Prima pagina
Stiri
Adrian Nastase cere lichidarea "bisericutelor" din judete

     In cadrul teleconferintei de ieri cu prefectii, premierul Adrian Nastase a avut o interventie destul de transanta in raport cu activitatea din unele judete. Fara a nominaliza, primul ministru a precizat ca in teritoriu exista suficiente cazuri de lideri judeteni preocupati indeosebi de pricopsirea cu functii a celor apropiati si mai putin de administratia locala. Continuand pe aceeasi linie, seful Guvernului a reprosat si slaba colaborare in unele locuri cu serviciile publice descentralizate, solicitand, de asemenea, disparitia cat mai urgenta a "bisericutelor" existente in cadrul institutiilor administratiei publice. In final, premierul s-a mai domolit, sugerand factorilor de raspundere sa se preocupe indeosebi de urmarirea criteriilor de performanta la nivel local si mai ales de transpunerea in practica a ideilor si strategiilor lansate de la centru. (R.J.)


La toate meciurile FC Unirea
Firma Jidvei - un sponsor generos

     Sponsorul echipei uniriste, SC Jidvei SA, a decis ca, pe intreaga durata a returului, pe langa intrarea gratuita la partidele disputate de FC Unirea pe stadionul "Cetate" sa mai organizeze in pauzele meciurilor un concurs de penalty-uri pentru spectatorii din tribune. La fiecare intalnire, primii trei clasati vor fi premiati cu cate un carton de vin marca Jidvei. (A.C.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Misterul mortii lui Fritz Schroeder poate fi elucidat de dezvaluirile senzationale ale unui veteran de razboi din Alba Iulia
Cornel Hada sustine ca a coordonat ingroparea tatalui cancelarului Germaniei la Ceanu Mare
"In buzunar am gasit o scrisoare de la sotia celui impuscat (n.r. Fritz Schroeder) care ii scria ca a nascut si mai are un baiat pe langa fetita si caruia i-a dat numele Gerhard, a declarat in exclusivitate pentru ziarul "Unirea" sublocotenentul (r) Cornel Hada Dovada mortii lui Schroeder senior - placuta de identificare - a ajuns in mainile unor copii care au luat-o ca sa se joace cu ea Tatal cancelarului a fost ingropat alaturi de alti 6 militari, printre care si un roman Veteranul Cornel Hada si-a pierdut mana dreapta la Bratislava, a fost ranit pe frontul din Est la Stalingrad si este decorat cu Ordinul Militar "Mihai Viteazul" si Crucea Comemorativa a celui de-al II-lea Razboi Mondial Fritz Schroeder a fost inmormantat crestineste

     fotoZiarul "Unirea" a reusit sa intre in posesia declaratiei unui martor ocular al evenimentelor din octombrie 1944 care au dus la moartea caporalului german Fritz Schroeder, tatal actualului cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, ingropat dupa toate probabilitatile la Ceanu Mare (judetul Cluj). Veteranul de razboi Cornel Hada, din Alba Iulia, are in prezent 79 de ani si a luptat in cel de-al II-lea Razboi mondial, incepand din 1941 si pana aproape de sfarsitul marii conflagratii a secolului XX. Domnia sa afirma ca a coordonat inmormantarea lui Fritz Schroeder la Ceanu Mare, intr-o groapa comuna, alaturi de alti 6 militari, printre care si un roman. Caporalul german a fost inmormantat crestineste de doi sasi, aflati in subordinea lui Hada, comandant al unei baterii de artilerie. Venerabilul conjudetean ne-a declarat ca simte nevoia sa aduca la cunostinta publicului "cazul Schroeder", dupa ce a citit in presa materialele prezentate. Intrucat nu poate vorbi, Cornel Hada a asternut pe hartie toate amanuntele care ar putea sa destrame valul de mister ce planeaza asupra mortii lui Fritz Schroeder.
Cine este veteranul de razboi Cornel Hada?
     Cornel C. Hada, fiul lui Cornel si Veronica, s-a nascut in 1922 in satul Telna. A urmat cursurile scolii de ofiteri in rezerva de la Craiova, pe care le-a absolvit in anul 1940. Un an mai tarziu, sublocotenentul Cornel Hada a devenit cadru militar activ, fiind repartizat la Regimentul 7 artilerie grea. Dupa o scurta perioada petrecuta in tara, regimentul amintit a fost trimis pe frontul din Est, unde trupele romane luptau alaturi de cele germane impotriva rusilor. In timpul celebrei batalii de la Stalingrad, slt. Hada a fost grav ranit la piciorul stang, spate si la mana stanga. A fost trimis in tara, insa dupa ce s-a insanatosit si-a continuat activitatea de militar. Ziua de 23 august 1944 l-a gasit pe conjudeteanul nostru in fruntea Bateriei II Artilerie a Regimentului. Dupa intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste, au inceput in Ardeal luptele cu armatele hortyste si germane. Asa a ajuns in zona dealurilor de la Ceanu Mare, sublocotenentul pe atunci, Cornel Hada, luptand impotriva fortelor de ocupatie.
Scrisoarea gasita asupra lui Fritz Schroeder
     "In urma luptelor cu infanteria romana, pe dealurile din imprejurimile comunei Ceanu Mare erau mai multi morti. Eu eram deja comandant al bateriei si aveam in subordine mai multi soldati, printre care si doi sasi. Acestia i-au buzunarit pe morti. Unul Schroeder, ce avea nume asemanator cu al unuia dintre sasi, a fost si el cautat in buzunare. Am gasit o scrisoare de la sotia celui impuscat in care se spune ca a nascut si mai are un baiat pe langa fetita, caruia i-a dat numele de Gerhard. Desi am avut de ingropat o sumedenie de morti, in majoritate unguri, cei doi sasi din subordinea mea au insistat sa-i las sa treaca la Ceanu Mare si sa-i inmormanteze crestineste pe nemtii morti. Le-am aprobat, au trecut dealul si au sapat o groapa in cimitir, ajutati de alti soldati. I-au inmormantat crestineste si cred ca erau in total, daca imi amintesc bine, 7 soldati, printre care si un roman.
     La terminarea ingropaciunii, la care am participat si eu, am dispus sa se puna o cruce ce a fost confectionata de soldatii mei din lemn de salcam", ne-a declarat veteranul de razboi Cornel Hada. In legatura cu placuta de identificare pe care a purtat-o la gat, caporalul german decedat Fritz Schroeder, conjudeteanul nostru spune ca aceasta, alaturi de alte obiecte de acest gen, a fost luata de copiii din Ceanu Mare, pentru a se juca cu ele.
Sa stie si nemtii ca suntem buni crestini
     In finalul dezvaluirilor sale, venerabilul Cornel Hada ne roaga sa precizam ca romanii sunt buni crestini. "Sa vina fiul neamtului si sa se convinga de acest lucru, sa cunoasca poporul roman. Daca va veni o sa-i spun multe, pentru ca ar mai fi de povestit, dar fiind obosit si bolnav inchei cu deosebit respect".
     Dupa terminarea razboiului a lucrat ca primpretor (notar) pana in 1952. Un an mai tarziu, Cornel Hada s-a angajat ca inspector la Banca de Dezvoltare, unde a lucrat pana in 1980, cand s-a pensionat. In prezent, veteranul de razboi traieste cu sotia intr-un bloc din Alba Iulia, dintr-o pensie de 1.730.000 de lei, la care se adauga 65.000 de lei ca indemnizatie pentru participarea la razboi. Pe langa ranile suferite in razboi si pierderea bratului drept, Cornel Hada si-a pierdut graiul in urma unei operatii din cauza tumorii canceroase de la gat.
Nicoleta TOMUTA, Florin ROMAN


