Curier judetean
Stiri
Albac
Concursul cea mai frumoasa gospodarie la final

     Concursul "Cea mai frumoasa gospodarie" initiat de primarul comunei motesti Albac, Gheorghe Pasca, a ajuns la final. Avand in vedere faptul ca multi dintre localnici s-au straduit sa fie cei mai buni, desemnarea castigatorului a fost dificila pentru membrii juriului. In cele din urma, marele castigator a fost prof. Ion Schiop din Albac-Centru, un bun gospodar care ii stimuleaza la acest capitol si pe alti concetateni. (F.R.)


"Jeunesses musicales"

     In perioada 9-15 mai a.c. "Jeunesses Musicales Romania" organizeaza unul dintre cele mai importante programe internationale realizate in tara noastra, pentru tinerii muzicieni: Concursul international de muzica "Jeunesses musicales Bucuresti", pentru disciplinele vioara si flaut. Aflat deja la editia VIII-a, concursul reuneste la Bucuresti 140 de tineri muzicieni, din 37 de tari. Premiile sunt in valoare totala de 15.000 USD in bani, instrumente si burse. In anul precedent, din judetul nostru, la aceasta manifestare a participat Alexandra Fit, reprezentand Liceul de muzica si arte plastice din Alba Iulia. Persoanele interesate de participare in acest an pot contacta "Jeunesses Musicales Romania" la e-mail: jurluigi@dial.kappa.ro. (I.H.)


Bolile de sezon in scadere

      In ultima perioada, desi vremea continua sa fie capricioasa, bolile de sezon dau semne de oboseala, numarul acestor imbolnaviri scazand vizibil. Astfel, in ultima saptamana au fost raportate catre DSP Alba 402 viroze (24 internati), 189 pneumonii (42 spitalizati) si 2 gripe (ambii pacienti avand nevoie de internare). (F.R.)


Lovit de cal

     In cursul zilei de ieri, la Serviciul de Urgente al Spitalului judetean Alba a fost adus in stare grava pacientul V.V., de 31 de ani, din Tartaria. Acesta a suferit mai multe leziuni fiind lovit cu copitele de calul sau. Pacientul a fost internat in sectia de chirurgie pentru ingrijiri medicale. (F.R.)


PUR - in actiune

     La sfarsitul saptamanii trecute, activitatea PUR Alba a fost plina de evenimente. Astfel, presedintele PUR Alba, Nicolae Popa, impreuna cu organizatia de tineret PUR Aiud, condusa de Alin Sintoma, au fost prezenti la Casa de copii Stremt, oferind cadouri si bunatati specifice de Pasti. La Cugir, la initiativa consilierilor PUR, Toader Ulise si Mircea Teodorescu, a fost declansata actiunea ecologista "Pentru un oras mai frumos", plantand arbusti ornamentali, pomi fructiferi si amenajandu-se mai multe suprafete cu flori de sezon. La aceasta actiune a participat si ec. Nicolae Popa.
Biroul de presa, prof. Livia PUSCAS


Audiente senatoriale la Blaj

      Vineri, 20 aprilie, senatorul PDSR Cornel Filipescu va acorda audiente la Blaj. Audientele vor incepe la ora 13.00 si vor fi sustinute in cadrul Biroului parlamentar situat in incinta Casei de cultura a municipiului Blaj. (G.J.)


Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Intr-o tara plina de probleme
25 de elevi vor petrece la Cugir "trei zile fara griji"

