Că or fi, că nu or fi "anticipate"
În PSD Alba s-a declanșat războiul listelor parlamentare
"Pasărea mălai visează", a spus Ioan Rus *"Noi am dus greul campaniei electorale, pe când alții ..." a replicat deputatul Sârbu
"Războiul rece" dintre Ioan Rus și Mugurel Liviu Sârbu care macină PSD Alba de o bună bucată de vreme, cunoaște un nou episod. De data asta primul care a "apăsat" pe trăgaci a fost actualul președinte Ioan Rus, care a spus într-o conferință de presă că menținerea listelor acestui partid în caz de alegeri anticipate reprezintă doar o dorință a unora care se ghidează după proverbul "pasărea mălai visează!", cu trimitere evidentă la actualii parlamentari PSD de Alba. Poate că cel mai vizat a fost deputatul Mugurel Sârbu, cu toate că acesta nu avusese nici o poziție publică vizavi de respectivul subiect, singurul care își exprimase o opinie fiind senatorul George Maior. Mai mult, Ioan Rus l-a mai "înțepat" pe Sârbu și referitor la... Târgul de Fete de Muntele Găina, delimitându-se de afirmația acestuia din urmă:"Târgul de Fete nu este oportun acum".
Mugurel Sârbu nu s-a arătat foarte mirat de "aprecierile" colegului său de partid, declarându-ne că se aștepta într-un fel ca Ioan Rus să iasă la rampă pe tema listelor PSD de Alba. "Nu aș fi dorit să intrăm în polemică pe acest subiect, pentru că la ordinea zilei sunt alte lucruri mult mai importante. Observ că dl. Rus e mai preocupat de alegerile anticipate decât de găsirea unor modalități de ajutorare a sinistraților. Referitor la liste, de ce ar reprezenta o așa de mare problemă prezervarea lor, în condițiile în care noi, toți parlamentarii PSD de Alba, am dus greul campaniei electorale, iar alții nu s-au implicat nici măcar un procent. Apoi, consider că tot actualii parlamentari s-au zbătut să facă opoziție, în timp ce dl. Rus și echipa din jurul său nu au făcut mai nimic în acest sens. Nu îmi rămâne decât să-i sugerez lui Ioan Rus să se conecteze cât mai grabnic la adevăratele probleme, care ne macină în aceste zile, și să lase deoparte liste, anticipate sau orice alte aspecte care acum nu au prea mare relevanță", a spus deputatul Sârbu.
Răzvan JURCĂ
Profesori la extreme
Media 10,00 la istorie și 117 note sub 5,00 *Profesor de nota 1,00 la muzică
Concursul național unic pentru titularizarea în învățământul preuniversitar județean a scos în evidență gradul de pregătire profesională al personalului care se ocupă de viitorul copiilor din Alba. În total, s-au înscris 929 de candidați, dar au rămas 913 după susținerea probelor practice, la testare s-au prezentat doar 73,38 la sută, iar 2 s-au retras în timpul concursului, a declarat ec. Oana Badea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba. Cea mai mare concurență a fost la istorie și geografie, unde s-au luptat, în medie, câte 7 candidați pentru un post. Cu toate acestea, la istorie au fost consemnate, printre altele, 10 medii mai mari de 9.00, iar Daniela Săcăleanu a obținut chiar nota 10.00. Și la învățători întrecerea pentru catedre a fost acerbă, confruntându-se, în medie, câte 4 cadre didactice pentru un post. Media cea mai mare a fost 9,70, în timp ce un cadru didactic a obținut doar nota 3,10. Și la informatică, domeniu în care învățământul județean este deficitar în privința personalului, au existat medii mari, cum ar fi cea obținută de Janeta Crăciun, notată cu 9,90. La matematică, una dintre materiile de bază, s-a înregistrat o singură notă de 9.00, iar cea mai mică notă a fost 4,10, în timp ce la limba și literatura română 14 profesori au fost evaluați cu note peste 9.00 și nu a fost acordată nici o medie sub 5,00, cea mai mică notă fiind 5,20. Dintre concurenți, 321 au obținut medii mai mari de 7,00, 117 candidați nu au reușit să obțină nota minimă pe care o pretind ei elevilor (un profesor de muzică a obținut chiar nota 1,00), iar ceilalți au fost evaluați cu medii cuprinse între 5,00 și 6,99.
(R.G.)
