.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Înălțarea Sfintei Cruci
     Dimensiunile crucii sunt atât de necuprinse și sensurile ei atât de adânci, în­cât cel ce se încumetă să vorbească ori să scrie ceva pe această temă se tre­zește din start biruit de indecizie, neștiind de unde să pornească. Dacă vrei să realizezi o lucrare de largă cuprindere, spontan te simți ispitit să perindezi prin umbra legii vechi, întorcând pe toate fețele toiagul lui Aron, care a înverzit, a în­florit și a rodit migdale, sau toiagul fratelui său Moise, cu care proorocul lui Dum­nezeu a repurtat atâtea biruințe asupra necredinței, îndărătniciei, răutății și ne­ascultării turmei sale. Șarpele de aramă, înălțat în pustie spre vindecarea celor mușcați de șerpi veninoși, este o altă ispită care-ți ațâță condeiul.
    Aceste simboluri sau preînchipuiri au avut rolul și rostul lor în anumite mo­mente cruciale ale legii vechi, dar având un început, au avut și un sfârșit. Func­ționalitatea lor a rămas blocată după perdeaua de fum, sau după cortina de întuneric care delimita cele două testamente. Toate acele preînchipuiri stăteau cu privirile sfios ațintite spre culmea Golgotei, acolo unde se scrie cea mai cuprin­zătoare și completă definiție a Crucii. În ziua Răstignirii, de la ceasul al șaselea până la ceasul al nouălea, pe Dealul Căpățânii, Hristos Arhiereul a săvârșit slujba jertfei Sale supreme, care a avut pentru umanitate dublă consecință. Mai întâi - lemnul Crucii, care în epoca stăpânirii romane în Palestina era socotit lemn al blestemului, pe el ispășindu-și pedeapsa și sfârșindu-și viața marii făcători de rele (criminalii) - a fost achitat de rușinoasa etichetă și mai mult decât atât, prin sân­gele sfânt al Mielului, a devenit lemn de aleasă cinstire și armă de luptă a creș­tinilor împotriva văzuților și nevăzuților vrăjmași.
    Pe cruce s-au consumat cele mai dramatice episoade din viața pământească a Fiului lui Dumnezeu. Poporul român, de-a lungul existenței sale istorice a călătorit braț la braț cu suferința și implicit cu crucea, care este sora geamănă a suferinței. Marile încercări ne-au dat năvală fără încetare. Momentele de răgaz erau scurte, doar atât cât să ne tragem sufletul și să ne oblojim rănile. Atrași de bogățiile pământului nostru, valul de năvălitori mânați de lăcomia prădalnică ne asaltau unii după alții. Dezgustat de păgâneștile deprinderi ale briganzilor haini, născuți pe drumuri și fără rădăcini, poftitori de pradă nemuncită, poetul nostru na­țional Mihai Eminescu surprinde în versuri aceste lucruri:
    Vin și hunii, vin și goții
    Vin potop, potop cu toții!
    În mileniul doi au năvălit alții mai numeroși și mai lacomi: tătari, turci, unguri, ruși etc., cu gândul să ne deznaționalizeze și să ne desființeze. Scutul și crucea au fost pavăza de apărare, care au stat de veghe la hotarele țării. Credința or­to­doxă i-a ținut uniți în cuget și-n simțiri pe toți românii - scrie nemuritorul Mitropolit Antonie - s-au închinat la fel. Și au iubit trecutul. Au avut domnitori mari și plini de credință în Dumnezeu, ctitori de biserici și de mânăstiri, iubitori de carte, de tradiții și de obiceiuri strămoșești: Ștefan al Moldovei, Neagoe, Matei Basarab, Brân­coveanu și mulți alții. Prin ei țara e plină de ctitorii domnești.
    Mergând pe firul aceleiași idei, un alt titan al ortodoxiei românești contem­po­rane, Arhiepiscopul Bartolomeu Anania întărește cele spuse mai înainte în felul următor: "E plin pământul țării de crucile credinței: în cimitire, la răspântii, la fân­tâni..., creștinismul nostru țărănesc, în extraordinarele lui intuiții teologice, a făcut din cruce troiță. Troița este o cruce arborescentă cu trei sau mai multe brațe cres­cute unele din altele și toate din același trunchi, petrecute, îmbrățișate și-ngemănate în tot atâtea încrengături cruciforme, ca un pom răsădit la izvoarele apelor". Credința ortodoxă, limba română și glia străbună au fost și sunt un trio de valori care ne-au ținut uniți ca și steagul tricolor. Pe acestea să le iubim și să le apărăm peste tot și fără încetare - îndeamnă același Antonie - și Dumnezeul eternității și al istoriei, Cel care a creat popoarele și le-a dat în stăpânire pă­mân­tul, va fi pururea cu noi. Amin.
Preot Petru PINCA, Blaj

Administrația albaiuliană, preocupată de sănătatea cetățenilor
     Chiar dacă aspectele legate direct de starea de sănătate a cetățenilor nu intră în atribuțiile administrației locale, la Alba Iulia primăria a decis să se implice într-o campanie ce vizează depistarea cetățenilor care suferă de hipoacuzie și care ne­cesită protezare auditivă. Oferta a venit din partea unei cunoscute firme din do­meniu și constă în măsurarea gratuită audiometric și acumetric a auzului. Prin­cipalii beneficiari ai acestei campanii vor fi persoanele asistate în căminele de bă­trâni, școlile speciale sau alte instituții, ori medii sociale cu potențiale persoane hipoacuzice. Cei depistați ca atare vor fi consiliați gratuit pentru luarea măsurilor care se impun în astfel de cazuri. Implicarea administrației constă în informarea promptă a populației în legătură cu derularea campaniei. (A.D.)
Triaj epidemiologic în unitățile școlare
     Ca la fiecare reluare a cursurilor după terminarea vacanței, elevii unităților de învățământ din județ au fost supuși triajului epidemiologic încă din prima zi de școa­lă, au declarat surse oficiale din cadrul DSP Alba. Timp de o săptămână, personalul cabinetelor medicale școlare și al unităților sanitare din localitățile în care se află școala va verifica dacă există focare de boli transmisibile. Este vor­ba, în primul rând, de boli parazitare (păduchi, râie etc.), boli contagioase (he­patită, rujeolă etc.), dar și boli cronice. Dacă vor fi depistate focare, au spus sur­sele amintite, vor fi luate imediat măsurile care se impun, iar în scurt timp con­trolul epidemiologic va fi repetat. Rezultatele triajului epidemiologic vor fi date pu­blicității în aproximativ două săptămâni.(R.G.)
T.S.D. Cugir și-a ales conducerea
     Vineri, 9 septembrie a.c., la Cugir a avut loc conferința Tineretului Social De­mo­crat din localitate. Cei 56 de delegați au ales următoarea conducere: Longodor Cosmin - președinte, Nicolae Oltean, Ancuța Mizgai, Ileasă Cosmin, Ciolan Adi­na și Trifan Mircea - vicepreședinți, Miclea Crinela - secretar. Au mai fost aleși 10 membri ai Biroului Executiv, precum și cei 12 delegați pentru Conferința Jude­țea­nă a TSD Alba din octombrie.
    De remarcat că la conferința tinerilor cugireni au participat președintele PSD Alba, Ioan Rus, senatorul George Maior, precum și președintele TSD Alba, Flaviu Predescu. (F.P.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.