.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Deși administrația se zbate într-o sărăcie cruntă
"Planul Ponoran" prinde contur la Zlatna
•Din păcate, pentru materializarea unui punct important al a­cestuia este nevoie încă de bani și de... redactarea unei sentințe!
     ZlatnaUnul dintre cele mai importante puncte din programul de dezvoltare a Zlatnei (celebrul "Plan Ponoran") este crearea unui Parc industrial. După cum ne-a de­clarat pri­marul Silviu Ponoran, pentru materializarea a­cestuia mai trebuie doar niște bani și un "e­lement de detaliu": redactarea unei sentințe ju­decătorești. Iată, pe scurt, istoricul bătăliei lui Ponoran pentru viitorul Parc industrial: de pe suprafața fostului combinat "Ampe­lum" (a­chiziționată printr-un contract sub semnătură privată), Primăria Zlatna a cumpărat, de la "Cu­prom" București (prin "Elcon" Zalău), o suprafață de 12 hectare. Cumpărarea s-a făcut cu suma de 500 de milioane de lei, din bugetul propriu. Această su­prafață urma să fie utilizată în scopul "dispariției zonei Hiroshima din inima Zlat­nei, pentru schimbarea imaginii orașului și crearea de noi locuri de mun­că" (Po­noran dixit), prin crearea Parcului industrial. Crearea Parcului industrial (și, odată cu acesta, construirea unei stații de epurare) se putea face în cadrul unui proiect prin care să se acceseze Programul Phare 2004-2006, Coeziune economică și socială, componenta Reabilitare zone industriale. În luna august 2004 a început faza de proiectare, urmând ca finanțarea să fie obținută în anul 2006. Finanțarea are o valoare de 5,3 milioane de euro, la care se adaugă 10% din această valoare ca o contribuție a Primăriei Zlatna (în termen de 5 ani). Aici ar trebui să facem precizarea că acea contribuție de 10% din valoarea finanțării (cca 530.000 de euro), este o sumă covârșitoare pentru o primărie care nu știe cum să se mai descurce cu datoriile pe care le are față de diverși furnizori (în momentul de față există pe rol 22 de procese economice pe care Primăria le are cu acești furnizori, deși din totalul datoriilor de 11 miliarde de lei, pe care le-a găsit Ponoran la instalarea sa, s-au plătit până acum peste 7 miliarde). S-a pus chiar și sechestru pe... mașina Primăriei! Dar, mă rog, asta-i altă poveste, și sărăcia bugetară a Zlatnei nu mai e un secret pentru nimeni...
    Revenind la proiectul pentru constituirea Parcului industrial, faza de proiectare a cuprins și elaborarea unui studiu de fezabilitate, pentru care a fost contractată o firmă bucureșteană de consulting. Costul total al studiului este de 1,6 miliarde de lei, bani care nu au fost plătiți de Primăria Zlatnei nici în momentul de față. Păi, e normal, de unde să se plătească, în condițiile în care primăria are de în­casat de la fostul "Ampelum" 2 miliarde de lei... de la care și-a cam luat spe­ranța. Cu ajutorul ADR Centru, proiectul depus spre finanțare a obținut un punctaj suficient pentru a fi considerat eligibil, dar, pe lângă nevoia acută de bani pentru plata datoriilor create inclusiv în contextul elaborării proiectului, s-a mai ivit o pro­blemă: terenul achiziționat (ca de altfel întreaga suprafață a "Ampelum") este grevat de ipoteci (BCR, CAS Alba etc.). În aceste condiții, pentru a putea derula proiectul, Primăria Zlatna a trebuit să deschidă un proces pentru a-i sili pe ceilalți creditori să-și restrângă ipotecile pe suprafața rămasă la "Ampelum", de unde să-și recupereze creanțele. Din fericire, lichidatorul fostului "Ampelum" a recunoscut contractul sub semnătură privată (care a permis ulterior primăriei achiziționarea terenului), instanța a dat câștig de cauză Primăriei Zlatna încă din luna mai a anului curent, dar... până acum nu a fost redactată sentința!
    Încheiem aici "povestea" despre viitorul Parc industrial din Zlatna, așa cum ne-a fost ea relatată de primarul Silviu Ponoran, atrăgând atenția asupra fapului că s-a mai întâmplat și în alte cazuri (la "Salina" din Ocna Mureș, de pildă), ca ter­gi­versarea unui proces și lipsa unei sentințe redactate în timp util să ducă la pier­derea unor finanțări vitale.