Nervi și furie în trafic
De foarte multe ori participanții la trafic, fie ei conducători auto sau pietoni, își exprimă mai puțin ortodox nemulțumirile, respectiv prin înjurături sau chiar gesturi obscene. E mai grav atunci când se face apel la violență. În data de 22 iulie, la ora 19.30, polițiștii albaiulieni au fost sesizați de către Elena T. din Botoșani că unul dintre geamurile autoturismului proprietate personală marca Citroen i-a fost distrus de un bărbat. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că la distanța de aproximativ 100 m de intrarea pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia, din cauza traficului, conducătoarea auto a fost nevoită să oprească mașina. În momentul respectiv, din autoturismul Audi aflat în față a coborât un bărbat, pasager în dreapta, care a luat din portgabaj o bară, s-a îndreptat spre Citroen și a lovit geamul portierei dreapta față făcându-l țăndări. Este posibil ca anterior faptei, în trafic, să fi avut loc între pasagerii și conducătorii autoturismelor un schimb de "replici". În 25 iulie polițiștii l-au identificat pe autor în persoana numitului Florin B. (25 de ani) din Alba Iulia. Acesta este cercetat pentru comiterea infracțiunii de distrugere. Prejudiciul a fost estimat la suma de aproximativ 11 milioane de lei.
(L.I.)
OPC Alba s-a "legat" și de apa minerală
De curând angajații Oficiului județean pentru Protecția Consumatorilor Alba a verificat un număr de 21 agenți economici care comercializează apă minerală naturală. În urma acestei acțiuni s-au aplicat 10 amenzi în valoare de 300 lei (noi) și 9 avertismente. S-a mai dispus oprirea temporară de la vânzare a unei cantități de 7475 litri. Ce abateri s-au constatat? Nu se menționa în mod lizibil sursa și numele acesteia. Nu se menționează adresa producătorului. Nu era afișat prețul de vânzare în monedă nouă.
(R.J.)
Joburi în Europa
Firmă de recrutare oferă locuri de muncă în Marea Britanie, în turism și alimentație publică. Se caută ospătar, barman, cameristă, recepționer. Salariul este de 900 - 1200 de lire sterline, cazarea și masa sunt asigurate, iar transportul se va achita, în proporție de 50%, din primul salariu.
http://locuridemunca.ro
Reconstrucția drumului comunal de la Lunca Largă costă 67 miliarde lei
Conform evaluărilor făcute de experții din cadrul Consiliului Județean Alba, suma necesară pentru refacerea și amenajarea drumului comunal care leagă satul Lunca Largă de comuna Ocoliș se ridică la 67 miliarde lei. Acest drum comunal, în lungime de circa 4 km, se află în administrarea Consiliului Local Ocoliș iar singura sursă pentru obținerea de bani necesari refacerii lui din temelii sunt fondurile guvernamentale. De asemenea, și pentru repararea DJ 750 G - Ighiel, este nevoie, la o primă evaluare, de 8,8 miliarde lei, sumă care include lucrările de sprijiniri de mal, a declarat Dan Popescu, directorul Direcției Tehnice a CJ.
(I.P.)
Săptămâna viitoare, mare bairam la Sebeș
Petru Ilie își însoară feciorul, naș urmând să fie deputatul Păun
Ambianța fonică va fi asigurată de manelistul Nicolae Guță
După mai multe necazuri, mai mari sau mai mici, liderul comunității romilor din județul Alba, Petru Ilie, va avea parte și de momente de satisfacție. La sfârșitul săptămânii viitoare, feciorul său Sandu își va uni destinele cu fata unei cunoscute coafeze din Alba Iulia. La acest eveniment, care va dura ca-n povești, mai multe zile, au fost invitate peste 300 de persoane, cel mai de seamă urmând să fie deputatul Nicolae Păun - președintele Partidei Romilor, ce va fi și nașul celor doi miri. Deputatul Păun nu va fi nici pe departe singur, el urmând să fie însoțit de un adevărat alai, compus din 40 de persoane, Petru Ilie rezervând deja nu mai puțin de 15 camere la un hotel din Sebeș. Nu în cele din urmă, ambianța muzicală va fi asigurată de celebrul manelist Nicolae Guță, care cu siguranță îl va costa pe socrul mare o grămadă de euroi. Să fie într-un ceas bun.
(R.J.)
Atenție la leptospiroză!
Populația din zonele calamitate ale județului este atenționată de specialiștii în supravegherea stării de sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Alba asupra pericolului de îmbolnăvire de leptospiroză, se arată într-un comunicat al DSP Alba. Leptospiroza este o boală infecțioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicație, dureri de cap și musculare, mai ales la gambe, afectând și rinichii, ficatul, sistemul nervos și cel cardiovascular. Sursa de infecție o constituie șobolanii și alte rozătoare, vitele și porcii. Leptospirele, agenții patogeni responsabili de producerea bolii, se elimină prin urină infectând solul, bazinele de apă și produsele alimentare. Oamenii se pot îmbolnăvi în timpul scăldatului în iazuri infectate sau în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede. Microbul pătrunde în organism prin piele și prin mucoasele nazale sau oculare, iar prin sânge ajunge la rinichi, ficat și inimă. Perioada de incubație este de 2-20 de zile, iar boala debutează brusc, cu frisoane, febră, dureri de cap puternice, dureri de articulații, insomnie și slăbiciune generală. Apar hemoragii nazale și gastrointestinale, iar forma icterică se manifestă și prin îngălbenirea pielii și mucoaselor, după 2-3 zile, dispărând după 2-3 săptămâni. În forma renală este obligatorie adresabilitatea către un medic. Boala poate evolua în forme ușoare sau grave, cu o durată de 3-4 săptămâni, convalescența este de lungă durată și se manifestă printr-o astenie pronunțată, motiv pentru care este necesar ca leptospiroza să poată fi depistată și tratată din timp. Pentru prevenirea apariției unor focare, medicii recomandă evitarea scăldatului și a contactului prelungit cu apa din zonele inundate, persoanele care muncesc la refacerea locuințelor afectate fiind nevoite să poarte cizme și mănuși de cauciuc.
