.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
TVA rămâne la 19% anul viitor
     VlădescuÎn 2006, Guvernul nu va renunța la cota unică de impozitare de 16 %, va păs­tra același nivel la TVA și va reduce con­tri­buțiile la asigurările sociale după o analiză se­rioasă. Acestea sunt principiile fiscale ale noului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlă­descu.
    - Domnule Sebastian Vlădescu care sunt principalele repere ale politicii fiscale și de ce au fost luate aceste măsuri?
    - Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) va ră­mâne la nivelul actual de 19% și pentru anul viitor. Cota unică de impozitare se va menține la pragul de 16%. În privința contribuțiilor la asigurările sociale, acestea se vor reduce în anul 2006 cu 2% din suma plătită de anga­jator.
    Vor exista diverse modificări, creșteri de baze de taxare, de deductibilități, în general vor exista schimbări de taxe de mai mică importanță din punct de vedere general - poate taxa pe moștenire sau cea pentru cei cu mașini de lux. Colegii mei lucrează în această perioadă la un pachet de măsuri care va aduce la bugetul de stat un plus de 1% . Nu minimalizez acest pachet, dar obiectivul meu este să găsesc soluții pentru a crește veniturile bugetare cu 5%. Programul Guvernului prevede creșterea veniturilor bugetare de la 30% cât este în prezent, la nivelul de 35% din PIB, cât este media țărilor din Uniunea Europeană. Pentru a crește veniturile bugetare la peste 35% din PIB vom lua în calcul și taxarea și in­tro­du­cerea cât mai profundă a taxării în zona ilegală, de infracțiune, de evaziune fis­cală.
    Va fi una din direcțiile în care vom ajuta la scoaterea la lumină a economiei gri, economia ascunsă. Pentru aceasta noi încercăm să fim activi și nu singuri, ci împreună cu celelalte instituții ale statului. Acesta este un angajament al Gu­vernului și al Ministerului Finanțelor Publice dar este, în același timp, și un anga­jament pe care trebuie să și-l ia întreaga populație a României. Avem nevoie de suportul populației care cumpără în continuare fără bon fiscal și vă dau un alt exemplu de amploare, al telefoanelor mobile la mâna a doua. Întotdeauna vor exista oameni dispuși să riște. Noi vom confisca 100 de telefoane, alte 100 vor trece. Dacă nu va mai fi cerere, nu va mai fi piață de telefoane mobile furate. V-am dat un exemplu mărunt. Trebuie să se producă un proces educativ, trebuie, de exemplu, ca toată lumea să ceară bon fiscal. Este un lucru elementar, pe care mulți dintre noi nu-l facem și care are un rol foarte mare în aducerea la lumină din zona economiei gri în zona albă.
    Un alt mod de implicare a cetățeanului este folosirea telefonului verde al siste­mului vamal. Trebuie ca acesta să funcționeze. Știți că nu există plângeri care să spună la data de, în vama...? Poate lumea se teme, vom încerca să dovedim că nu trebuie să se teamă când reclamă un vameș sau polițist corupt. E un proces care trebuie să fie activ, un proces de educare și comunicare din partea ambelor părți. Guvernul și-a luat un agajament în care are nevoie de suportul populației și al mass-media pentru educarea populației.
    - Veți mări TVA-ul pentru turism?
    - Nu. TVA-ul pentru turism va rămâne la cota de 9%.
    - Ce veți face pentru restructurarea Ministerului Finanțelor și a instituțiilor din sub­ordinea acestuia?
    - Există o așteptare foarte mare privind restructurarea Ministerului Finanțelor Publice. Există foarte multe voci care discută despre corupție în Ministerul Finanțelor Publice, despre incompetență sau despre lipsa de voință. Cred că toate aceste lucruri există, așa cum cred că există și foarte mulți oameni care sunt extrem de harnici, extrem de dedicați meseriei pe care o fac, foarte departe de ideea de corupție. Și cred că, fără să ne închipuim că putem face minuni, vom reuși să facem în așa fel încât printr-o nouă structură a Ministerului Finanțelor Publice să reducem fenomenele negative cât mai mult posibil.
    - Ce se întâmplă cu contribuțiile la fondul de sănătate pe care ar trebui să le plătească țăranii și pensionarii?