Ioan HĂNȚULESCU

Sute de locuri rămase încă neocupate la Universitatea "1 Decembrie"
     În cursul zilei de 2 august au fost afișate, atât la sediul Universității cât și pe pagina de web www.uab.ro, rezultatele admiterii 2005 la Universitatea "1 De­cembrie 1918" din Alba Iulia. Pentru anul universitar 2005-2006 au fost scoase la concurs un număr de 2030 de locuri, dintre care subvenționate au fost 576, cu taxă 864, iar pentru învățământul la distanță (taxă) au fost 590. Admiterea s-a realizat în urma aplicării criteriilor de selecție și în funcție de opțiunile fiecărui can­didat. Au existat secții unde au fost ocupate toate locurile (atât cele sub­ven­ționate cât și cele cu taxă) respectiv la Limba și Li­teratura franceză-Limba și Literatura Engleză, Contabilitate, Informatică, Cadastru, Sociologie, Asistență so­cială, Științe administrative, Teologie Pastorală și Teologie Socială, dar și secții unde au rămas libere doar câte unul sau două locuri. De asemenea au fost secții unde au rămas zeci de locuri neocupate, cele mai multe fiind la Administrația afacerilor - 19 locuri subvenționate, 30 locuri cu taxă și 100 locuri la ID, probabil asta fie din cauza reticenței față de nou, fie tinerii nu vor să devină oameni de afaceri. Pentru a deveni studenți ai Univerității albaiuliene toți cei care au fost de­clarați admiși trebuie să se înmatriculeze, la comisiile la care și-au depus do­sarul, în perioada 2-5 august (între orele 9.00-15.00) și 6-7 august (între orele 9.00-13.00), taxa de înmatriculare fiind de 200.000 de lei. (L.I.)
Urmărire ca-n filme la Sebeș
     În dimineața de 31 iulie, polițiști din cadrul Poliției Rutiere în timp ce efectuau, pe strada Călărași din municipiul Sebeș, o acțiune pentru prevenirea și com­baterea neregulilor privind circulația, erau cât pe ce să fie victimele unui accident rutier. Aceștia au observat, la timp, un autoturism marca Toyota care circula în zig-zag și care mai avea puțin și intra în mașina de poliție. În atari condiții, echi­pajul a pornit în trombă în urmărirea autoturismului care între timp pătrunsese pe o străduță lăturalnică. Înainte ca organele de poliție să reușească blocarea auto­turismului, conducătorul cu pricina era să dea peste un pieton. În urma veri­fi­cărilor a fost identificat șoferul Toyotei în persoana lui Ioan B. (27 de ani), din Sebeș care, luat la întrebări, a declarat că nu posedă permis de conducere și că a consumat mai multe beri. Autoturismul înmatriculat în Spania era proprietatea cumnatului său. La o oră atât de matinală și având ceva alcool la bord, probabil că tânărul nici măcar nu a observat mașina poliției. (L.I.)
Trei răniți în accident rutier
     Pe DJ 108, pe raza satului Păltiniș a avut loc în 1 august, în jurul orei 15.30, un accident rutier în urma căruia au fost rănite trei persoane. Marius Marcel C. în vârstă de 36 de ani, din Horea, în timp ce conducea un autoturism marca VW, la ieșirea dintr-o curbă cu viraj dreapta a pătruns pe contrasens și a intrat în coli­ziune cu o mașina condusă regulamentar de Traian M. (62 de ani), din comuna Scărișoara, satul Lăzești. În urma accidentului ambii conducători auto au suferit leziuni corporale, astfel Traian M. s-a ales cu o plagă tăiată pavilion ureche stângă și traumatism toracic față, iar Marius Marcel C. cu un traumatism lombar spate dreapta. Nici pasagera Viorica M. nu a scăpat, aceasta fiind diagnosticată cu trumatism frontal stânga, traumatism nazal, trumatism toracic și multiple excoriații. La testul privind alcoolemia rezultatele au fost negative. În cauză, po­liția continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc accidentul. (L.I.)
La Alba Iulia, pe fondul nepăsării trecătorilor
Un tânăr a fost tâlhărit în plină stradă
     Municipiul Alba Iulia, cândva liniștit, s-a transformat într-un loc destul de pe­riculos, în sensul că în orice clipă, în plină stradă, poți să fii agresat și luat la bătaie, fără a primi nici un ajutor din partea persoanelor care trec nepăsătoare pe lângă tine. Așa i s-a întâmplat unui tânăr albaiulian ce a fost victima unei agre­siuni comise în seara zilei de duminică, 31 iulie, în jurul orei 23.30. Nicolae S. în vârstă de 26 de ani, din Alba Iulia, în timp ce se afla pe Bulevardul Victoria, în zona BCR, a fost deposedat, prin folosirea forței, de un telefon mobil în valoare de 2,6 milioane de lei.
