Sălciua și-a chemat fiii la sărbătoare
Duminică, 4 septembrie 2005, la Sălciua a avut loc o mare sărbătoare dedicată fiilor satului. Celor rămași acolo, pe plaiurile natale, dar și celor plecați în țară și în străinătate. Iar aceștia din urmă nu s-au dezrădăcinat, precum se vede, ei prezentându-se în număr foarte mare la manifestarea organizată de Primăria comunei. Sărbătoarea a fost prilejuită de aniversarea a 640 de ani de atestare documentară a localității (prima consemnare a existenței acesteia datează din anul 1365!). Programul manifestării a cuprins o întâlnire a fiilor satului la Monumentul eroilor, unde un sobor de preoți a oficiat un Te Deum în memoria celor ce și-au dat viața pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale. După oficierea slujbei, mulțimea s-a deplasat în Sălciua de Jos, unde s-a vizitat biserica și Mănăstirea Sub-Piatră. La prânz, în clădirea (foarte bine întreținută) a Căminului cultural, a avut loc lansarea unei monografii a localității, purtând semnătura lui Valer Gligan și o evocare istorică a evenimentului.
Printre cei mai de seamă oaspeți prezenți duminică la Sălciua s-au aflat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, însoțit de câțiva directori din aparatul administrației județene, deputatul PD Valeriu Tabără și președintele PSD Alba, Ioan Rus. Tot în Căminul cultural a avut loc un spectacol folcloric, la care au participat elevii Liceului de muzică și arte plastice din Alba Iulia, solista clujeană de muzică populară Adriana Hagău, un grup de copii de la Școala generală din Sălciua și grupul vocal instrumental "Papen", din Câmpeni (Ghiță Todor, Ionel Man, Călin Albu și Călin Muntean- Papen).
(I.H.)
Comuna Mogoș se depopulează încet, dar sigur
Populația comunei Mogoș a scăzut din anul 2000 încoace, atât pe fondul ratei mortalității, cât și din cauză că 60-70 de locuitori au părăsit localitatea, astfel că în prezent mai există aproximativ 960 de persoane. Într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Alba, primarul comunei Mogoș, Liviu Macavei, a lăsat să se înțeleagă că una dintre cauzele depopulării este starea proastă a drumului județean care face legătura cu municipiul Alba Iulia. Drumul județean face notă discordantă cu drumurile comunale, mai multe tronsoane, însumând 12 kilometri, din satele Poienile Mogoșului, Bârluțești și Geogești fiind reparate printr-un proiect Sapard în valoare totală de 1 milion de euro. Primarul Macavei a arătat că se află în lucru un studiu de fezabilitate pentru modernizarea DJ 107 K Mogoș-Alba Iulia, exprimându-și speranța că împreună cu conducerile Instituției Prefectului și Consiliului Județean drumul va fi modernizat. Nici investitorii nu vin să-și deschidă afaceri la Mogoș, astfel că tinerii nu-și găsesc locuri de muncă. O firmă din Câmpeni și-a manifestat intenția de a deschide în Mogoș o croitorie cu 20 de angajați, dar până când inițiativa nu se va concretiza, primarul a spus că nu poate vorbi despre înființarea de noi locuri de muncă. De asemenea, turismul montan are de suferit, tot din cauza stării actuale a drumului, deși zona este prielnică pentru practicarea acestui gen de activități. Totodată, crescătorii de animale se tem că nu vor mai putea să-și valorifice laptele, având în vedere cerințele de modernizare cerute de Uniunea Europeană și ținând cont că numai o mare unitate procesatoare din Alba Iulia se mai încumetă acum să bată acest drum pentru a colecta laptele. La Mogoș au fost procurate câteva echipamente și instalații moderne pentru agricultură (motocositoare, instalații de muls etc.), dar primarul susține că trebuie dusă o luptă continuă pentru ca principala preocupare a sătenilor - creșterea animalelor - să nu dispară.
(R.G.)
Delegație a Liceului Sportiv Alba Iulia în vizită în Franța
O delegație a Liceului Sportiv din Alba Iulia va pleca în această seară într-o vizită în Franța, la Institut de Genech, unitate de învățământ dintr-o localitate situată în apropiere de orașul Lille, instituție înfrățită cu liceul albaiulian. Din delegație fac parte dascălii Daniela Coș, Maria Atanasiu, Daniela Mateica și Maria Popa, care coordonează proiectul de înfrățire, însoțiți de 14 elevi, care vor plăti doar contravaloarea călătoriei cu avionul. Prof. Daniela Coș ne-a informat că delegația română întoarce practic vizita pe care un grup de francezi a efectuat-o în luna aprilie în județul Alba. Până în data de 15 septembrie, elevii albaiulieni vor vizita unitatea franceză și vor asista la cursuri, pentru a cunoaște sistemul de învățământ din Franța. Pe lângă programul educațional, copiii vor vizita obiectivele turistice din Paris și Lille, unde se află un muzeu al mineritului, dar și litoralul Mării Nordului sau orașul belgian Bruges, considerat de francezi Veneția Nordului. "Mulțumim conducerilor firmelor Simodor Impex, Imsat, Construct Invest și Apulum din Alba Iulia și Alpin 57 Lux Sebeș, doamnei prof. Maria Atanasiu și domnului Ștefan Cosmeanu, președintele ANRGN, care și-au adus o contribuție majoră pentru ca această deplasare să fie posibilă", ne-a declarat prof. Daniela Coș.
(R.G.)
Conducere nouă la filialele PRM din Ciuruleasa și Bucerdea Grânoasă
La sfârșitul săptămânii trecute, la Ciuruleasa au avut loc alegerile pentru conducerea filialei comunale a Partidului România Mare. În urma votului exprimat, noua componență a biroului comunal este: Ioan Marin Narița- președinte; Ionel Lazăr și Cornel Tuhuț- vicepreședinți; Câra Nicolae- secretar; Câra Constantin- casier. În același timp, au avut loc alegeri și pentru un nou comitet de conducere la filiala din Bucerdea Grânoasă, în urma votului rezultând următoarea componență: Mihăilă Trif- președinte; Raluca Lecușan- vicepreședinte; Nicoleta Dobra- secretar; Nicolae Lecușan și Ieronim Străjan- membri. Tot la Bucerdea Grânoasă au fost desemnați prin vot președintele OTRM (Nicolae Lecușan) și președinta OFRM (Raluca Lecușan).
(I.H.)
Lovite pe trecerea de pietoni
Angela V. (48 de ani) și Viorica H. (44 de ani), ambele din Lunca Mureșului, au fost accidentate exact în momentul în care traversau strada... regulamentar. Conducătorul Vasile N. în vârstă de 25 de ani, din Sântimbru, în timp ce se deplasa cu autoturismul Dacia pe direcția Teiuș-Alba Iulia, la o trecere de pietoni semnalizată corespunzător nu a acordat prioritate celor două femei. Din fericire nici una dintre ele nu a necesitat internarea. Pentru fapta comisă tânărului i-a fost ridicat, în vederea suspendării, permisul de conducere. Cercetările continuă.
(L.I.)