    - Agricultorii și pensionarii nu vor fi obligați să contribuie la fondul de sănătate.
    - Am auzit că doriți să introduceți alte impozite pentru mediul rural?
    - Nu. Nu dorim să introducem alte impozite pentru mediul rural. Știm că în curtea bunicii de la țară este mare sărăcie și tot ceea ce ne propunem este ca urmașii actualilor agricultori să devină fermieri europeni. Și pentru acest lucru vrem să începem un proces de modernizare a ceea ce este în mediul rural. O parte va rămâne acolo până la dispariția naturală, dar vrem ca partea tânără care există să primească o șansă nouă. De aceea, vom încerca ca în zona agricolă să creăm piețele de care este nevoie: o piață a muncii și o piață a produselor agricole care să acopere cât mai mult din forța de muncă implicată și cât mai mult din producția agricolă.
    - Ce se va întâmpla cu impozitul agricol?
    - Impozitul agricol va afecta pe toată lumea. Dar rolul acestuia este de a de­termina formarea exploatațiilor agricole eficiente, acelea pe care vor lucra copiii actualilor agricultori.
    - Dar pentru microîntreprinderi aveți vești proaste?
    - Nu. Nici pentru acestea regimul nu va fi schimbat ci va rămâne la nivelul ac­tual.
    - Atunci de unde veți face rost de bani pentru continuarea proiectelor de in­frastructură anul viitor?
    - Vom discuta în relația cu organismele financiare internaționale un deficit bugetar "pozitiv", care să ne permită să finanțăm proiecte de dezvoltare în valoare de 1 miliard de euro anual. Proiectele de infrastructură nu vor fi blocate pentru că acestea sunt vitale pentru România în condițiile în care infrastructura e într-o situație pe care dumneavoastră, ziariștii, ați descris-o de foarte multe ori. De fapt, în ceea ce privește infrastructura vom începe o bătălie în care avem de partea noastră unele organisme internaționale, iar cu altele va trebui să ne luptăm pentru a vedea cum putem cheltui bani pentru infrastructură.
    - Ce se întâmplă cu relația cu Fondul Monetar Internațional?
    - Acordul cu FMI este viu, nu e mort, suntem în contact. Vom găsi împreună soluția cea mai bună, pentru că ambele părți vor să continue parteneriatul în 2006.
"Pradă" vândută rapid de hoțoman
     Lucrătorii Postului de Poliție Ciugud au identificat în cursul zilei de miercuri, 14 septembrie autorul unui furt comis în noaptea de 9/10 septembrie în persoana numitului Sergiu F. în vârstă de 17 ani, din Jidvei. Tânărul a pătruns în curtea ce­tățeanului Antoniu T. din Teleac de unde a sustras un motoscuter în valoare de 15 milioane de lei. Pentru a scăpa cât mai repede de "proba incriminatorie" a­ces­ta a vândut autovehicolul, probabil pe o sumă derizorie, unei persoane de bu­nă credință din Târnăveni. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și restituit pro­pri­etarului. Sergiu F. este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.(L.I.)
Corigenți la mersul pe ... computer
     Operarea pe calculator reprezintă încă o mare necunoscută pentru funcționarii publici autohtoni, după cum opinează oficialii ECDL Romania - European Com­puter Driving License. Deși acum 4 ani a fost emisă o hotărâre de guvern prin care obligă funcționarii publici să se certifice ECDL, cel mult 10-15% din aceștia au făcut demersuri în acest sens. În ceea ce privește Prefectura Alba, situația es­te ceva mai bună, majoritatea angajaților de aici obținând deja certificatul ECDL. (R.J.)
Singur și fără identitate
     În zona stației de autobuz din comuna Mogoș a fost depistat în 14 sep­tembrie, la ora 16.30, un tânăr de etnie rromă, străin de localitate. Organele de poliție au trecut la legitimarea acestuia, însă au constatat că respectivul are deficiențe în vorbire și nu este în stare să-și decline identitatea. Ca atare tânărul a fost amprentat și fotografiat, iar ulterior a fost internat la Centrul Școlar de Re­cuperare Abrud. Polițiștii vor continua cercetările pentru a stabili identitatea bă­iatului în vârstă de aproximativ 17 ani, existând posibilitatea ca acesta să fi fost declarat dispărut. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.