.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Încă o revoluție
     Oferită inoportun de liderul PSD Mircea Geoană, "revoluția binelui" nu are ni­mic comun cu viața tot mai împovărătoare a românului. De ieri s-au scumpit din nou carburanții, prețurile regăsindu-se nu numai în caii-putere ai motoscuterelor turate la maximum, cât mai ales în borcanele umplute cu jumătăți de măsură în cămările gospodinelor. Ascultători ori privitori ai anunțatei revoluții am surâs de aceea spre nimic, "emoția" ne-a gâtuit într-atât încât am rămas perplecși la atâta pustiu de bine cât se revarsă din îngăduința politicienilor noștri. Trufia unei noi orori, pompos definită sub stindarde revoluționare, se rezumă la interese pur po­litice, de atragere în capcana vreunei alianțe cu alt nume a celor rămași pe din­afară. Momeala e simplă: votul uninominal și parlamentul unicameral în conti­nuitatea sloganului îndrăgit cândva de "partid stat". S-au dus vremurile stăpâ­nitorilor de suflete, când mai toți credeau în binele promis. Poate nici chiar cel ca­re a lansat năstrușnica mișcare de forțe pesediste nu crede în victoria aces­teia, de vreme ce platforma politică a acestei construcții de tip "revoluție" se sus­ține pe trei direcții incoerente. Soliditatea și forța invenției politice a lui Geoană le extrage din sufletul contribuabilului elector care va fi supus "unui efort național de combatere reală a sărăciei". Măgulitoare vorbe pentru cetățean, altele la fel de mângâietoare pentru fostul camarad Cozmin Gușă, curtat în contumacie, ori pentru ex-liderii fesenisto-pesediști Ion Iliescu și Petre Roman. Ca și cum ar fi vorbit despre un fenomen uluitor, președintele PSD se entuziasma pe măsură ce-și derula platforma politică în fața camerelor de filmat. O revoluție a binelui ca­re va rămâne în arhiva CD-ROM-urilor în amintirea icnirilor pătimașe contra Pu­terii.
    Mult mai palpabilă este lupta parlamentarilor din angrenajul Alianței pentru de­barcarea celor doi președinți ai Opoziției din fruntea Senatului și Camerei Depu­taților. La ora notării acestor impresii încă nu aveam o imagine concludentă a se­siunii parlamentare, astfel că ne mărginim la consemnarea altor evenimente de tip revoluționar. Iminenta schimbare a lui Văcăroiu și Năstase, chiar dacă se va întâmpla cu depășirea termenului fixat, a atras și o întoarcere cu o sută optzeci de grade a "convingerilor" unor analiști treziți brusc la legalitatea și consti­tuțio­nalitatea revocării președinților de Camere, chiar dacă pentru o asemenea "con­ceptualizare" a fost nevoie de o lectură stăruitoare a Constituției din 1923 dar și a numeroaselor propuneri legislative de după '89. De fapt, luările lor de poziții se aseamănă mai mult cu schimbările de poziții, în unghiuri, firește, favorabile obe­dienților analiști.
    Tot mai aproape de a deveni realitate este, ca să ne păstrăm în tonusul re­voluționar inițial, majorarea fiscalității, mai întâi prin creșterea Taxei pe Valoarea Adăugată la 22 de procente. După ce taxa a fost abandonată, mai apoi renovată, acum apare ca o alternativă certă în cazul în care "veniturile la bugetul statului nu vor crește", după cum aprecia premierul Tăriceanu într-o ședință de week-end a liberalilor la Sinaia. În germinarea acestui deznodământ se prepară altul: mărirea bazei de impozitare în sectorul asigurărilor de sănătate. Logic, nu? Dacă be­ne­ficiem toți de un sistem social - după cum nu prea se întâmplă în viața reală - să plătim cu toții. Și pentru ca șirul urcușurilor să nu se întrerupă furnizorii de căl­dură (energie termică) au cerut și ei să avem abonament la gigacalorie, ca să fie siguri că sistemul nu va avea pierderi bănești. Tuturor acestor idei li s-au con­trapus voci cu păreri diferite. Dintr-o istorie recentă am învățat însă că măsurile dure se discută cât se discută iar în final se aplică pe spinarea contribuabilului che­mat să revoluționeze cloaca politică.
Mariana IONAȘ