Curier judetean
Stiri
800 de elevi aiudeni binecuvantati de Biserica

     La Biserica Sf. Nicolae din Aiud, pentru toti dascalii si elevii Scolii generale "Ovidiu Hulea" din Aiud s-a oficiat taina Sf. Maslu, urmata de rugaciuni de catre cei prezenti. Au fost momente deosebit de emotionante traite de cei 800 de elevi ai scolii aiudene, gestul lor fiind considerat de d-na Constanta Lupsan, directoarea unitatii de invatamant, ca o ofranda sincera adusa Mantuitorului nostru Iisus Hristos pentru jertfa sa suprema. A urmat oficierea unei sfestanii in incinta scolii, prilej cu care au fost sfintite cu agheazma toate salile de clasa. Serviciul religios a fost oficiat de parintele protopop Ioan Tocanel si preotii Teofil Sas, Augustin Marcu, Ioan Fufezan si Sebastian Tocanel carora conducerea scolii le multumeste cu piosenie. (R.J.)


La Daia
Peste 800 de familii asteapta introducerea gazului metan

     Locuitorii comunei Daia Romana solicita sprijinul Consiliului Judetean Alba pentru finalizarea proiectului de introducere a gazului metan in aceasta localitate. Lucrarile au inceput in anul 1988 si, potrivit informatiilor primite din partea d-lui Doru Damian, primarul comunei Daia, ele au fost oprite din motive financiare. Peste 800 de familii din aceasta comuna au investit pana acum 2,5 miliarde de lei si au fost montati 2,5 km de teava. S-au intocmit, deocamdata, proiectele instalatiilor interioare de gaz, iar proiectele retelelor stradale urmeaza sa fie elaborate deindata ce vor exista fondurile necesare. (A.D.T.)


Bal mascat la "Titu Maiorescu" Aiud

     Sub indrumarea prof. Zamfira Costan, elevii de la Colegiul "Titu Maiorescu" din Aiud au desfasurat o actiune de igienizare in localitate, prilej cu care au plantat mai multi puieti. Actiunea se inscrie (anticipativ) in cele dedicate "Zilei Pamantului", care va avea loc in data de 22 aprilie a.c., fiind organizata acum, caci copiii vor intra in vacanta. Ca o compensatie pentru participarea elevilor, in cursul dupa-amiezii, in cladirea colegiului a fost organizat un bal mascat. (I.H.)


Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Intrarea in Ierusalim

     Am ajuns, iubite cititorule, in ultima duminica din Postul Mare. Un ultim popas inainte de saptamana tacerii, a lacrimii si a rugaciunii. Intelepciunea Bisericii a randuit in aceasta duminica dezlegare la peste si vin: o ultima intarire a trupului in fata postului aspru de o saptamana.
     Ai tinut cum ai putut postul acesta: unii doar partial, deoarece boala, batranetea sau greutatea muncii nu le-a permis mai mult; altii l-au tinut tot. Nimeni nu judeca pe nimeni. Dumnezeu cunoaste sinceritatea noastra. Oricum un lucru trebuie sa stii: postul nu este dieta, nici cura de slabire, ci o rugaciune a trupului.
     Duminica Floriilor apare ca un zambet in tristetea rastignirii lui Hristos. Am zis "un zambet", deoarece pentru cateva momente inima Profetului din Nazaret este coplesita de bucuria celor care Il asteptau la poarta Ierusalimului, cu hainele asternute, cu ramuri de finic in maini si cu strigate de veselie. Ochii Mantuitorului se umplura de lacrimile bucuriei, desi stia bine de ce urca la Ierusalim: ca sa fie dat in mainile fariseilor si ale carturarilor pentru a fi rastignit. Stia Mantuitorul ca aceste glasuri, care acum strigau "Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului!", vor striga, instigati de farisei: "Rastigneste-L! Rastigneste-L!" Si totusi se bucura. Asa-i Dumnezeu: chiar de-L scuipi si-L biciuiesti zilnic cu pacatele tale, daca tu te intorci si-i ceri iertare, El se bucura si te iarta. Iti intoarce de saptezeci de ori cate sapte obrazul Sau ca tu sa-l lovesti sau sa-l saruti. Ce iubire de Parinte! Intr-adevar se potriveste sintagma: "Iubirea nebuna a lui Dumnezeu". De multe ori mi se pare ridicol cand noi cerem: "si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri...". Putem noi oare sa comparam iertarea noastra cu iertarea Tatalui ceresc? Vai de noi! Numai bunatatea lui Dumnezeu face ca sa nu ne osandim atunci cand rostim rugaciunea "Tatal nostru".
     Iisus intra in Ierusalim, in bucuria celor care credeau ca va instaura o imparatie mesianica pe pamant, care ii va elibera de "dajdia cezarului" si de profanarea templului. Nu intru in detaliile evangheliilor, incerc doar sa transpun aceasta intrare la persoana noastra si ma intreb: a intrat oare Hristos in Ierusalimul sufletului tau? Ai iesit sa-L intampini prin spovedanie si impartasanie la poarta cetatii inimii tale? Ti-ai asternut haina sufletului tau, spalata si impodobita, ca sa calce Hristos pe ea? Sau ti-ai inchis poarta Ierusalimului tau si strigi din spatele tenebroaselor tale ziduri: "Rastigniti-L! Rastigniti-L!", "Nu-L cunosc pe Omul acesta", "Sangele Lui peste noi...".
     Sa stii un singur lucru, iubite cititorule: daca Hristos nu va intra in Ierusalimul sufletului tau, El nu va patimi cu tine, nu se va rastigni cu tine, nu va suferi cu Tine necazurile tale, dar nici nu va invia cu tine, nu te va ridica din lacrimile calvarului tau. Daca nu vei fi cu El in rastignire, nu vei sta langa El nici la Inviere. Nu vei putea striga niciodata din strafundul sufletului tau: "Hristos a inviat!" Vei rosti doar din varful buzelor "Adevarat a inviat!", fara sa simti ca intr-adevar Hristos a inviat si in tine.
Parintele Emil


