.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Polul frustraților
     Ion Iliescu și Petre Roman. Popularul duet al politicii românești de după Re­voluție revine în actualitate. Cei doi au apărut pentru prima oară în atenția ge­ne­rală în momentele fierbinți din decembrie 1989. Nedezlipiți în studiourile Tele­viziunii Române și apoi în sediul Comitetului Central, ei au pus bazele Frontului Salvării Naționale (FSN). După cum se derulau evenimentele, părea că nimic nu-i mai poate despărți. Împărțindu-și puterea, Ion Iliescu a devenit președinte, iar Pe­tre Roman, premier. Totul a durat până în septembrie 1991, când Guvernul con­dus de Roman a căzut sub asaltul bâtelor ortacilor lui Miron Cozma. Divorțul de­finitiv dintre cei doi a venit în anul 1992, când Petre Roman și-a luat revanșa câș­tigând șefia FSN, actualul PD. Nesuportând înfrângerea, Iliescu a pus pe picioare o nouă formațiune politică, Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN), pre­decesorul Partidului Social Democrat.
    Acum, cei doi s-au simțit uzurpați, Roman a fost înlăturat de Traian Băsescu, iar Ion Iliescu a pierdut șefia partidului său de suflet, în deja celebra "Noapte a cuțitelor lungi", în versiune dâmbovițeană. Pretextul afișării celor doi în lume, care echivalează cu oficializarea noii armonii, l-a constituit lansarea cărții lui Ion Iliescu "Viața politică între violență și dialog". Vizibil deranjat de turnura pe care au luat-o evenimentele din PSD, Ion Iliescu a anunțat că nu se lasă și va reveni în politică. După vreun an de discuții și tatonări, cei doi se pregătesc să fondeze un "pol social-democrat", argumentându-și demersul cu necesitatea apariției unei al­ternative de stânga, autentice și puternice, la agresivitatea evidentă a Alianței DA. Actuala Opoziție, mai cu seamă PSD, măcinat de ambiții personale și ne­sfârșite lupte intestine, nu pare capabilă să dea o replică pe măsură.
    Deși intenția este clară, "polul social" să câștige alegerile, componența sa es­te cât se poate de ambiguă. După Petre Roman, din acest conglomerat vor face parte "oameni cu sensibilitate socială, care sunt împreună, partide, personalități, mișcări sindicale, societatea civilă". Surpriza atinge cote înalte, atunci când se lansează ideea că PSD, cel puțin în actuala formă, nu ar intra în viziunea celor doi mentori, pentru că "PSD este încărcat cu o imagine a corupției extrem de aspră, de erozivă și, câtă vreme e dominat de această imagine, nu are cum face față", a mai precizat Petre Roman. Cu alte cuvinte Ion Iliescu "nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase". Atâta timp cât se află cu fundul în două luntre este absolvit de toate relele trecutului.
    Și atunci, oare ce mai rămâne din grandiosul "pol social-democrat"? FER, FD și ce mai poate racola fiecare din fostele lor partide, PD și PSD? Poate acesta să devină o forță politică credibilă pe eșichierul românesc, menită să rezolve com­plicatele probleme economice și sociale? Noi credem că nu! Pare mai de­grabă o formațiune concepută să satisfacă orgoliile celor doi foști lideri, acum fără obiectul muncii. Roman încă nu înțelege de ce rămâne mereu pe locul doi, în ciuda charismei și a culturii sale, iar Ion Iliescu este tot mai mult dominat de un sentiment de frustrare, după ce a fost alungat neelegant din fotoliul său preferat.
    În cei cincisprezece ani de la Revoluție am asistat la nenumărate inițiative venite din toate zările. Acum așteptăm o nouă minune, însă după cum se des­fășoară lucrurile vom asista la un nou "episod Maglavit". Nu putem crede că pe fundația a două frustrări se poate înălța o construcție solidă, de care România are atâta nevoie...
Dumitru HENEGAR