Robert GHERGU
Ițe încurcate, fals nedovedit
Într-o scrisoare adresată redacției noastre, Sorin Claudiu L., din Alba Iulia, susține că acuzațiile de falsificare a unui proces verbal de amendă care i se aduc nu sunt adevărate. Semnatarul arată că, în data de 29 iunie, a primit prin poștă procesul verbal cu seria A. U. Nr. 3673381, întocmit la data de 25.06.2005 de ag. Moșneag George, cu o amendă de 2 milioane de lei. Sorin Claudiu L. susține că nici el și nici un martor nu semnase acest document, motiv pentru care a depus o plângere la Poliția Alba Iulia, anexând și actele în original. Rămâne ca poliția să continue cercetările pentru a stabili (de această dată cu exactitate) cine este de fapt autorul acestei erori, care ar fi putut schimba viitorul unui tânăr transformându-l dintr-un simplu contravenient într-un infractor.
(R.G.)
Căzută de pe punte
Elena Ș., de 38 de ani, din Valea Mănăstirii, comuna Râmeț, a fost internată luni seara la Spitalul Județean de Urgență, după ce s-a dezechilibrat și a căzut de pe o punte în împrejurări neprecizate. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacienta s-a ales cu o fractură deschisă la antebrațul stâng și o luxație la cot. Femeia a fost internată la secția ortopedie pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate.
(R.G.)
Au băut soluții chimice
Emanuil G., de 81 de ani, din Șibot și Maria G., de 31 de ani, bolnavă psihic, au fost internați luni după-amiază la Spitalul Județean de Urgență, după ce au suferit arsuri chimice în urma ingestiei de substanțe toxice. Bătrânul le-a povestit medicilor de la "Urgențe" că, în urmă cu mai bine de o zi, a vrut să bea sirop de tuse, dar a confundat sticla și a băut, involuntar, Clavusin, o soluție de uz extern care arde bătăturile. Membrii familiei i-au dat să bea lapte, dar pentru că starea lui de sănătate nu s-a îmbunătățit, bătrânul a fost adus la spital. Surse medicale au declarat că pacientul a fost diagnosticat cu esofagită și arsură chimică orofaringe și la limbă, fiind internat la secția ORL-ATI. Maria G., o pacientă bolnavă de schizofrenie paranoidă a băut o soluție pentru dezinfectat, în timp ce era internată la secția de neuropsihiatrie. Tânăra a suferit arsuri orofaringiene, fiind internată la ORL-ATI, pentru a beneficia de tratament de specialitate.
(R.G.)
Dacă totul merge bine
Vom trece la euro în 2014
Un studiu realizat de Banca Central Europeană (BCE) a dus la concluzia că vom trece la euro abia în 2014, dacă totul merge conform planului. Pentru a putea trece la euro trebuie ca procesul de dezinflație graduală să fie încheiat în 2007, până în 2010 trebuie să facem astfel încât dobânda maximă să nu o depășească cu mai mult de 1,5% pe cea din UE, iar în perioada 2010 - 2012 trebuie să aderăm la Mecanismul Cursurilor de Schimb. Acest studiu confirmă previziunea guvernatorului BNR, care în preajma lansării leului greu spunea că se așteaptă să aderăm la euro în 2014.
(S.F.D.)
Amenzi de 40 de milioane de lei la buget
În ultima săptămână, Oficiul județean pentru Protecția Consumatorilor Alba a mai colectat 40 de milioane de lei la bugetul statului, ca urmare a amenzilor aplicate agenților economici. 11 societăți au fost sancționate pentru diverse nereguli, iar la una s-a dispus oprirea temporară a activității. De asemenea, s-au înmulțit sesizările și reclamațiile primite din partea cetățenilor.
(R.J.)
Lucrări edilitare la Sebeș
Autoritățile din Sebeș se află în toiul pregătirilor în vederea organizării unei noi ediții a zilelor municipiului, manifestare care se va desfășura în intervalul 19-21 august a.c. Astfel, din punct de vedere edilitar, în aceste zile se lucrează la repararea, plombarea și asfaltarea unor străzi, pavarea unor trotuare și amenajarea spațiilor verzi. O atenție deosebită se acordă zonei din preajma Bisericii Evanghelice din Petrești, pentru ca sașii care vor veni de peste mări și țări să se simtă cu adevărat ca acasă.
(R.J.)