.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Teroriștii vor "inima" Europei
     Tot mai mult, în ultima vreme, viața bate filmul. Lumea a devenit parcă tot mai mică de ai zice că nu-i mai încape Dumnezeu pe toți oamenii la un loc. De atâtea răutăți, egoism, invidie etc. până și Pământul stă să "crape", iar oamenii să reintre din nou în "zodia haosului". O lume tot mai nebună, nebună, nebună... În timp ce Estul, în speță România, este tot mai blagoslovită de furia naturii, care revarsă asupra sa puhoaie de apă, Vestul - Marea Britanie - Londra a revenit, la doar două săptămâni, sub imperiul terorii... terorismului. După ce în 7 iulie a.c. ex­ploziile puternice ale unor bombe din mai multe stații de metrou au omorât 56 de oameni (având 11 naționalități) și au rănit alți 700, joi, 21 iulie, în amiaza mare (sub atenta supraveghere a 1.600 de camere de luat vederi!) transportul cu me­troul londonez a fost paralizat din nou, alte 4 bombe artizanale, de mai mică in­tensitate, fiind detonate în trei stații de metrou și într-un autobuz tot aproape de "inima" Londrei. Scenariul a fost tras "la indigo" cu cel din 7 iulie, și a vrut să de­monstreze că indiferent de măsurile de securitate, teroriștii pot ataca oriunde și oricând.
    Premierul Tony Blair s-a adresat din nou poporului englez făcând apel la calm. Domnia sa a spus între altele: "Nu putem minimaliza aceste incidente serioase. Știm că aceste lucruri sunt făcute pentru a înfricoșa oamenii, pentru a-i speria, pentru a produce panică. Trebuie să acționăm cu calm. Serviciile de informații știu despre ce e vorba, știu și pașii următori. Suntem în război cu terorismul și trebuie să rămânem pe poziții'. Iată, așadar că, din nou, terorismul mondial, prin organizația sa port-drapel "al-Qaida" revine în forță, cu avertismente tot mai insistente la adresa Europei, la adresa păcii popoarelor europene. Este tot mai clar că "ultimatumul" lansat zilele trecute de către Brigada Abu Hafs Al-Masri, organizația care și-a asumat responsabilitatea atentatelor din 7 iulie, este unul destul de serios. Potrivit mesajului transmis, "Brigada acordă aliaților o lună de zile pentru retragerea soldaților din Irak (...) După aceea nu vor mai fi aver­tis­mente, vom acționa direct, lovind în inima Europei și vom declanșa un război crunt și sângeros (...) Acesta este un comunicat adresat țărilor europene după atacurile care au lovit Londra, și se va adresa și altor orașe cruciate, ai căror militari se află, încă, în Irak (...) Noi suntem niște oameni care aspiră la moarte așa cum voi aspirați la viață, deci jihadul pe calea lui Allah va fi purtat până-n ziua judecății". Și de această dată destinatarii mesajului sunt indicați în mod explicit: "Cruciații încă prezenți în Irak, în special Danemarca, Marea Britanie, Italia și alte țări care își mențin trupele pe teritoriul irakian".
    Așadar, chiar dacă nu este indicată direct, oricând și România poate fi ținta atacurilor teroriste. Asta, deoarece România și-a reafirmat clar sprijinul pentru Co­aliția antiteroristă, pentru menținerea și chiar suplimentarea trupelor sale în Irak. Chiar dacă se spune că "numai piscurile sunt supuse trăznetelor și ful­ge­relor și văile sunt mai ferite", niciodată nimic nu este sigur. Oricând poate fi un "ricoșeu" direct dinspre "piscuri spre văi". Iar noi, spre deosebire de englezi, care au servicii secrete mult mai profesioniste și mai performante, putem fi luați și mai mult prin surprindere. Chiar în condițiile în care serviciile britanice au acționat destul de prompt, ele au fost acuzate deja de un posibil eșec. Să sperăm că serviciile românești își vor face și de această dată datoria. Mai ales că au avantajul că la noi, deocamdată, se vorbește preponderent românește, nu în vreo 300 de limbi câte se vorbesc la Londra...
Tinu MATEȘ