Gest crestinesc in ajun de Pasti
Primarul comunei Horea, Corneliu Olar, insotit de 16 lemnari, ajuta un orfan de 13 ani sa-si ridice propria casa

     De curand, postul de televiziune PRO TV a prezentat in jurnalele sale de stiri povestea unui copil orfan, de 13 ani, din localitatea Maracineni (langa Pitesti). Cristian Badeci a impresionat o tara intreaga dupa ce s-a aflat ca desi parintii sai s-au prapadit, nu a luat-o pe drumul pierzaniei ci, dimpotriva, a decis sa-si asigure de unul singur un acoperis deasupra capului. Cu entuziasmul specific varstei, Cristian s-a transformat peste noapte intr-un veritabil constructor, incepand sa ridice incet, dar sigur, casa pe care si-o doreste atat de mult. Reportajul a avut imediat ecou si in comuna moteasca Horea, unde primarul Corneliu Olar si consatenii sai au decis sa-l ajute pe orfan. Prin urmare, primul gospodar din Horea, tanarul primar Corneliu Olar, insotit de 16 lemnari s-au deplasat la acest sfarsit de saptamana la Maracineni, dotati cu scule, lemn pentru ferestre, usi, pardoseala si acoperis. Casa a fost ridicata de Cristian impreuna cu alti oameni inimosi, impresionati de tenacitatea baiatului de clasa a cincea. Lemnarii din Horea s-au hotarat sa o finiseze pentru ca orfanul sa se mute in noua casa chiar de sfintele sarbatori. Cristian mai are de tras curentul la el acasa dupa care va putea sa-si instaleze mobila primita in dar de la o firma de profil si, in sfarsit, sa inceapa o noua viata. Cateva cuvinte de apreciere se cuvine sa adresam si primarului Corneliu Olar si motilor din Horea care au demonstrat inca o data, daca mai era cazul, ca omenia, lucru rar in zilele noastre, este o trasatura definitorie a oamenilor de pe aceste meleaguri. Florin ROMAN


Eurotin organizeaza vizite de studiu in strainatate

     Agentiile nationale pentru Programul Tineret din Europa organizeaza in semestrul II al acestui an scurte vizite de studiu in cadrul Actiunii 5 a Programului Tineret. Se pot inscrie lucratori in domeniul tineretului, reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale de tineret cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, lucratori in domeniul tineretului care fac parte din ONGT avand profilul vizitei de studiu respective, lucratori in domeniul tineretului care doresc sa dezvolte schimburi internationale de tineret sau proiecte de serviciu european de voluntariat. Toti cei interesati vor trimite la Eurotin, pana la data de 15 aprilie a.c., urmatoarele acte: curriculum vitae care sa cuprinda date despre aspirant, date despre organizatia din care face parte si despre activitatile la care a participat in cadrul organizatiei, recomandare din partea organizatiei, o scrisoare de intentie care sa motiveze participarea la actiunea respectiva. Selectia participantilor va consta din analiza CV-urilor si eventual un interviu si un test de limba engleza/franceza la sediul Eurotin, la o data ce va fi ulterior anuntata. Persoana de contact este Mihaela Corina Dumitru. Cu acest prilej anuntam ca, incepand cu data de 2 aprilie a.c., Agentia pentru Cooperare Europeana in domeniul tineretului, Eurotin, va avea si numarul de telefon cu acces gratuit 018080310. (G.J.)


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.