Ultima ora
Stiri
Director nou la Caminul de batrani din Alba Iulia

     Surse oficiale ne-au informat ca noul director al Caminului de batrani din Alba Iulia este preotul Doru Emilian Dragan, care a obtinut aceasta functie in urma unui concurs. Pana in prezent, de conducerea caminului s-a ocupat ex-directorul DGMPS Alba, ec. Constantin Sura. (F.R.)


La Judecatoria Alba Iulia
Prefectura si CJ Alba au fost invinse de Curtea de Apel

     Asa cum v-am mai informat, Curtea de Apel Alba Iulia a actionat in instanta Prefectura si CJ Alba, solicitand ca aceste doua institutii sa fie evacuate din actualul sediu administrativ si recunoasterea dreptului de proprietate asupra imobilului din Piata Iuliu Maniu. In procesul ce a avut loc zilele trecute la Judecatoria Alba Iulia, instanta a dat dreptate Curtii de Apel Alba Iulia. Cele doua institutii judetene, Prefectura si CJ Alba, au precizat prin reprezentantii lor ca vor inainta recurs. (F.R.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Prezent la Alba Iulia
Ministrul culturii promite ca armata va parasi Cetatea Alba Iulia

     TheodorescuMinistrul Culturii si Cultelor, acad. Razvan Theodorescu, s-a aflat ieri intr-o vizita de informare in judetul Alba. Cu acest prilej domnia sa a avut o serie de intalniri cu IPS Andrei - arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, IPS Gyorgy Jakubiny - arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, cu prefectul judetului Alba - Ioan Rus si desigur cu Ion Marginean - directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Alba. Cu acest prilej au fost discutate cateva dintre cele mai spinoase probleme in care MCC are drept de decizie. Printre acestea vechea si controversata problema a Bibliotecii documentare Batthyaneum, a anchetei pe care MCC a facut-o in cazul "Codex Aureus" (pe larg relatat de ziarul nostru la vremea respectiva) si cele legate de restaurarea si punerea in valoare a Cetatii Alba Iulia. Pe aceasta tema ministrului i-au fost prezentate de catre doamna arhitect Doina Harda cateva dintre cele mai ilustrative planse din cadrul proiectului "Millenium", ministrul aratandu-se preocupat de rezolvarea situatiei. Astfel domnia sa a promis ca va face toate demersurile care stau in putinta ministerului pe care-l conduce pentru ca in acest an spatiile din cetate acum ocupate de armata sa fie eliberate, creandu-se conditiile necesare punerii in practica a proiectului "Millenium". Chiar daca MCC are in acest an un buget de austeritate, Razvan Theodorescu a promis alocarea de noi fonduri pentru restaurarile deja incepute atat in Cetatea Alba Iulia, cat si pentru o serie de biserici monument istoric aflate pe teritoriul Arhiepiscopiei ortodoxe de Alba Iulia (care cuprinde judetele Alba si Mures). De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru lucrari de restaurare la Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia. Aceasta lucrare se doreste a fi incheiata pana in anul 2003, cand se vor aniversa 85 de ani de la Marea Unire. Un punct important al vizitei a fost vizitarea Centrului national de restaurare a cartii vechi din cadrul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, obiectiv care l-a impresionat atat prin calitatea activitatii desfasurate, cat mai ales cand a aflat ca toate aceste minunatii asupra carora (iubitor de carte si arta cum este) s-ar fi oprit mai indelung, sunt realizate doar de cinci persoane. Mai multe amanunte in legatura cu vizita ministrului veti putea citi in ziarul nostru de luni.
Anca DINICA


O noua calamitate pe capul romanilor
Incendii de proportii in paduri

     Intr-o singura zi, joi, 5 aprilie, pe teritoriul judetului Alba au izbucnit consecutiv patru incendii care au distrus suprafete apreciabile de padure si pasune.
La ora 13.00 a izbucnit un incendiu de amploare pe dealul Jidovului din satul Patranjeni - orasul Zlatna. Din cauza focului deschis, lasat nesupravegheat, au fost incendiate 90 ha pasune comunala, 9 ha liziera de padure. La stingerea incendiului au actionat Ocolul Silvic Valea Ampoiului, angajatii Primariei Zlatna, jandarmi si localnici. Focul a fost localizat si stins in jurul orei 18.00. In satul Craiva, zona forestiera Carpin, a izbucnit la ora 15.30 un incendiu care a distrus vegetatia uscata din padure, la nivelul solului, pe o suprafata de cateva hectare. La stingerea incendiului au actionat 140 de localnici alaturi de politistii din Cricau. Cauza incendiului a fost aceeasi: focul deschis, lasat nesupravegheat de catre cetatenii care si-au curatat suprafetele agricole. Un alt incendiu de padure s-a inregistrat la ora 18.00, in satul Certege - orasul Cimpeni. Au ars 0,6 ha padure in regiunea forestiera Dosu Zahastilor. Focul a fost stins de lucratorii Ocolului Silvic Cimpeni in colaborare cu localnicii. Localnicii din satul Valea Sesii - comuna Lupsa - au intrat in alerta de incendiu la ora 19.00. In fanatul "la Dulicu" a ars tot fanul depozitat de localnici. Cauza: focul in loc deschis, lasat nesupravegheat.
     In ritmul in care au aparut focarele de incendiu pe teritoriul judetului Alba remarcam cu tristete ca ploaia trimisa de Dumnezeu la sfarsitul acestei saptamani constituie doar un scurt intermezzo intre debutul in forta si prapadul arsitei provocate de om, pe pamantul de pe urma caruia supravietuieste. Orice avertisment este de prisos atunci cand gospodarii isi dau foc singuri (sau cu aportul tertilor) proprietatilor.
Nicoleta TOMUTA


