Tărăboi la excluderea lui Ponoran din PNL

Cu 37 de voturi "pentru" și 29 "împotrivă", Delegația Permanentă a PNL Alba, întrunită ieri în ședință la Casa de Cultură a Studenților, a hotărât prin vot secret, după mai bine de două ore de dezbateri aprinse, excluderea din partid a lui Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, ne-a informat deputatul Tiberiu Bărbulețiu. Într-un comunicat de presă transmis ulterior de către secretarul coordonator al PNL Alba, Florin Mărginean, se arată că motivul excluderii îl reprezintă faptul că Silviu Ponoran "a încălcat prevederile statutare". Așa cum arată repartiția voturilor, părerile legate de această decizie au fost împărțite, aruncându-se critici dure și de o parte și de alta. Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a reamintit motivele care au stat la baza luării acestei decizii, Silviu Ponoran fiind acuzat, în principal, că nu recunoaște noua conducere a organizației județene și a adus prejudicii de imagine partidului. În replică, primarul Zlatnei a declarat că a ajuns la concluzia că adevărul pe care-l spune în cadrul partidului îi deranjează pe liderii PNL Alba. El susține că toate acuzațiile care i-au fost aduse sunt "mincinoase" și "manevre slabe" și a cerut să se aducă dovezi pentru a le argumenta. Totodată, Ponoran a spus că în politică se face lobby, nu dictatură, susținând că, la alegerea noii conduceri a PNL Alba, Teodor Atanasiu a fost reales în funcția de președinte întrucât a avut noroc că membrilor de partid le-a fost teamă să nu-l voteze. De asemenea, primarul Zlatnei a spus că, indiferent ce se va întâmpla în PNL Alba, el se va împotrivi ca partidul să devină proprietatea cuiva, lăsând să se înțeleagă că ar fi vorba despre actualul președinte. Ponoran s-a arătat însă supărat și pentru faptul că, în cei aproximativ 10 ani de când activează în PNL Alba, a adus partidului zeci de mii de voturi (pretinde el) acum fiind dat afară de oameni care au adus doar câteva voturi sau poate nici măcar unul. Decizia luată ieri ar putea fi urmată de plecarea altor primari din PNL, primul care a spus că nu se mai regăsește în acest partid fiind Gheorghe Wagner, ales inițial ca independent în funcția de primar al comunei Roșia de Secaș.
Robert GHERGU
"Un aristocrat al spiritului"
Pentru mine este o pierdere a unui om pe care îl admiram și prețuiam enorm. Pe care îndrăznesc să-l numesc prietenul meu. În cultura română, Paleologu era un supraviețuitor, era purtătorul unor valori pe care comunismul le-a distrus. Este vorba de un anumit fel de aristrocrație a spiritului, e vorba de un anumit fel de valori, care combină incisivitatea cu grația și care fac din orice manifestare un prilej de eleganță. Este omul care a știut să invoce valoarea tradiției și Bisericii într-un fel dezinvolt. Era o persoană perfect dezinhibată și în același timp perfect credincioasă. Avea ceva din eleganța moraliștilor francezi, fără să aibă amărăciunea lor. Era un om binedispus în cunoștință de cauză, știind cât de tragic este destinul nostru. Era un om care putea spune că anii de detenție au fost minunați. Și asta, pentru că Alexandru Paleologu știa ca din orice situație, oricât de dramatică și îngrozitoare, să extragă partea de lumină, partea de folos. Prin el cultura română pierde un spirit luminos, un spirit grațios.
Horia-Roman PATAPIEVICI
Scade prețul medicamentelor
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a semnat un ordin prin care a aprobat ajustarea prețurilor medicamentelor de la 16 septembrie. Noile prețuri vor intra în vigoare la jumătatea acestei luni. Ordinul vizează atât medicamentele din producția internă, cât și pe cele din import, cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor de uz uman autorizate pentru piața din România. Măsura se aplică numai medicamentelor care se eliberează doar pe bază de prescripție medicală.
(R.G.)
Orașul fără presă!
Deși de-a lungul anilor s-a tot promis că se va rezolva acest aspect, nici până astăzi orașul Ocna Mureș nu beneficiază decât de un singur chioșc de distribuție a presei scrise. Și cum în această perioadă persoana care îl deservește se află în concediu până la data de 1 octombrie a.c., practic populația din oraș nu mai are nici o sursă de procurare a ziarelor, cu excepția celor abonați la cotidianele locale. Cel mai apropiat punct de vânzare a presei îl reprezintă gara din Războieni, dar prea puțini sunt dispuși să meargă zilnic 8 km (dus-întors), în condițiile în care carburanții se tot scumpesc.
(R.J.)
S-a reparat drumul din comuna Unirea!
Cum-necum, autoritățile din comuna Unirea cu sprijinul Consiliului județean au reușit să pună cât de cât la punct drumul care străbate această localitate. Acum nu mai există nici o groapă neastupată și se poate circula în condiții normale cu orice tip de autovehicul. După ce a primit critici din partea noastră pentru lipsa de implicare în rezolvarea acestei probleme, primarul din Unirea, Cristinel Metea, merită acum felicitări. Aceleași felicitări trebuie adresate și celor care au reabilitat drumul Ocna Mureș - Războieni - Lunca Mureș, drum care arată acum ca o bijuterie.
(R.J.)