.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Telepolitica
     Tranziția în viața politică a țării se prelungește de peste un deceniu și ju­mătate fără a i se prevedea vreun final de succes. Văzută de la distanță, din co­moditatea fotoliului, îți dă succesiv fiori reci, senzații de sufocare și năduf cât cu­prinde. Am devenit vulnerabili la imaginile de la distanță ale aleșilor neamului, iar atunci când aceștia îndrăznesc să pogoare în mijlocul mulțimilor gafează jalnic parcă după șabloane demult decupate. Dacă premierul se învăluie ca o cristalidă spre a-și crea starea de spirit necesară acțiunilor surpriză, președintele statului explodează ad-hoc cu finalitate de hohote devenite accesoriu inconfundabil. Con­centrându-și toate elementele, domnul președinte al țării focalizează mai bine de la distanțe mari, precum din Statele Unite, de exemplu spre a pune punctul pe "i" în problema petrolului sau a mobilizării pe frontul inundațiilor. În contrapondere, premierul - președinte PNL, mai pragmatic și productiv, își aranjează subtil ploile la Bratislava, prezentându-l pe apropiatul Dan Voiculescu liderului liberalilor europeni în perspectiva "soluției imorale" a Partidului Național Liberal de a fuziona cu Partidul Conservator prin absorție într-o insolită geneză pentru un conglomerat mai dur, care să țină piept unui PD în ascensiune. Atmosfera de tăinuire și fe­rea­lă a (ne)înțelegerilor dintre cele două vârfuri ale puterii actuale s-a placat repede cu apariții simultane în noroaiele și ruinele podurilor dărâmate, dar mai ales cu declarații împăciuitoare, condescendente până la refuz.
    Politica din depărtări, în schimb, pe trasee și axe este mult agreată, bine gus­tată de presa și analiștii de dincolo de hotare. Hrăniți astfel din fanteziile tele­politicii, parlamentarii Alianței D.A., într-o recentă ședință a Consiliului Coor­do­nator al Alianței, au propus ca în absența euroobservatorilor, "noul regulament să prevadă ca votul să poată fi dat prin corespondență și, în acest fel, europar­la­mentarii își pot face datoria și în plan extern și în plan național". Cu fina-i ironie și umorul care-l caracterizează, Adrian Năstase, încă președinte al Camerei Depu­taților, a taxat imediat ideea votului prin poștă, fie ea electronică, trimițând cu o aluzie acidă la parlamentul fără nici o cameră: "Mi se pare greu de acceptat o asemenea formulă. Așa stăm cu toții acasă și facem un Parlament la fără frec­vență..." Oricum parlamentarii sunt mai mult absenți - la propriu și la figurat - de la lucrările Legislativului, iar atunci când sunt în teritoriu, deplasările le fac în interes personal, drapat cu interesul obștesc cu care ne comută atenția de la ce­ea ce ne doare cu-adevărat. De aiurea ori de aproape, dragii noștri aleși sfârșesc implacabil și, cel mai adesea lamentabil, pe sticla televizoarelor și în paginile zi­a­relor unde se afișează bățoși, mustind de idei novatoare și reformatoare, de in­tenții care se termină odată cu emisiunea sau interviul. Zilnic ne dau asigurări de copii ascultători și cuminți, promit că nu vor mai face rele, că se vor juca împre­ună la guvernare, că din când în când își pot schimba rolurile. A demonstrat-o președintele Traian Băsescu așezat în scaunul primului ministru când locul a rămas neocupat, la fel când d-l președinte a prezentat oamenilor de afaceri marile realizări ale Executivului sau când reiterează cu orice prilej sentimentele de clemență și încredere în fostul partener din campania de alegeri și actualul vârf al puterii, premierul Călin Popescu Tăriceanu. Rigoarea anticipatelor, a demi­siei guvernamentale, a grupurilor de interese s-a estompat sau, mai bine zis, a intrat la apă, în preaplinul revărsat peste națiune, iar recidivele unor alegeri înainte de termen ori prematurele demisii și altele pentru care ei, conducătorii, și-au pro­pus o "toleranță zero", nu se mai justifică, nu se mai potrivesc cu interesele, bi­ne­înțeles, ale poporului.
    S-a împlinit astfel un final de toamnă încercată mult prea departe de proiectele inițiale ale celor pe care majoritar națiunea i-a ales, un an de politică în degrin­goladă, de șovăieli, contradicții și nelămuriri, confirmând cu neînduplecare distan­țarea politicienilor noștri, de orice soi ar fi ei, de miezul problemei, de neamul ăs­ta oropsit.
Mariana IONAȘ