Ultima ora
Stiri
Judetul Alba, fruntas in actiunea "milionul si hectarul"

     Prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, a fost felicitat alaturi de alti 7 prefecti de catre premierul Adrian Nastase pentru finalizarea actiunii de distribuire a banilor conform OUG 30/2001. Astfel, prima etapa a actiunii "milionul si hectarul" s-a soldat cu plata catre beneficiarii din judet, persoane fizice si juridice, a 26,6 miliarde de lei, suma raportata la suprafata de 26.605 ha, restul de 3,8 miliarde de lei urmand sa faca obiectul celei de-a doua etape. Mentionam ca la nivel central s-au achitat pana in prezent 2.550 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta un procent de 87%. (G.J.)


Curatenia de primavara continua la Alba Iulia

     Asociatia crestina "Viata Noua" din Alba Iulia continua campania de curatare a orasului de afisele ramase din campania electorala. Actiunea va avea loc sambata, 21 aprilie 2001, incepand cu ora 10.30, pe strada Motilor. Facem un apel catre toti cetatenii orasului Alba Iulia, care vor sa participe alaturi de noi la aceasta actiune, sa ia legatura cu presedintele asociatiei, d-l Flaviu Les, la urmatorul numar de telefon 093/548.439, la sediul asociatiei din str. Morii nr. 13 sau pot veni direct in strada Motilor la ora 10.30. (Comitetul de initiativa)


La Alba Iulia
Cercetasii sarbatoresc Ziua Pamantului

     Duminica, 22 aprilie, este Ziua Pamantului. Cu aceasta ocazie, cercetasii albaiulieni vor organiza in parcul din fata Catedralei Reintregirii o expozitie care va cuprinde: desene si picturi pe teme ecologice, constructii din materiale reciclabile si fotografii ale unor actiuni cercetasesti. Pentru a marca specificul SCOUT-ist al manifestarii, vor fi ridicate mai multe corturi, exact ca intr-un camp cercetasesc. Membrii Centrului Local "Axente Sever" doresc prin aceasta sa atraga atentia asupra problemelor de mediu din imediata noastra vecinatate, respectiv strada, orasul sau judetul in care traim. Toti cei interesati de actiunile cercetasilor albaiulieni sunt asteptati in parcul din fata Catedralei, duminica, incepand cu ora 11, ne-a informat Ciprian Gradinaru, seful Centrului local "Axente Sever". (N.T.)


Multumiri si recunostinta

     Partida Romilor, filiala Alba - Sebes si subfiliala Jidvei multumesc domnilor Liviu si Claudiu Necsulescu pentru modul in care sprijina comunitatea romilor atat prin angajarea a numerosi rromi la firma Jidvei (circa 750) cat si prin sponsorizarile si cadourile facute copiilor precum si romilor neangajati - 400 de miei, 2000 litri de vin, paine si dulciuri. De asemenea, domnul Constantin Padurean, presedintele executiv al Partidei Romilor si domnul Ilie Petru, presedintele zonei Transilvania, multumesc pentru invitatia si primirea facuta la Sarbatorile de Pasti. Aceleasi multumiri pentru domnul primar Teodor Trif si viceprimarul Nicolae Nemes, care s-au ingrijit ca la Jidvei problemele romilor sa fie rezolvate cu cea mai mare atentie si generozitate. (Ilie PETRU, Constantin VITAN si Stefan MOLDOVAN)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Chestorul Camerei Deputatilor, Alexandru Lapusan, a venit la PDSR Alba in vizita, nu in control

     Deputatul PDSR de Cluj, Alexandru Lapusan, chestor al Camerei inferioare a Parlamentului Romaniei, s-a aflat in cursul zilei de joi la Alba Iulia, unde a avut o intrevedere cu liderii organizatiei judetene a partidului de guvernamant. Membru al Biroului Executiv al PDSR, d-l Lapusan raspunde pe linie de partid de activitatile colegilor din judetul nostru. Aspectele dezbatute de Alexandru Lapusan impreuna cu prefectul Ioan Rus, presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, subprefectul Ioan Maier si alti membri marcanti ai PDSR Alba au avut la baza noua lege aprobata a bugetului de stat si a asigurarilor sociale, considerata primul mare examen al actualei guvernari, precum si activitatile de la nivel central ale partidului, abordandu-se, de asemenea, si unele probleme legate de activitatea Executivului. Ulterior, Alexandru Lapusan a sustinut si o conferinta de presa, unde, printre altele, a precizat ca organizatia PDSR Alba este vazuta la Bucuresti ca fiind una in ascensiune, comparativ cu altele din teritoriu si, de asemenea, a dezmintit categoric faptul ca scopul descinderii sale la Alba Iulia ar avea la baza unele sesizari venite pe adresa sa ca urmare a unor disfunctionalitati aparute in sanul filialei judetene. "Nu am cunostinta de vreo eventuala problema interna si nu acesta este motivul vizitei mele. Am venit pentru simplul fapt ca raspund de aceasta organizatie si, nu in ultimul rand, la Alba Iulia, am foarte multi prieteni", a marturisit chestorul Camerei Deputatilor.
Razvan JURCA


