.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Judecătorul a respectat normele procedurale
     Ca urmare a publicării articolului intitulat „Aflați de cinci luni în arest fără a fi judecați frații Sibișean concurează cu ...Miloșevici și Saddam Hussein!", în ziarul Unirea din data de 23.09.2005, sub semnătura d-nului Ioan Hănțulescu, Biroul de informare și relații publice al Tribunalului Alba este abilitat să vă remită următorul Drept la replică pe care vă rugăm să-l dați publicității pentru o cât mai exactă in­for­mare a opiniei publice și în conformitate cu prevederile Codului Deontologic al Jur­naliștilor.
    În cuprinsul acestui articol se menționează, printre altele, anumite aspecte le­gate de desfășurarea ședinței de judecată din 19.09. 2005 în cauza penală în ca­re este judecat „Grupul Sibișean" aflat pe rolul Tribunalului Alba.
    În concret se impută judecătorului din cadrul Tribunalului Alba, care a prezidat completul de judecată, că ar fi lăsat în cursul ședinței să se înțeleagă că soarta ce­lor din „grupul Sibișean" era deja hotărâtă, deoarece în loc să spună că rămâ­nea cauza în pronunțare pe excepție a acordat în schimb termen, precizând că urmează pronunțarea prin încheiere „ca și cum ar fi studiat deja probele și ar fi de­liberat".
    Criticile enunțate sunt complet nefondate, poziția exprimată de judecător în cursul ședinței de judecată fiind în deplină concordanță cu normele procedural penale. Astfel a fost respectat art.302 din Codul de procedură penală, potrivit căruia instanța are obligația de a pune în discuția părților și a procurorului excep­țiile invocate și a se pronunța asupra lor prin încheiere motivată. Judecătorul a precizat clar în ședință că urmează să se pronunțe asupra excepțiilor invocate, lucru pe care l-a și făcut prin încheierea de ședință (care de altfel a fost comu­nicată inculpaților).
    Prin excepțiile invocate s-a solicitat de către avocații inculpaților restituirea cau­zei la procuror. În acest context, termenul de judecată a fost stabilit pentru ipoteza respingerii respectivelor excepții, situație în care judecata urma să con­tinue și era obligatorie stabilirea unui termen, acest procedeu fiind uzat în prac­tica judiciară.
    Evident dacă s-ar fi admis excepțiile, s-ar fi dispus restituirea cauzei la pro­cu­ror iar termenul stabilit pentru amânarea judecății ar fi rămas fără obiect.
    Astfel de critici nefondate la adresa activității instanțelor de judecată sunt de natură să afecteze în mod negativ imaginea și implicit încrederea cetățenilor în ce privește actul de justiție. În consecință sugerăm o temeinică documentare anteri­oară publicării unor asemenea articole, și în mod special contactarea purtătorului de cuvânt al instanței.
Judecător Aurelian MOCAN,
purtător de cuvânt, Tribunalul Alba

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.