Grea dilema
Pedistii din Alba sunt pentru Basescu, dar si Marinescu le face cu ochiul

     Dupa o lunga perioada de timp presedintele PD Alba, Mircea Hava, a fost prezent la conferinta de presa a organizatiei judetene. Aceasta a avut ca scop lamurirea unei stiri aparute in unele cotidiane. Conform acesteia, cativa membri de vaza ai organizatiei judetene i-au trimis o scrisoare lui Traian Basescu, fara stirea d-lui Hava, in care isi exprimau nemultumirile privind unele stari de lucruri inregistrate la nivel national in PD. Unii dintre cei "incriminati" au fost de fata, iar presa a fost informata ca scrisoarea a fost discutata, inainte de a fi trimisa, in cadrul conducerii organizatiei, deci stia de ea si presedintele PD Alba. Iar ea a fost trimisa inainte de a se sti ca Basescu va veni la Alba Iulia. D-l Alexandru Danciu, unul din semnatari, a presupus ca "stirea" a fost lansata acum de "prieteni", in ideea ca poate va intra zazania si-n PD Alba. Ceea ce nu s-a intamplat, au precizat cei prezenti. In ceea ce priveste optiunile pentru presedinte, democratii din Alba il prefera inca pe Traian Basescu, dar apreciaza si motiunea cu care a venit Simona Marinescu. Hava o considera foarte bine articulata, cu idei care sunt impartasite si la nivel judetean. El a atras atentia ca pana la alegeri mai este peste o luna, timp in care multe pot interveni. Iar secretarul filialei, d-l Ion Dumitrel, a subliniat ca presa nu-i acorda atentie Simonei Marinescu dar n-ar fi exclus sa aiba o mare surpriza!
     Referitor la Roman, reprezentantii PD Alba spun ca nu pe el il considera principalul vinovat, ci pe vicepresedinti, care i-au creat o "cupola" ce l-a izolat de teritoriu. Ei insisi isi recunosc o parte de vina, pentru ca n-au reactionat la timp si n-au spus lucrurilor pe nume. Insa de-acum incolo intotdeauna isi vor spune deschis nemultumirile conducerii centrale. Iar pentru ca legatura cu teritoriul sa fie mai stransa, Bucurestiului ar vrea sa-i revina doar un vicepresedinte, iar Ardealul sa aiba 4. Filiala din Alba este decisa sa aiba candidat macar pentru o functie in conducerea centrala, insa deocamdata nu s-a stabilit cine va candida.
Florin SILEA


Denuntand targul politic: Constitutie contra Buget
Protocolul PDSR - PNL sta sa se rupa

     Fara a declara explicit intentia de reziliere a protocolului postelectoral stabilit intre PNL si PDSR, liderii liberali au oferit intr-o conferinta de presa toate motivele care ar putea sta la baza acestui gest politic. Presedintele PNL - Valeriu Stoica a precizat ca liderii PDSR "nu au avut disponibilitatea necesara" de a semna acordul politic privind modificarea Constitutiei, cu toate ca acest lucru fusese anuntat de miercuri, 4 aprilie 2001. Denuntand targul politic impus de PDSR, respectiv modificarea Constitutiei contra Buget, Stoica a spus: "Nu avem nici o obligatie sa votam legile PDSR in interesul PDSR. Noi am stabilit in decembrie o colaborare cu partidul de guvernamant tinand cont de interesul national". Criticile liberalilor si pozitia parlamentarilor PNL care au dat un vot negativ proiectului de buget discutat in comisiile economice ale Parlamentului anticipeaza un final negativ ca urmare a faptului ca acest proiect tradeaza "pasivitatea Guvernului in materie de privatizare". Presedintele PNL a declarat ca este exclus ca liberalii sa incheie alt protocol cu PDSR dupa decembrie 2001. Valeriu Stoica a explicat ca liberalii si-au dat votul la investirea actualului Executiv pentru a descuraja o alianta PDSR - PRM. "Aceasta alianta functioneaza insa perfect la dezbaterile bugetare, asa ca trebuie sa regandim o noua strategie politica a PNL" - a precizat Valeriu Stoica.
Dana MOTREANU


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.