.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Țara parlamentarilor
     Aflându-se în Statele Unite ale Americii președintele nostru, Traian Băsescu și-a amintit de mai vechea sa dorință, aceea de a fi un președinte puternic, activ, cu un rol nu doar decorativ, protocolar, ci cu atribuții de conducător adevărat al țării, așa cum este și președintele SUA. "Este nevoie de un referendum pentru revizuirea Constituției, care să promoveze un parlament unicameral și să sim­plifice procesul de decizie politică și legislativă", a declarat președintele la New York.
    Este sau nu este nevoie de reformarea sistemului politic în România? Aceas­ta-i întrebarea, iar răspunsul nu poate fi decât afirmativ. După 17 ani de demo­crație, parlamentul României a ajuns o instituție mai mult blamată decât apre­ciată în care tot mai puțini români au încredere și care, pe zi ce trece, are pre­ocupări paralele cu adevăratele probleme ale țării. Parlamentul a ajuns mai mult un circ decât o instituție politică serioasă. El s-a profilat pe acordarea a tot felul de drepturi, privilegii și avantaje materiale pentru senatori și deputați și cheltuirea sau mai bine zis jefuirea banului public prin achiziții și dotări de lux. Dar, ceea ce este mai grav, este faptul că la 22 milioane de români, avem 469 de senatori și deputați (137 senatori și 332 deputați, plus 35 de europarlamentari), ceea ce ne situează pe un loc "fruntaș" în lume în comparație cu alte țări, care au o populație mult mai mare și parlamentari mai puțini (SUA, de exemplu, au doar 99 de se­natori la 280 milioane de locuitori). Cert este că așa nu se mai poate și că se impune să avem mai puțini parlamentari, dar mai buni. Să înlocuim deci canti­tatea prin calitate. Contează apoi și reducerea costurilor, ca să nu mai vorbim de fluența procesului legislativ (cele două camere având cam aceleași atribuții), astfel că legile zac prin parlament, iar când apar trebuie practic modificate și remodificate până se alege praful de ele (vezi Legea Fondului Funciar). Deci, cre­dem că a sosit vremea ca și parlamentul să se restructureze pentru a da satis­facție electoratului și a recâștiga încrederea cetățenilor în parlamentari și în actul politic. Așa cum funcționează parlamentul astăzi nu se mai poate continua pen­tru că a ajuns o cloacă ca să nu zic o budă, în care deputații și senatorii se bă­lăcăresc unii pe alții și se bat pentru ciolan și putere, nu să facă legi drepte și bune.
    Referitor la puterea președintelui, este și pe acest teren nevoie de o schim­bare. Președintele nu mai poate doar domni la Cotroceni, unde să scrie cărți ori să facă, din când în când, pe mediatorul, sau să cheme minerii să facă ordine în țară, cum proceda domnul Ion Iliescu. Vremea unui astfel de președinte a trecut la fel cum a trecut și o altfel de domnie, cea a regelui Mihai. Trebuie să în­țe­legem că actul politic și decizia politică nu mai pot fi împărțite între președinte și premier, pasate de la unul la altul sau mai rău, blamate când de unul, când de altul, de nu mai știe poporul cine îl conduce de fapt, președintele sau premierul. A venit vremea să avem și noi fie un președinte conducător, fie un premier puternic, căci așa cum stau lucrurile acum, mai mult încurcă treburile țării. Iată de ce se impune modificarea Constituției lui Ion Iliescu și Antonie Iorgovan, care au creat un fel de amalgam între o republică semiprezidențială și una par­la­mentară, dar a ieșit o republică bananieră în care toată lumea politică face gălăgie și mai ales pe deșteapta, dar țara, în loc să prospere, parcă mai mult se adâncește în mizerie, prezentă pe toate drumurile, de parcă nu ar fi guvernată, deși avem cei mai mulți parlamentari, miniștri și politicieni pe cap de locuitor! Sau poate tocmai de aceea! Se impune deci, vorba lui Traian Băsescu, o simplificare a procesului de decizie politică și legislativă! Rămâne de văzut dacă va reuși sau nu să o facă Traian Băsescu, care, deși a fost mereu singur, a învins și pe mare, și la Capitală și la Cotroceni. Vânt bun din pupa!
Gheorghe CIUL