     Ca sunt mari probleme in Romania, nu credem ca se poate contesta. Probleme determinate, in primul rand, de saracie. Probleme de care au devenit constienti si copiii. In familiile sarace dorintele celor mici se lovesc mereu de formula "n-avem bani", ceea ce determina o maturizare artificiala si inainte de vreme a acestora. Copiii ajunsi sa se garboveasca sub grijile zilei de maine, alaturi de parintii lor, copii carora li se rapeste zilnic copilaria. Unor astfel de copii li se ofera in perioada 18-21 aprilie a.c. posibilitatea de a trai "trei zile fara griji". Este vorba de 25 de scolari mici din Orastie, beneficiari ai unui Centru de zi deschis recent in municipiul respectiv, de catre Asociatia "Sprijiniti copiii" din Alba Iulia, in cadrul unui proiect finantat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala si Bugetul de Stat al Romaniei. Cei 25 de scolari, selectati din familii cu probleme (parinti someri, copii multi, familii monoparentale, spatii de locuit improprii, multi membri de familie bolnavi sau cu handicap etc.), vor beneficia de o mini-tabara organizata la Cugir, intitulata foarte sugestiv "Trei zile fara griji". Programul taberei cuprinde: intalnire cu primarul orasului; vizite la Muzeul copiilor, stadion, catedrala etc.; exercitii de cunoastere si autocunoastere; activitati creative (desen, pictura, colaje, dans); drumetii s.a.m.d., toate acestea sub indrumarea si supravegherea unei echipe interdisciplinare (sociolog, asistent social, pedagog, cadre didactice). Pentru multi dintre copiii participanti, aceasta este prima tabara din viata lor. (I.H.)


La Aiud
Expozitie de arta dedicata Sarbatorilor de Pasti

     Sfintele sarbatori de Pasti din acest an au reprezentat momentul ales de filiala locala a PNL Aiud de a organiza vernisarea expozitiei de arta plastica a artistilor aiudeni. "Am dorit foarte mult sa organizam aceasta expozitie. La noi, la Aiud, ea a devenit o traditie. S-a demonstrat acest lucru prin participarea unui public numeros. Nu am dorit sa fie o expozitie propagandistica a PNL, manifestarea este una de suflet care nu tine cont de apartenenta etnica sau politica. Este o intalnire a concitadinilor nostri cu frumosul, cu arta", a declarat medicul stomatolog Romul Popa - care este si noul presedinte al liberalilor aiudeni. Au expus: Natasa Bardi, Victor Cacoveanu, Alexandru Stefan Iuga si profesorii Cristina Toca Olievschi si Horea Horvath. Dedicata sarbatorilor pascale, expozitia s-a bucurat de aprecierea tuturor vizitatorilor. Facem precizarea ca cei interesati pot vedea lucrarile expuse pe parcursul intregii saptamani, la sediul PNL Aiud, str. Cuza Voda. (D.T.)


Un strigat de deznadejde al copiilor din Centrul de plasament Abrud
Nu vrem sa mai umblam flamanzi si desculti

