Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Razboiul rozelor

     Omul cu pulover rosu ce s-a bucurat in timpul revolutiei si dupa de o mare simpatie populara, mai ales din partea femeilor, plin de farmec si zambet don- juanesc, devenit apoi prim-ministru si mai tarziu dupa mineriada seful proaspatului PD vede cum i se clatina scaunul de lider national al partidului. Dupa cum stim in PD s-a declansat zilele acestea razboiul rozelor, mai bine zis competitia pentru sefia partidului. Intaiul gladiator care a intrat in arena a fost insusi don Pedro, mult mai stilat si mai viclean decat se manifestase cu ceva ani in urma. De, politicianul stangaci din timpul revolutiei are acum anvergura, staif, charisma. Sigur pe sine, fostul premier aflat in doua randuri in barca puterii, in tot atatea coalitii guvernamentale, si-a suflecat la figurat, fireste, manecile si a inceput sa atace cu acelasi zambet de fante, dar destul de veninos, sagetile lui indeptandu-se spre adversarul sau cel mai redutabil la functia de presedinte al PD - Traian Basescu. Roman si-a invinuit adversarul de faptul ca vrea sa duca PD-ul spre stanga si sa faca in multe privinte jocul PDSR-ului. Liderul PD si-a atacat si vicepresedintii care, in opinia domniei sale, au fugit catre un "adapost efemer". In ce priveste motiunea "Basescu", Roman sustine ca ea este bazata pe limbaj si o derapare spre stanga nu este viabila.
     Odata cu motiunea aferenta, Petre Roman a lansat strategia politica a partidului pentru perioada 2001-2004 in asa fel incat PD sa obtina la viitoarele alegeri un scor de 22-24 la suta. Liderul democrat a tinut sa intareasca ideea potrivit careia, in calitate de partid de opozitie, PD se va bate pentru promovarea proiectelor de lege de orientare social - democrata, care sa dea sansa oamenilor cu aspiratii spre a-si imbunatati nivelul de trai. Intre altele, PD ar putea face eforturi pentru promovarea unui proiect de lege prin care veniturile oamenilor care muncesc 10, 12 si chiar 16 ore pe zi sa nu fie impozitate, acestia avand posibilitatea sa economiseasca banii sau sa-i investeasca in educatie si economie. In ce priveste baza electorala a PD, Roman este de parere ca aceasta va fi formata din oameni apartinand clasei de mijloc, o idee deloc neproductiva. Tot el nu s-a sfiit sa critice si propriul partid, in sensul ca acesta a pierdut puncte pretioase din cauza imaginii confuze pe care o afiseaza in prezent. In plus, a spus el, "am fost considerati mai liberali decat liberalii si am fost perceputi drept un partid de afaceristi, de smecheri, un partid duplicitar". "PD, a adaugat liderul, nu trebuia sa fi facut lucrurile dupa ureche". Dar cine, intrebam noi, si-a sustinut ministrii smecheri si afaceristi, daca nu el in calitate de presedinte al partidului, de presedinte al Senatului.
     Acelasi infatuat presedinte nu scapa prilejul de a indrepta sageti si inspre PDSR. El opineaza ca acesta a inceput deja campania impotriva adversarilor sai politici prin "subminarea sau compromiterea" unor partide parlamentare din opozitie sau a unor formatiuni neparlamentare. Roman mai spune ca PDSR desfasoara o campanie mediatica "fara precedent" in favoarea optiunii socialist - democrate etatizatoare. Mult mai prudent, Traian Basescu, care si-a prezentat si el motiunea pentru candidatura, a catalogat invinuirea ce i se aduce de a apropia PD de PDSR drept "o gluma politica". Desi nu si-a expus inca propunerile privind viitorul partidului - decat dupa validare - el a declarat ca reformele economice sa nu mai fie indreptate impotriva oamenilor. Aici s-a intalnit cu strategia lui Ion Iliescu, dar s-a si despartit de ea cand a afimat ca propunerile lui Miron Mitrea privind constructiile de locuinte "au rezonanta unor manele politice", pentru ca acestea nu se pot realiza cu actualul buget.
     In razboiul dintre cei doi lideri PD a intervenit o a treia roza: eleganta si frumoasa doamna Simona Marinescu, care si-a depus sambata motiunea pe baza careia va candida la presedintia PD. Deocamdata, Simona Marinescu a trimis celor doi contracandidati - Traian Basescu si Petre Roman o scrisoare in care isi exprima acordul cu dezbaterea motiunilor acestora la Conventia Nationala Extraordinara din 18 mai a.c., in calitate de membru al Consiliului de Coordonare National (CCN), precizand ca nu le poate semna, deoarece este candidat la presedintia PD. Asadar, s-ar putea adeveri proverbul care spune ca atunci cand doi se cearta, al treilea castiga. Vom vedea.
Gheorghe JURCA