Prima pagina
Stiri
Din cauza procedurilor birocratice
Consiliile locale pierd bani grei

     Potrivit legislatiei actuale, procedura de plata de catre contribuabil a impozitului pe venit prevede ca aceste sume sa se achite in localitatea unde agentul economic are sediul fiscal. Din acest motiv, spre exemplu, orasul Teius pierde anual circa 2 miliarde de lei, numai de pe urma statiei CFR. Avand in vedere aceste proceduri birocratice, presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a propus Ministerului de Finante ca plata impozitului pe venit sa se faca la locul unde agentul economic desfasoara activitatile respective. Domnia sa si-a motivat aceasta decizie prin respectarea principiului echilibrului financiar, care in final, are efecte benefice pentru comunitatile locale. (F.R.)


Tot mai putini turisti ne viziteaza judetul

     In cursul anului trecut, numarul turistilor cazati in unitatile turistice din judet a fost de circa 50.000 din care 4953 (9,7%) turisti straini. Date oficiale releva faptul ca in perioada 1997-2000, numarul turistilor cazati in unitatile turistice a scazut continuu, la finele anului 2000, fiind cu 44,4% mai mic decat in 1996. (G.J.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Marea privatizare incepe sa dea roade si in judetul Alba
Una din cele mai prestigioase unitati economice din judet - S.C. UPSOM S.A. Ocna Mures - are un nou proprietar: Consortiul de firme Bega Grup, din Timisoara, apartinand fratilor Marius si Emil Cristescu. Acesta a cumparat un pachet de actiuni de 69,09% la Bursa de Valori Bucuresti in suma de 19 miliarde de lei
Interviu in exclusivitate pentru ziarul "Unirea" cu d-l Marius CRISTESCU, noul proprietar al SC UPSOM

