.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Însumând dividendele pe 2003 și 2004
Parcul Industrial Cugir datorează Consiliului Județean Alba un miliard de lei
     Parcul Industrial Cugir datorează Consiliului Județean Alba aproape un miliard de lei, bani aferenți dividendelor pe care CJ trebuia să le primească în calitatea sa de unic acționar pentru anii 2003 și 2004. Pentru anul 2003 Parcul Industrial Cu­gir avea obligația să acorde CJ dividende în valoare de 537 de milioane de lei, iar pentru 2004, 430 de milioane de lei. Numai că, aflându-se în imposibilitate de pla­tă din lipsa lichidităților bănești, societatea comercială PIC reziliind unele con­tracte de închiriere și nerecuperând debitele de la clienți-chiriași rău-platnici (ex. S.C. Prisma Mira S.R.L., S.C. Servo Med Internațional 2000, S.C. Trans­al­pin S.A.), a solicitat CJ Alba, prin adresa din 9 septembrie a.c., eșalonarea la plată a dividendelor datorate. Astfel, începând cu această lună și până în februarie 2007, Parcul Industrial Cugir trebuie să plătească 30 de milioane de lei lunar pentru acoperirea datoriei pe anul 2003 iar din aprilie 2007 până în iunie 2008, plătind de asemenea câte 30 de milioane de lei pe lună, își va acoperi și datoria pe 2004. Con­siliul Județean Alba va acorda societății comerciale Parcul Industrial Cugir S.A. și scutire la plata penalităților și dobânzilor pe perioada derulării eșalonării plății dividendelor, penalitățile și dobânzile fiind calculate și percepute numai dacă societatea comercială nu respectă graficele de eșalonare. (I.P.)
50 de milioane de lei pentru Parohia din Pianu
     Parohia Ortodoxă din Pianu a primit de la Consiliul Județean Alba suma de 50 de milioane de lei, bani destinați lucrărilor de întreținere și reparație la lăcașul de cult. În această primăvară CJ Alba a inițiat un program de susținere financiară a bi­sericilor și lăcașelor de cult din județ, fiind acordate până acum circa 2 de mi­liarde lei. Cea mai substanțială susținere financiară a fost acordată mănăstirii "Sub Piatră", comuna Sălciua, în valoarea de 500 milioane lei, bani destinați re­facerii picturii datând din sec. XVII. (I.P.)
Comitet județean de intervenție la pandemie de gripă
     La nivelul județului Alba a fost constituit Comitetul județean de intervenție în caz de pandemie de gripă, în baza Dispoziției nr. 166/21.09.2005, emisă de di­rectorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Alba. Dr. Ion Munteanu ne-a declarat că din comisie fac parte 13 specialiști, majoritatea medici și farmaciști, dar și un reprezentant al societății civile. Directorul DSP Alba a precizat că rolul acestui comitet este de a lua urgent măsurile legale care se impun în cazul iz­buc­nirii unei pandemii de gripă.(R.G.)
Biciclist accidentat la Galda de Jos
     În afara localității Galda de Jos, pe DN1, în seara zilei de 25 septembrie, în jurul orei 19.40, a avut loc un accident rutier în urma căruia a fost rănită o per­soană. Conform poliției, în timp ce conducea autoturismul marca Daewoo Cielo, Sergiu Remete, de 19 ani, din Alba Iulia, student, la intersectarea cu o mașină ce circula din sens opus nu a redus viteza de deplasare. Acest lucru a deter­minat accidentarea biciclistului Silviu Gruiță (47 de ani) ce se deplasa pe aceeași direcție de mers. Bărbatul a fost transportat la spital unde medicii i-au pus diag­nosticul de fracturi costale. În cauză, poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul și luarea măsurilor legale ce se impun. (L.I.)
Cosmin Sularia, vârful de săgeată al tinerilor liberali
     Sâmbătă, 24 septembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia a avut loc Conferința Teritorială a Tineretului Național Liberal din județul Alba, la care au participat 145 de membri din organizațiile TNL. La ședință au asistat o serie de mem­bri marcanți ai PNL Alba, printre care prefectul Cosmin Covaciu-vice­preșe­dinte al organizației județene, vicepreședinții Consiliului Județean Alba, Dan Si­me­dru-vicepreședinte PNL Alba și Florin Mărginean-secretar coordonator, precum și președintele PNL Alba Iulia, Gabriel Pleșa. De asemenea, au fost invitați tineri liberali din județele vecine: Mihnea Iuoraș (Cluj) - vicepreședinte al Biroului Per­ma­nent Național al TNL, Răzvan Pop (Sibiu) - membru al Biroului Permanent Na­țional al TNL, Horațiu Moldovan - președinte TNL Mureș și Bogdan Țâmpău - pre­ședinte TNL Hunedoara. După prezentarea Raportului de activitate, a avut loc alegerea președintelui TNL Alba și a Biroului Permanent Teritorial Alba, care vor avea un mandat de doi ani. În cursa pentru președinția tinerilor liberali din județ s-au înscris Dan Brătean, Alexandru Cristorian și Cosmin Sularia. În urma exer­citării votului, Cosmin Sularia a fost ales președinte al TNL Alba, cu 104 voturi, Dan Brătean a fost votat de către 31 persoane, iar Alexandru Cristorian a obținut doar 6 voturi, 4 voturi fiind declarate nule. În urma scrutinului componența struc­turii de conducere a TNL Alba până în anul 2007 este următoarea: președinte Cos­min Sularia, vicepreședinți: Carla Luncian, Monica Stoica, Nicolae Sântim­brean, Radu Cristian, membri: Rareș Buglea, Marius Filimon, Alexandru Câr­nea­lă, Ioan Voina, Delia Muntean, Claudia Lupescu, Dan Borteș, Tudor Berian, Dan Brătean și Daniel Oniga-președintele Clubului Studențesc Liberal, iar membri su­pleanți sunt Ioan Szabo și Petru Zdrâncu.(R.G.)
