.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 29.8.2005 ::. 
De astăzi intră în vigoare Legea evaziunii fiscale
•Folosirea banderolelor false pentru alcool și țigări se pe­depsește cu ani grei de închisoare
     Legea evaziunii fiscale devine începând de azi operațională. Noul act normativ e blând cu cei care-și plătesc datoriile - pedepsele sunt reduse la jumătate, iar cei care aduc prejudicii de sub 100.000 de euro scapă numai cu amendă. Sunt pedepsite cu închisoare de la 2 la 7 ani punerea în circulație, fără drept, de tim­bre, banderole și formulare tipizate utilizate în domeniul fiscal, și cu 3-12 ani de închisoare tipărirea și punerea în circulație de asemenea documente, falsificate. Aspru sancționate - cu 3 - 10 ani de pușcărie - sunt și stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor și taxelor, în scopul de a obține rambursări sau compensări de la bugetul de stat. Noua lege pedepsește cu 2 până la 8 ani de închisoare ascunderea sursei impozabile, neînregistrarea în actele contabile a operațiunilor, evidențierea unor operațiuni contabile false sau fictive, alterarea, distrugerea sau ascunderea memoriilor aparatelor de taxat. Dacă prejudiciile rezultate sunt mai mari de 100.000 de euro, închisoarea crește cu 2 ani, pentru mai mult de 500.000 de euro, cu trei ani.
    Sebastian Bodu, președintele ANAF, spune că legea este clar un pas înainte, e mai clară, mai neechivocă și va fi mai ușor de aplicat. Deși nu poate aprecia impactul legii - care va fi aplicată de Parchet și instanțe -, șeful ANAF a declarat că poliția economică "se mișcă bine" și va insista pentru ca să apară rezultate concrete destul de repede, în circa o lună. Chiar dacă are și rolul de a speria - eco­nomic este primordială recuperarea prejudiciului -, mai bine cu banii în Tre­zorerie, decât cu omul în pușcărie", a declarat Sebastian Bodu. Iar în ceea ce pri­vește mărimea pedepselor, o lege bună nu înseamnă o lege cu pedepse mari, iar eventuale corecții nu sunt excluse pe parcurs, funcție de cum se va aplica practic. Ionel Blănculescu, fostul președinte al AVAB, consideră că din demersul sau împotriva evaziunii s-a ales praful. "Legea actuală creează portițe inac­ceptabile pentru evazioniști, permițând celor care prejudiciază bugetul de stat cu sume de până la 100.000 de euro să scape numai cu amendă. Forma inițială a legii asocia evaziunea fiscală cu crima, înăsprea pedepsele pentru evaziune fis­cală la nivelul celor pentru crimă, gradual, funcție de valoarea prejudiciului, ajungându-se ca pentru o evaziune fiscală de peste 1 milion de euro pedeapsa să fie de 20 de ani de închisoare". "Noua Lege a evaziunii cere instanțelor ca ho­tărârile judecătorești de condamnare pentru infracțiunile de evaziune să fie co­municate Oficiului Național al Registrului Comerțului, și să fie înscrise în registru. Nu e o noutate absolută, deoarece și până acum acestea trebuiau co­municate, deși nu explicit, pentru evaziune. Până acum însă, comunicările de acest fel au fost foarte sporadice", a declarat Adriana Ghidirmic, șef serviciu prelucrare date ONRC. La cât se ridică evaziunea fiscală? Până acum, un asemenea răspuns este hazardat, și puțini s-au încumetat s-o facă - se vehiculează 10 - 20 sau 30 la sută din PIB. Specialiștii rafinează conceptul și vorbesc și de evaziunea ilegală, și de cea legală, pe calea portițelor legislative. Dar până atunci, în lumina noii legi și a celor abrogate, avocații se întreabă dacă o familie care adună fier vechi ca să trăiască face evaziune. (D.B.)
Au început demersurile pentru unificarea orașelor Deva, Simeria, Hunedoara
•Pe când și Alba Iulia, Sebeș, Teiuș?
     Au început demersurile pentru unificarea orașelor Deva, Simeria, Hunedoara. Noua "aglomerare urbană" ar număra 170.000 de locuitori. Cele trei localități sunt situate relativ aproape una de cealaltă, 12 kilometri între Deva și Simeria, 18 între Deva și Hunedoara și 15 între Simeria și Hunedoara.
    Oare când se vor gândi Alba Iulia, Sebeșul, Vințul și Teiușul la această va­riantă, singura viabilă pentru a scoate județul din handicapul demografic în care se află, să putem și noi accesa fonduri europene destinate orașelor cu peste 100 de mii de locuitori. Cu o reședință de 70 de mii de locuitori și din punct de vedere regional avem de pierdut. Sper că se vor găsi și la Alba români care să gân­deas­că pragmatic. Două municipii la 10 km distanță nu au nici o șansă de progres în UE. (D.B.)
Pregătiri pentru noul an școlar
     Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia va găzdui marți, 30 august, de la ora 10.00, ședința ordinară a Comisiei Consultative a județului Alba, organizată de Instituția Prefectului și Consiliul Județean Alba. Potrivit unui co­municat de pre­să al Instituției Prefectului, principalul punct care va fi supus dezbaterii se referă la analizarea stadiului pregătirii anului școlar 2005-2006. Pe ordinea de zi se mai află însă discutarea problemelor legate de restructurarea centrelor rezidențiale pentru persoane cu handicap și dezvoltarea serviciilor alternative, precum și exe­cuția bugetului general al județului Alba pe primul semestru din acest an.(R.G.)
Lovit cu portiera
     Nicolae V., în vârstă de 33 de ani, din Sebeș, a fost in­ternat la Spitalul mu­nicipal Sebeș, după ce a fost lovit cu portiera unui autoturism. Incidentul s-a pe­trecut în piața agro-alimentară din Sebeș. Conducătorul Victor C. (59 de ani), din Sebeș, a oprit mașina în zona mai sus amintită și intenționând să coboare, fără a se asigura, a deschis portiera față stânga. Pe aceeași direcție de mers se de­plasa biciclistul Nicolae V. care a intrat cu bicicleta în ușa autoturismului. Acesta a fost transportat la spital, unde i-a fost pus diagnosticul de traumatism cranio-cerebral acut închis, comoție cerebrală minoră și contuzie umăr drept. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.