.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Presă și Justiție
     Imediat după ce canalele de știri ne-au invadat cu cazul Adrian și Romanița Iovan, cu fapte, declarații și nelipsitele ipoteze, scenarii și interpretări pe mar­ginea acestuia, o serie de prieteni și cunoscuți ne-au cerut imperativ să ne ex­primăm opinia, de fapt poziția față de spectaculosul eveniment. Ulterior am fost con­tactați de un jurnalist indignat, pe bună dreptate, de atitudinea, deloc suprin­zătoare, a breslei din care face parte vis-a-vis de cazul menționat. Finalitatea de­mersului era practic obținerea unei opinii avizate, în realitate a unui verdict. Era sau nu era Adrian Iovan în legitimă apărare? Este de fapt Adrian Iovan, în ciuda laturii tragice a evenimentului, un erou care a dat o lecție hoților din România, făcând să triumfe principiul conform căruia proprietatea privată este garantată sau, dimpotrivă, este un crud și calculat asasin?
    Încercarea de a soluționa dilema jurnalistului nostru, dilemă neîmpărtășită de o bună parte a presei, care, impresionată până la irațional de dramatismul eve­nimentului și indignată de opoziția flagrantă dintre tânărul și sărmanul hoț, pe de-o parte și îmbuibatul, necruțătorul Iovan, pe de altă parte, pare să fi rezolvat problema, ne-a creat, încă de la început, un acut sentiment de disconfort, inexplicabil ca primă senzație. Ni se cerea practic să dăm, așa cum am subliniat deja, un verdict. Și de ce nu?!, am putea replica. Toată lumea o face! Exact aici este problema și este una extrem de gravă. Și aceasta pentru că, în realitate, nu este nici rolul nostru în calitate de avocați, nici al mass-media și nici al altor persoane care nu au competență legală în acest sens să judecăm, să pronunțăm soluții, fie ele de achitare sau, mai grav, de condamnare.
    Din acest punct de vedere cazul Iovan nu diferă prin nimic de o serie de alte cazuri în curs de instrumentare și, mai ales, de alte cazuri apte să satisfacă setea de senzațional a publicului și cu precădere a presei. Avem de-a face și de această dată cu o extrem de gravă și inadmisibilă încălcare a prezumției de nevinovăție. Adrian Iovan trebuie considerat nevinovat, cel puțin pentru moment, nu pentru că era în legitimă apărare, nu pentru că proprietatea este garantată prin Constituție, nici pentru că unii dintre noi, care poate am trăit situații similare, am fi tentați să-l înțelegem, ci pentru că, și acesta este un lucru esențial, Adrian Iovan nu a fost găsit încă vinovat de nici una dintre instanțele abilitate în acest sens.
    Conform unui studiu recent realizat de Transparency International România, la solicitarea CSM, privind percepția magistraților asupra independenței sistemului judiciar, în ceea ce privește sursele de ingerință în Justiție, "cea mai notabilă percepție în această privință este relația magistraților cu presa, definită ca fiind una de ostilitate și chiar conflictuală prin ponderea mare a celor care identifică mass-media ca factor de ingerință în Justiție". Potrivit studiului, 55,9% din­tre ma­gistrați cred că presa reprezintă un factor care face presiuni directe sau indirecte, iar 73,9% dintre magistrați apreciază că mass-media influențează negativ sis­te­mul judiciar. Cifre mai mult decât îngrijorătoare.
    Imaginea creată artificial, în stil hollywoodian, induce de cele mai multe ori, la nivelul maselor, o altă realitate, parcă mai palpabilă și, oricum, mult mai specta­culoasă. Drept consecință, instanțele ajung, fie să dea soluții în conformitate cu această realitate fabricată, soluții aplaudate desigur de creatorii și mai ales de adepții ei, fie să dea soluții juste în funcție de adevărata stare de fapt și de drept, riscând însă astfel să se supună oprobiului presei, publicului și chiar instanțelor superioare.
    Ceea ce încercăm practic să subliniem este necesitatea unei temperări a en­tuziasmului incitat de senzațional, a limitării presei la prezentarea faptelor, fără ipoteze, fără interpretări, fără judecăți; necesitatea de fapt a unei concilieri și a unui punct de echilibru între libertatea de exprimare și prezumția de nevinovăție, ambele valori fundamentale consacrate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În acest sens, deși a recunoscut în mod constant rolul de "câine de pază al democrației" pe care îl are presa în societate, Curtea de la Strasbourg, subliniind necesitatea respectării prezumției de nevinovăție prevăzute de art. 6 al Convenției, nu a ezitat să condamne printr-o decizie de referință (Allenet de Ri­bemont vs France, 10 februarie 1995) statul francez pentru că a permis des­fă­șurarea, în cursul unui proces penal, a unei campanii de presă care a afectat în mod esențial și inacceptabil, prezumția menționată. Prin decizia citată Curtea a statuat implicit, la nivel de principiu, obligația nu doar a judecătorului sau a in­stan­țelor, de respectare a prezumției de nevinovăție, ci și a tuturor celorlalte au­torități publice și, accentuăm concluziv, a mass-media.
Av. Ioana Romana MUNTEANU
Av. Alin Mihai LAURENȚIU