.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Crize de sistem
     Atenția națiunii a fost captată la acest început de săptămână de școală, să­nătate, bani, de sistemele intrate în criză, de care se pare că nu vor scăpa nici cu cele mai tari slujbe politice. Calamitate de ani buni, de decenii sau secole chiar, sistemele - motor ale neamului au nevoie din când în când de câte o inter­venție de resuscitare și atunci sufocarea se dizolvă, pentru o bucată de vreme, trec la un ritm curgător aproape liniștitor.
    La școlile dichisite, cu darea de mână a sponsorilor miloși și a primăriilor dar­nice, s-au înfățoșat cei mai cei bărbați ai țării, președintele Traian Băsescu, pre­mierul Tăriceanu, Năstase din opoziție, ministrul Educației, Marko Bela pentru e­lectoratul cert și alții câți or mai fi fost. Cu toții au ținut lecții deschise elevilor bine îmbrăcați și premianți amintindu-le, în șagă, că notele nu sunt relevante, că așa-i viața, chiar șeful statului "era un an cu mențiune, un an cu nimic", după afirmația domniei sale. Ministrul sistemului, adică al învățământului, Mircea Miclea, a bă­tut... pădurile pe câmpiile inundate de la Foeni și Ionel în Banat gândindu-se că fie­care copil ar trebui să planteze până la Moș Crăciun câte un copac. Deh! Fie­care cu pomul său! Iar la pomul lăudat... Seducători și comici au fost dascălii po­litici în prima zi a noului an școlar amintind mai mult de vremea pionieratului lor decât de diligențele ce trebuie să le facă din fotoliile cu răspundere în care sunt așezați. De la orele de dirigenție au absentat "motivat" profesorii sindicaliști care și-au pus jalba în proțap în fața ministerului pentru a cere mărirea notei de plată la salariile decente. Ei vor susține în continuare o serie de re-reexaminări la ma­teria la care sunt mereu corigenți. Într-o zi încărcată de festivism, de flori, zâm­bete portocalii, albastre și de alte nuanțe doar presa scormonitoare și-a aminti de copiii veniți la școală cu gândul la cornul cu lapte, rânduiți în băncile zdrențuite de vreme, în clădiri insalubre, neautorizate, disputate la legile retrocedării sau dis­truse de ravagiile naturii. Nimeni din anturajul suspușilor nu a pomenit de soarta elevilor necăjiți, de drama dascălilor dezertori spre servicii mai bine plătite cu ris­cul pierderii onorantei diplome de licență.
    Sortită unui destin dramatic, Sănătatea, sistem vital, în orice societate, se a­flă din nou în criză. O criză profundă, aproape de colaps, la care ministrul Eugen Nicolăescu și omologul său într-ale Finanțelor, Sebastian Vlădescu, caută cu dis­perare antidotul, adică bani, bani și iar bani! E extraordinar de greu să asculți concomitent răcnetele furnizorilor de medicamente și ale farmaciștilor, care a­menință cu stop livrator pentru restanțele uriașe neîncasate din 2004, precum și plângerile directorilor de spitale care își mai pot târî bolnavii doar pentru in­tervalul unor săptămâni. Este imposibil să-i mai vezi pe semenii tăi murind la cozi in­fernale în fața farmaciilor neputincioase. La stetoscopul sănătății pulsul sis­te­mului bate din ce în ce mai slab, iar străduințele ministerului se transformă în controale, promisiuni peste promisiuni, termene, proiecte de legi. Vacarmul și răz­merițele din învățământ și sănătate au transformat totul într-o stare confuză până la ininteligibil cu excrescențe în măsurile reformatoare de o zăpăceală scan­daloasă.
    Disonanța acordurilor, dacă ne putem exprima metaforic, a cuprins demult, ca o pecingine, toate sistemele: de la politică la economie, de la justiție la cultură, de la președinție la executiv și, acționându-se în sensuri diferite, contrastele și controversele se accentuează fără întrerupere. Trăirea intelectuală a crizelor din sistemele pe care le gestionează nu-i disculpă pe administratorii acestora de vi­na de a găsi leacul salvator în timpul mandatului pentru că noi, alegătorii, aș­tep­tăm vindecarea de la... "cap", de acolo de unde ne vin și relele și bunele.
Mariana IONAȘ