La Alba Iulia
Transportatorii se cearta, calatorii merg pe jos
Membrii Sindicatului Minibus nu vor semna conventia cu TRANSCOM

     Asa cum anticipam, intalnirea gazduita de Primaria municipiului Alba Iulia, la inceputul saptamanii, avand ca tema reglementarea transportului in comun in municipiu nu a fost ultima, dupa cum anuntase primarul Mircea Hava. Intr-o noua incercare de a-i lamuri pe sindicalistii de la Minibus asupra situatiei, ieri primarul Mircea Hava, cei doi viceprimari - Radu Coclici si Calin Potor, maiorul Marius Pop - seful Biroului Politiei Rutiere Alba Iulia au avut o furtunoasa intalnire cu reprezentanti ai sindicatului Minibus si cu sfatuitorul juridic al acestora, dl. Cezar Dumitrache. In numele nemultumitilor acesta a prezentat doua solutii prin care s-ar putea, in opinia lor, rezolva problema: sa li se inchirieze vechile statii (idee respinsa din start de conducerea primariei) sau eventuala semnare a conventiilor cu TRANSCOM, dar conditionata de o prealabila renegociere a contractului de concesiune existent intre Primaria municipiului Alba Iulia si TRANSCOM, contract considerat ca lovit de nulitate. In cadrul celei de-a doua variante se mai cere ca biletele si foile de parcurs sa si le procure singuri, iar durata conventiei sa fie de patru ani. Accepta ideea existentei unui dispecerat comun, dar in care sa fie de fapt doi dispeceri - unul al TRANSCOM si unul al lor. Referitor la aceasta, Calin Potor a declarat raspicat ca nu va fi renegociat contractul de concesiune si ca in privinta legalitatii acestuia, ca si a hotararilor de consiliu local in baza carora s-a reorganizat transportul in comun in municipiul Alba Iulia, instanta este acum cea care se va pronunta. Urmatorul termen in ambele procese este marti, 24 aprilie.
     De asemenea, sindicalistii au acuzat conducerea Primariei municipiului Alba Iulia ca face presiuni asupra lor prin intermediul Politiei si al Administratiei financiare. Nici telefoanele de amenintare primite de ambele parti nu au fost uitate. Primarul Mircea Hava le-a propus ca de-acum, daca nu semneaza in ruptul capului conventiile cu TRANSCOM, sa presteze activitate de taxi. Propunere neacceptata. Ce va mai fi, vom vedea.
Anca DINICA
Ultima ora
Primaria Alba Iulia a dat in judecata TRANSCOM

     Unul dintre cele mai neplacute efecte ale galcevii iscate intre TRANSCOM, Primaria Alba Iulia si Sindicatul Minibus al operatorilor de maxi-taxi, a fost greva declansata ieri de sindicalistii de la TRANSCOM. Cetatenii municipiului s-au descurcat cum au putut in conditiile in care nici autobuzele TRANSCOM si nici autovehiculele maxi-taxi nu au circulat. Unii fiind in greva, ceilalti pentru ca de doua zile nu mai au voie sa circule, de vreme ce n-au semnat celebra deja conventie - miezul scandalului. In fata acestei situatii, Primaria municipiului Alba Iulia a actionat societatea TRANSCOM in judecata, in virtutea contractului existent intre parti, contract in care se arata ca activitatea de transport este permanenta. (A.D.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.