     Recentele drame petrecute in centrele de plasament ale judetului (decesele a doi copii institutionalizati), transformate in evenimente de presa, sunt numai bune sa serveasca drept suport de manipulare a opiniei publice in sprijinul ideii ca institutiile de ocrotire trebuie desfiintate. Problema, insa, ar trebui privita dintr-un alt unghi: daca acest lucru a fost posibil intr-o institutie unde copiii sunt, totusi, supravegheati permanent, ce se poate intampla cu ei in familiile naturale, incoltite de mizerie, sau in niste familii substitut, care-i accepta din ratiuni strict financiare? Caci, iata ce sustin acesti copii necajiti (cei aflati in Centrul de Plasament nr. 1 Abrud), despre experientele lor dureroase, pe care le-au avut in sanul altor familii: "Am trecut si prin acea faza de a lucra in perioada de vacanta pentru diferite persoane straine. Locul nostru era la munca campului, la animale, iar masa o serveam dupa ce mancau membrii familiei. Si abia daca se mai adauga ceva la resturile lor de mancare..." Iar in ceea ce priveste revenirea in familiile naturale, copiii de la Abrud afirma: "Noi ne cunoastem situatia familiala, stim din ce motive suntem aici si nu vrem sa ne mai intoarcem, sa luam calvarul de la capat, caci am rabdat de foame, am umblat desculti, am fost maltratati de parintii nostri, iar unii dintre noi nici macar nu ne cunoastem parintii..." Oare de ceea ce vor si ce simt acesti copii nu tine nimeni cont? Ei nu au nici un drept? Vocea lor nu se poate face auzita nicaieri?
     Din momentul in care s-a auzit ca Centrul de plasament din Abrud va fi desfiintat, copiii institutionalizati acolo au intrat in panica. Oare ce le va rezerva viitorul? Ei, dupa cum am aratat, sunt suspiciosi cu privire la modul in care vor fi ingrijiti de catre asistentii maternali profesionisti, in cazul plasarii lor in aceasta retea, odata cu desfiintarea centrului. Este posibil sa aiba dreptate? Pai, sa ne lamurim ce se intampla de fapt cu acesti asistenti maternali. Din informatiile pe care le detinem, reteaua de asistenti maternali ai DGPDC Alba este formata acum din 106 angajati. Munca acestor angajati consta in ingrijirea la domiciliul propriu a unor copii scosi din centrele de plasament. Salarizarea lor este urmatoarea: timp de 6 luni de zile salariu de debutant, 1 milion de lei; dupa evaluare si acordarea unui anumit punctaj, intre 1,5 si 1,8 milioane de lei; copiii aflati in ingrijire primesc 135.000 de lei alocatie de stat si alocatie suplimentara; in unele cazuri se acorda alocatie de sprijin, in valoare de 400.000 de lei; fiecare asistent maternal primeste, de asemenea, bonuri valorice (tichete de masa). Asadar, veniturile asistentilor sunt cuprinse intre 1,8 milioane si 3 milioane de lei, in cazul unui copil luat in ingrijire. Avand in vedere faptul ca salariul minim pe economie in Romania este de 1,4 milioane de lei, o slujba de asistent maternal reprezinta, nu-i asa, o "slujba bunicica". Mai ales ca nu trebuie cine stie ce mari eforturi: stai acasa si ai grija de copii. Va inchipuiti si dvs. cam ce se intampla cand se selecteaza noi asistenti maternali: ceea ce se intampla cu orice serviciu. Adica, intra in functiune sistemul de pile, relatii, spagi (chiar daca nu ne place sa recunoastem) etc. Plus ca nu oricine are posibilitatea sa afle data exacta, cand se fac selectii. Ca sa stii asa ceva, trebuie "sa ai pe cineva"! Unde? La DGPDC, desigur.
     In alta ordine de idei, din cate stim, desi DGPDC Alba avea posibilitatea sa angajeze asistentii maternali in cadrul unui program de Interes National (PIN I), inca din luna decembrie 2000, s-a preferat angajarea acestora in baza unor contracte cu... fundatiile specializate in adoptii. Si daca un program de interes national sustinut de Guvernul Romaniei ar fi avut permanenta si continuitate, reteaua sustinuta de fundatiile interesate in adoptii se dovedeste "carpita". Caci, unele fundatii au inceput sa refuze sa mai plateasca deja asistentii maternali. Desigur, DGPDC Alba a gasit solutia: asistentii vor fi platiti de Consiliul judetean Alba (circa 200 de milioane de lei lunar) si si-a atins scopul, demonstrand pana acum ca face "dezinstitutionalizare" si "reforma" fara sa ceara prea multi bani de la buget.
     Dar, ma rog, aceste lucruri (ca sa nu le spunem afaceri si jocuri de interese) se petrec mult peste capetele copiilor. Acestia nu stiu decat ca centrele vor fi desfiintate iar ei vor fi preluati de diferite familii. Si numai Dumnezeu stie cate dintre familiile respective nu sunt mai interesate de bani decat de copii, propriu-zis. Iar banii, destul de multi, ce vor sustine extinderea retelei de asistenti maternali, vor fi platiti tot de Consiliul judetean? Are cineva idee cam cat ar insemna asta, fiindca numai la Abrud sunt circa 120 de copii?
Ioan HANTULESCU


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.