.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Șah la... "rege"!
     Hotărât lucru, nouă nu ne place șahul! Nu suntem făcuți pentru el. Dar cine e? Există în lumea asta mare o țară de șahiști? Acei oameni străvezii la culoare și cu ochelari, care-și scrântesc mințile deasupra tablei cu pătrățele albe și negre par a fi decupați din altă civilizație. Pentru marea majoritate a profanilor, "regele" este la Cotroceni, "regina" are fustiță scurtă, părul blond și nu se prea dezlipește de majestatea sa, "caii" sar și aleargă fără folos, doar, doar or intra în grațiile primilor, iar de "nebuni" nu mai vorbim, pentru că avem destui, răspândiți la toate nivelurile puterii. Restul sunt "pionii", care se deplasează numai înainte, puțin câ­te puțin, mai mereu sacrificați atunci când se încearcă recuperarea unei "piese" foarte importante. Traseele lor se intersectează episodic, deoarece pionii nu se ridică niciodată de pe tablă, doar atunci când și-au încheiat definitiv misiunea și părăsesc jocul.
    Asistăm de ceva vreme la o partidă tare, disputată între doi mari maeștri (așa se cred ei!) ai eșichierului politic românesc. Primul la mutare, cu piesele (ciz­mele) albe a fost premierul Călin Popescu Tăriceanu, care și-a primit "spove­dania" din partea sinistraților sudiști. Am așteptat cu nerăbdare răspunsul pre­ședintelui, dar acesta s-a lăsat mult așteptat. A trebuit să fie răvășită și Moldova pentru ca, în sfârșit, să vină și el la masă. Sincer, ne-am fi așteptat să le spună nenorociților potopiți de stihiile dezlănțuite că... "Vara nu-i ca iarna!". Ar fi fost în spiritul său de fost primar iute la mânie, care se rățoia la bucureștenii deveniți "oameni de zăpadă", cu sintagma: "Iarna nu-i ca vara!". Ca șef al statului însă, a schimbat brusc tactica, alegând una de finețe: cea a compromiterii adversarului sau a partenerului de coaliție, că tot aia e...
    După ce l-a perpelit bine pe primul ministru, la foc moderat în rotisorul ale­ge­rilor anticipate, a îmbrăcat echipamentul de lucru și a descins, așa ca un ciclon de vară, în mijlocul năpăstuiților din Vrancea. N-a jucat însă gambitul damei, spe­cialitatea măicuței Sulfina de la Mediu, cea care le-a explicat țăranilor că inun­dațiile se datorează creșterii nivelului Siretului, dar nici nu le-a spus la mișto­căreală că... "Vara nu-i ca iarna!". S-a apropiat de ei, le-a ascultat evlavios pă­surile, le-a promis ajutoare, ba a consimțit să și boteze un copil ce se va naște în curând. I-a muștruluit apoi pe constructori, sfârșind prin a tuna și fulgera împo­triva "ticăloșilor" din PSD. Ce mai, toate ingredientele unei campanii electorale pentru anticipatele din toamnă.
    Numai că, deși pregătit să fie devorat la ospățul prezidențial, Tăriceanu sare din farfurie și, așa, dintr-odată, refuză "irevocabil" să mai demisioneze! Își adună în pripă locotenenții liberali din județe, punându-i să jure că-l vor susține împotriva răzvrătitului Valeriu Stoica și a "uzurpatorului" Theodor Stolojan, cel înviat din morți și oploșit la Cotroceni.
    Șah la rege!, ar zice unii care percep mai bine imaginea de pe tablă. Una care deja a început să gliseze spre zona crepusculară. Această elită și mai ales a­cest elitism, găunos în cazul unora, nu ne vor pica niciodată bine. Iar ei abia așteaptă să le dăm pace. Dar putem oare să facem asta? Câteodată da, oricât ne-ar crede de proști chibiți la jocul de șah...
Dumitru HENEGAR