     MCristescu-Domnule Marius Cristescu, sunteti un redutabil om de afaceri, insa mai putin cunoscut la noi in judet. Va rugam sa faceti o scurta prezentare a firmei al carei manager sunteti, precum si a activitatii desfasurate pana in prezent.
     -Bega Grup a luat fiinta in 1990 si spre deosebire de alte societati care au falimentat in ultimii ani, putem considera ca este un caz fericit, care a evoluat in fiecare an, marindu-si atat cifra de afaceri cat si numarul de angajati. La ora actuala avem o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de dolari si peste 8000 de angajati. Firma este structurata pe diferite domenii de activitate: domeniul extractelor minerale - care cuprinde mai multe cariere din 6 judete ale tarii, organizate in 5 societati; domeniul petrolier - in care detinem 5 societati de foraj si o societate de fluide de foraj; domeniul motoarelor electrice - reprezentat de "Electromotor Timisoara"; domeniul constructiilor metalice - "Tehnomet Timisoara", care realizeaza componente pentru Dacia si Daewoo, cat si pentru export. De asemena, aceasta firma este unicul producator de baterii avicole din Romania. Mentionez ca avem propria societate de transport feroviar cu care anul trecut am transportat toata productia din cariere, aproximativ 500 de mii de tone, iar pentru acest an estimam o productie de 800 de mii de tone. Avem propriile ateliere CFR de reparatii si intretinere a vagoanelor - Depoul CFR Timisoara, precum si un parc de camioane format din peste 500 de masini si un parc propriu de 600 utilaje: vole, buldozere, excavatoare, compactoare etc. Totodata, la Ploiesti exista o societate care detine toate macaralele grele din Romania, peste 280 de bucati ce sunt utilizate la constructiile industriale, de la centralele atomo-electrice pana la constructiile din ramura chimiei si petrochimiei. In concluzie, toate investitiile industriale care se realizeaza in Romania au nevoie de utilajele noastre. Tot noi suntem proprietarii cunoscutului magazin Bega din Timisoara. Activitatea noastra nu se opreste insa aici, fiind implicati in multe alte sectoare specializate. Avem o fabrica de sobe de teracote si seminee, care acopera 15 la suta din productia nationala. Detinem cariere de argila refractara, acoperind 80 la suta din productia nationala, cariera de bentonita etc. Toate cele trei fabrici de productie de mobila din Timisoara apartin, de asemenea, consortiului "Bega Grup". Posedam o fabrica de utilaje pentru constructii, o fabrica de betoane si o fabrica de prefabricate. Rezumand, as spune ca suntem implicati serios in aproape toate ramurile industriale, de comert si prestari de servicii. Trebuie subliniat faptul ca toate cele 30 de societati ale consortiului "Bega Grup" sunt profitabile.
     -Care sunt motivele ce v-au determinat sa optati pentru cumpararea unei firme cu traditie cum este SC UPSOM, care are insa datorii de peste 300 de miliarde de lei?
     -Profilul de activitate al S.C. UPSOM este similar altor unitati din consortiul nostru, societatea integrandu-se perfect in activitatea noastra. Sa nu uitam ca SC UPS Ocna Mures este o unitate economica care, chiar daca inregistreaza in prezent pierderi insemnate in exploatare este una din cele mai renumite firme din tara si de peste hotare, avand o traditie indelungata de peste un secol. Apoi, in zona se gasesc importante zacaminte de sare si calcar si un potential uman valoros, reprezentat de o forta de munca calificata. Din pacate, fabrica inregistreaza in prezent pierderi de 20 la suta in procesul de productie, datorita pretului ridicat al materiilor prime, energiei electrice si gazelor naturale. Transportul marfii atat pe CFR cat si pe mare este foarte scump, intentia noastra fiind aceea de a reduce cheltuielile de transport. Pot sa va informez ca in prima noastra zi ca proprietari, o comisie formata din specialisti si experti internationali s-a deplasat la fabrica pentru a stabili o strategie in vederea redresarii cat mai urgente a SC UPS Ocna Mures. Vom stabili cat de curand un plan de actiune concret, obiectivul nostru principal fiind acela ca in maxim 3 luni de zile, societatea sa nu mai inregistreze pierderi in productie.
     -Cititorii nostri sunt interesati sa afle de la dumneavoastra care va fi destinul acestei societati?
     -Trebuie sa se inteleaga clar ca nu vrem ca aceasta fabrica sa ajunga la fier vechi. Am investit si vom investi in continuare pentru retehnologizarea si modernizarea societatii in asa fel incat SC UPS Ocna Mures sa devina o firma emblematica in peisajul industriei romanesti si in mediul economic european. Ne vom lupta pentru mentinerea actualelor piete de desfacere cat si pentru cucerirea altora noi. Pentru moment, intentionam sa mentinem productia la nivelul actual: 60 miliarde de lei pe luna din care 75-80% este destinata exportului. Totodata, am inceput deja sa achitam o parte din datorii, 1 miliard de lei la Regia Sarii, 4 miliarde de lei la Romgaz si catre o serie de alti furnizori. Convingerea noastra ferma este ca SC UPS Ocna Mures popate fi revitalizata. Tocmai pentru ca am crezut in rentabilizarea ei am si facut aceasta investitie de proportii. Avem capacitatea si experienta necesara de a pune fabrica pe picioare la fel cum am procedat si cu celelalte societati pe care le-am achizionat si care se aflau intr-o acuta jena financiara, iar acum au devenit profitabile. Nu vrem sa promitem marea si sarea si sa nu realizam nici macar "sarea". Nu suntem genul de oameni care sa promitem mai mult decat putem face. Suntem siguri ca vom reabilita fabrica fara a fi necesare disponibilizari considerabile in randul personalului. Oricum, va pot asigura ca daca, totusi vor exista unele reduceri de personal, acestea se vor face doar cu acordul prealabil al sindicatului si conducerii societatii. Cu acest prilej vreau sa asigur conducerea si angajatii societatii, sindicatul fabricii ca vom conlucra fructuos pentru revitalizarea societatii si ca vom da dovada de transparenta in toate actiunile ce le vom intreprinde.
     -Ati gasit sprijin din partea autoritatilor in demersul pe care l-ati facut pentru realizarea acestei investitii?
     -Pot sa spun ca am gasit intelegere si am conlucrat bine cu autoritatile judetene. Atat prefectul judetului, av. Ioan Rus, cat si vicepresedintii PDSR - Mihai Babitchi si PRM - Aurel Marza ne-au sprijinit in toate demersurile noastre. Remarc totodata si contributia deputatului PRM de Alba, Codrin Stefanescu care a facut lobby pentru cunoasterea potentialului economic si a posibilelor investitii in judetul Alba, prezenta noastra la Ocna Mures reprezentand o incununare a activitatii sale ca parlamentar.
     -Va multumim pentru interviul acordat in exclusivitate ziarului "Unirea" si va dorim sa duceti la bun sfarsit gandurile si intentiile exprimate.
Georgiana JURCA, Adriana D. TRUTA


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.