    Autorii au fost prinși în flagrant de către agenții de siguranță publică din cadrul Poliției municipiului Alba Iulia și identificați în persoana numiților Constantin T. (35 de ani) și Ovidiu Lucian P. (22 de ani), ambii fără ocupație și din Alba Iulia. Res­pectivii, aflați sub influența băuturilor alcoolice - ei le-au declarat polițiștilor că îm­preună cu alte trei persoane au consumat 3 sticle de coniac - l-au lovit pe Ni­colae S. în zona feței și i-au luat celularul. Telefonul mobil a fost găsit asupra lor și restituit proprietarului. În timpul agresiunii, tânărul a început să țipe cerând ajutor, însă trecătorii și-au văzut mai departe de drum, considerând probabil că nu e treaba lor. Într-un final, cineva care văzuse cele întâmplate a avut bunăvoința și a anunțat o patrulă aflată în apropiere. Constantin T. și Ovidiu Lucian P. sunt cer­cetați pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie. (L.I.)
Administrație de calitate
     Pe agenda de lucru a compartimentelor din cadrul Instituției Prefectului județului Alba se află actualizarea strategiei de reformă administrativă a instituției, se arată într-un comunicat de presă. Strategia are ca priorități certificarea sis­temului de calitate ISO 9001 și realizarea unui sistem integrat de comunicații cu serviciile publice deconcentrate și administrația publică locală. Strategia va fi ac­tualizată conform prevederilor ac­tualului Program de guvernare.(R.G.)
Lucrări edilitare de anvergură la Alba Iulia
     La începutul acestei săptămâni, a debutat la Alba Iulia una dintre cele mai mari lucrări de infrastructură, ce va contribui la creșterea substanțială a con­for­tului urban. Este vorba despre lucrările de extindere a rețelei de canalizare pe strada Tudor Vladimirescu, de la intersecția ei cu strada Gheorghe Doja și până la Colegiul "Alexandru Domșa", ceea ce înseamnă mai mult de un kilometru. Se va lucra sub trafic, ceea ce va duce la îngreunarea circulației, dar primarul Mircea Hava a declarat că speră ca lucrările să fie finalizate în termen rezonabil. Trebuie spus că lucrările de extindere a rețelei de canalizare vor fi completate cu lucrări de modernizare a străzii și de reparare a trotuarelor. Mircea Hava ne-a mai in­format că, tot în această săptămână, vor demara și lucrările, la fel de mari și de importante, de extindere a rețelelor de canalizare și de apă potabilă pe strada La­lelelor până în zona Căminului pentru persoane vârstnice. (A.D.)
Sinucigaș salvat de vecini
     Lucrătorii Postului de Poliție Galda de Jos au fost sesizați, în data de 1 au­gust, că într-una din curțile situate pe raza comunei Galda de Jos a avut loc o tentativă de suicid prin spânzurare. La fața locului s-a constatat că numitul Cornel O., în vârstă de 66 de ani, din Galda de Jos, a încercat, din motive știute doar de el, să-și pună capăt zilelor. Bărbatul s-a spânzurat de creanga unui pom fructifer aflat în curtea casei în care locuia, dar a fost observat la timp de către vecini care i-au sărit în ajutor, salvându-l astfel de la moarte. Oameni de bine, vecinii au re­ușit să îl împiedice pe Cornel O. să se sinucidă, însă ironia sorții a făcut ca a­ceștia să nu îl poată ajuta să coboare din copac, bărbatul căzând și izbindu-se violent de pământ. Cornel O. a fost transportat cu ambulanța la Spitalul județean Alba, unde de altfel a și rămas internat la secția ATI, diagnosticul pus de către medici fiind traumatism cranian și cervical. (L.I.)
PSD Alba face donații
     Biroul de presă al PSD Alba a anunțat că în cadrul campaniei de întrajutorare a persoanelor sinistrate de inundații s-au strâns și distribuit până acum ajutoare de peste 700 milioane lei. Caravana cu ajutoare din partea PSD Alba a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute în Cugir, Ocoliș și Aiud. De asemenea, în cadrul ac­țiunii inițiate, un transport va pleca vineri noaptea spre sudul țării, în județul Te­leorman. Și organizația PSD Sebeș a trimis în județul Vrancea, localitatea Broș­teni, o serie de ajutoare constând în ulei, grâu, făină, îmbrăcăminte, uși, ferestre. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.