația fiind astfel ca și făcută. Bicicleta a fost recuperată și restituită proprietarului. Ioan A. este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.
(L.I.)
Prostituție de nevoie
Loredana M. în vârstă de 19 ani, fără ocupație este cercetată pentru comiterea infracțiunii de prostituție, după ce a fost prinsă în momentul exercitării "funcțiunii". Dosarul susnumitei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud pentru trimiterea acesteia în judecată. S-a stabilit că în perioada 2004-2005, Loredana M. a întreținut raporturi sexule cu mai multe persoane de sex masculin pentru suma de 100-200 mii lei, bani care, declara ea, au fost singurele mijloace de existență. În urma acțiunilor efectuate de către organele de poliție pe linie de prostituție tânăra a fost sancționată de mai multe ori, însă sărăcia a îndemnat-o să continue.
(L.I.)
Somnul dulce... pagube aduce
Un bărbat din județul Cluj a fost lăsat fără acte și diferite bunuri în timp ce dormea liniștit în sala de așteptare din Gara CFR Teiuș. Incidentul s-a petrecut în noaptea de 13/14 iulie, în jurul orei 1.00, când Bazil R., probabil obosit fiind, a adormit în gară. Când s-a trezit bărbatul a observat că nu mai are sacoșa în care se aflau actele de identitate, pașaportul, mai multe lucruri personale, diferite produse ce urmau să fie comercializate și suma de 60 de lei (600 de mii lei). În urma cercetărilor polițiștii au reușit identificarea autorilor în persoana numiților Ioan L. (14 ani) și Cristian B. (18 ani), ambii din Teiuș. Cei doi au profitat de faptul că bărbatul dormea și i-au sustras sacoșa. Prejudiciul în valoare de 1350 de lei (13,5 milioane de lei vechi) a fost recuperat în proporție de 50 la sută, probabil o parte din lucrurile furate fiind vândute de făptași. Cei doi tineri sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.
(L.I.)