Alegeri la Partidul Democrat Alba
     De câteva săptămâni organizațiile locale ale Partidului Democrat din județul Alba sunt în febra alegerilor, acțiune ce va atinge punctul culminant la Consiliul Județean de Coordonare, care va desemna conducerea organizației județene. Da­ta limită până la care poate fi organizat CJC este 24 noiembrie, dar "nu vom ajun­ge până atunci, ci vom face CJC mai devreme, imediat ce se încheie alegerile la nivelul organizațiilor locale", a precizat vicepreședintele PD Alba, Ion Dumitrel. Tot el a prezentat în cadrul unei conferințe de presă numele președinților Birourilor Permanente Locale deja desemnați: Ioan Nedela - Gârbova, Nicolae Mihu - Daia Română, Ioan Reche - Cut, Vasile Drăghiciu - Săsciori, Sorin Cristea - Ocna Mu­reș, Ioan Indreiu - Fărău, Aurel Cornea - Unirea, Silviu Vințeler - Noșlac, Aurel Hârceagă - Lunca Mureș, Gheorghe Lupea - Galda de Jos, Gheorghe Rus - Cricău, Ioan Iancu Popa - Sântimbru, Oana Iulia Badea - Aiud, Ioan Rusu - Miraslău, Vasile Pușcă, Valea Lungă, Ioan Mara - Cenade, Gheorghe Bălău - Crăciunelu de Jos, Alexandru Măcăieț - Lupșa, Gheorghe Bora - Baia de Arieș, Sorin Teișan - Zlatna, Aron Zaharie - Almașu Mare, Aurel Voicu - Cugir, Mircea Varga - Șibot, Ioan Bălșan - Blandiana, Ioan Homănă - Stremț, Iacob Dorin Mateica - Teiuș, Cristian Boncuțiu - Roșia Montană, David Sorinel Amariei - Bucium, Gheorghe Pantea - Arieșeni, Ilie Avram - Poiana Vadului, Nicolae Trif - Sohodol, Traian Jurj - Scărișoara, Cornel Bodea - Vadu Moților, Adrian Bendea - Abrud, Adrian Bogdan - Sebeș, Călin Potor - Alba Iulia, Gheorghe Rotaru - Blaj și Todea Tiberiu - Albac. Cu ocazia acestor alegeri "facem și un recensământ al mem­brilor de partid. Nu vrem membri mulți, ci oameni serioși, persoane repre­zen­tative pentru comunitatea din care fac parte", a mai adăugat Dumitrel.
Anca DINICĂ

Fonduri de la bugetele locale pentru școli
     La ora actuală în județul Alba există numeroase unități de învățământ pre­universitar care necesită lucrări de reabilitare, consolidare și reparații capitale, iar din totalul de 688 unități de învățământ doar 364 au autorizații sanitare de func­țio­nare.
    Având în vedere prevederile Legii învățământului nr. 84/1995 modificată și com­pletată prin Legea nr. 354/2004 și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 45/2003 privind finanțele publice locale, aprobată prin Legea nr. 108/ 2004, In­stituția Prefectului a solicitat autorităților administrativ-teritoriale asigurarea prin bu­getul local al fondurilor necesare în vederea unei bune funcționări a obiectivelor școlare. (R.J )
Sentimentul unei cruci de hotar
     În prezența gospodarilor din Bucerdea Grânoasă, a membrilor ASTRA din localitate și Blaj, prin Silvia Pop și Ion Pop, a deputatului Nicolae Popa, și a unor invitați, un sobor de preoți a prefațat un act de credință și spiritualitate sub un cer luminos al toamnei: sfințirea unei cruci de lemn așezată între cele două sate, Cră­ciunelu de Jos fiind reprezentat de viceprimar. Cel ce a depus o muncă sus­ținută pentru sărbătorirea acestui eveniment rămâne Mihai Silaghi, autor al unor cărți legate de nucleul intelectual de tradiție al bucerzenilor. Cuvintele calde adre­sate de cei numiți mai sus au echilibrat sentimentul unei întâlniri cu adânci sem­nificații ale iubirii de moșie și dumnezeire. (Ion MĂRGINEANU)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.