.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Anticipatele, unica soluție!
     Nici n-au ieșit bine din nămolul adus în această vară de puhoaiele dezlănțuite, că actualii membri ai coaliției guvernamentale au și îndreptat artileria grea asupra liderilor celor două Camere ale Parlamentului. Și, pe undeva le dăm perfectă drep­tate, pentru că este cel puțin împotriva firii ca Puterea să dețină controlul Pre­ședinției și al Guvernului, iar Opoziția să aibă la dispoziție Legislativul. Hila­ritatea situației rezidă din faptul că atât în țară, cât mai ales pe plan extern, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu se prezintă ca "zdrobitori" ai co­rup­ției, generalizată sub domnia PSD-ului. Oficialitățile care ne vizitează țara nu mai înțeleg absolut nimic. După ce se întrețin cu justițiarii de la Palatele Cotroceni și Victoria, vin apoi să-i salute pe cei împricinați de la Palatul Parlamentului.
    Ce nu pricep cei aflați la vârful Alianței DA este faptul că înlocuirea celor doi din fruntea Camerei Deputaților și a Senatului s-ar face cu violarea Constituției, oricât s-ar strădui ei să ne explice că demersul ar fi permis de Legea Supremă. Articolul "așa vrem noi și musai trebuie înfăptuit" nu se găsește pe nici o filă.
    În mod cert însă, alegerile anticipate ar pune capăt acestei stări de fapt. PD și PNL ar putea să-și dovedească potența, dacă există și, obținând la urne o ma­joritate confortabilă pot să numească liderii celor două Camere fără "soluția imo­rală PUR".Oportunitatea a existat, ea a fost intens vehiculată, însă în locul unei soluții coerente s-a impus politicianismul nostru cel de toate zilele, de această dată lipsit de orice noimă. Actuala putere s-a dovedit, din păcate, ca și cea din 1996 - 2000, un aliaj slab, incapabil să aibă o direcție și un cuvânt comun. Os­cilația între "demisionez" și "nu mai demisionez" a premierului Tăriceanu a fost urmată de momentul în care Traian Băsescu a "meditat" la problemele articolelor din legea Justiției declarate neconstituționale și a decis stoparea anticipatelor. Atunci a făcut poate cea mai gravă greșeală din întreaga sa carieră politică de până acum. S-a putut lesne observa jubilarea lui Mircea Geoană și a lui Adrian Năstase, dar și uluiala liberalilor și a democraților.
    A fost ratat prostește un moment politic esențial. În mod sigur marele câș­tigător al recentelor mișcări ale Puterii este partidul aflat în opoziție. S-a văzut și de pe lună că PSD-ul a fost prins pe picior greșit de soluția anticipatelor, care în ciuda motivației premierului Tăriceanu s-ar fi putut desfășura fără nici un fel de risc de destabilizare a țării. Deja a fost scos la geam moș Iliescu, soluție dictată de disperare. Se făcea apel la neverosimila variantă a "guvernului de uniune na­țională", ceea ce în conjunctura politică actuală ar echivala cu un executiv al po­lițiștilor aliați cu... infractorii! Chinul lor a luat sfârșit odată cu discursul lui Tă­ri­ceanu, prin care încheia definitiv discuția cu anticipatele, asupra formațiunii lui Geoană lăsându-se o bucurie fără margini, o fericire pe care cu greu și-au putut-o ascunde.
    Așadar anticipatele par a fi unica soluție care ne-ar conduce la stabilitatea po­litică mult visată. Nici acțiunile în forță și nici alianțele politice, cu încălcarea Con­stituției n-ar limpezi apele, ci ar perpetua, vorba lui Băsescu, "un sistem ti­că­loșit". Poporul mai speră că atât președintele, cât și prim-ministrul vor fi cuprinși de dorința de reabilitare în fața celor care i-au votat nu ca să le admire piruetele politice, ci ca pe o șansă oferită României...
Dumitru HENEGAR