In problema sediului Prefecturii Alba
Ioan Rus i s-a plans ministrului Cozmanca

     Prefectul judetului Alba, d-l av. Ioan Rus, a adus la cunostinta ministrului Administratiei Publice, Octav Cozmanca, faptul ca Judecatoria Alba Iulia a dat castig de cauza Curtii de Apel in ceea ce priveste dreptul de folosinta a cladirii Palatului Administrativ, "in prezent sediul Prefecturii si Consiliului judetean Alba. Interventia d-lui Rus a avut loc cu ocazia teleconferintei cu prefectii din cursul zilei de ieri, d-l Cozmanca dand asigurari ca la inceputul saptamanii viitoare va avea o intrevedere pe aceasta tema cu ministrul Justitiei. El a mentionat ca situatii asemanatoare se intalnesc in Bihor, Brasov si Ilfov. (R.J.)


Potrivit premierului Adrian Nastase
Economia este in crestere

     In cadrul unei teleconferinte, premierul Adrian Nastase a prezentat reprezentantilor administratiei publice locale nivelul atins de unii indicatori de baza ai economiei in actuala guvernare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, productia industriala a crescut cu 17,5% pe primele trei luni ale anului in raport cu 2000, iar exporturile pe primele 2 luni sunt mai mari cu 19%. De asemenea, rata inflatiei a scazut de la 3,7% in luna ianuarie la 3% in luna martie a.c., in timp ce rata somajului pe luna februarie 2001 a fost de 10,8%, comparativ cu 12,5% cat era in februarie 2000. (G.J.)


In timp ce tornada euthanasierii bantuie Capitala
La Abrud oameni inimosi se zbat pentru salvarea ciobanescului romanesc

     caineIn conditiile in care asupra cainilor vagabonzi din Bucuresti s-a dezlantuit o tornada cu sfarsit letal, un grup de oameni inimosi se zbate pentru salvarea de la disparitie a cainilor de rasa pura, romaneasca. Astfel, filiala Abrud a Clubului National de Caini Ciobanesti Romanesti (CNCCR) incearca sa demonstreze ca cel mai bun prieten al omului mai are inca o sansa. Iata ce ne-a declarat in acest sens d-l Marius Nicola, presedintele filialei. "Cei care ne hulesc trebuie sa stie ca avem si noi cainele nostru stramosesc, ciobanescul romanesc - mioritic si carpatin - pe care noi prea putin am stiut sa ni-l facem cunoscut peste hotare. De altfel am fost marginalizati si cu numeroasele noastre tentative de omologare a acestei superbe rase.
     In context, se remarca o preocupare tot mai intensa a unor oameni de suflet pentru promovarea si omologarea acestor rase exceptionale. Recent, am avut prilejul sa-l contactam telefonic la Bucuresti chiar pe domnul Cezar Osiceanu, presedintele CNCCR care ne-a declarat urmatoarele": "Avem o preselectie de 26 de linii pe 3 generatii din care 8 fara consanguinizare pentru omologare iar 29 de linii pentru consanguinizare (in vederea intaririi caracterelor de rasa). Sunt inregistrate 3200 capete de caini ciobanesti mioritici si 1026 ciobanesti carpatini (care sunt mai putini din cauza lipsei de date). Canisa de Romania detine 307 pui si 118 dati in tara. Personalitati marcante ale vietii publice iubesc acesti caini, chiar d-lui prim-ministru Adrian Nastase i s-a daruit un astfel de pui, dar din nefericire a fost fals. Acesta nu a fost testat de organele abilitate ale CNCCR. La fel, domnii Virgil Magureanu si Sorin Rosca Stanescu - de la ziarul "Ziua" - iubesc rasa noastra de caini si detin astfel de exemplare".
     CNCCR, filiala Abrud, prin presedintele acesteia d-l Marius Nicola, are o activitate sustinuta pentru inmultirea si raspandirea rasei in zona. Astfel, d-l Marius Nicola, impreuna cu un om de suflet din Alba Iulia - care a preferat sa ramana in anonimat - au cumparat-o cu 250 de dolari, de la Bucuresti, pe "Lady Zamfira de Romania" (vezi foto) care provine din "Ursul de Romania" - fondatorul rasei. Aceasta este, de asemenea, sora cu " Zefir de Romania" - Campionul national din anul 2000. Lady "Zamfira de Romania" are o inaltime la greaban de 82 cm si o greutate de 75 kg. La ora actuala este gestanta prin imperecherea cu "Doru de Romania" pe care d-l Nicola Marius l-a achizitionat tot din Bucuresti anul trecut si care, la Sibiu, anul trecut, a obtinut 2 diplome si n-a fost departe de a obtine premiul national, daca ar fi avut "coafura" mai dichisita. Si "Doru de Romania" are 82 cm talia la greaban si 80 kg greutate. Demn de apreciat este si faptul ca de la canisa din Abrud din cei 7 pui obtinuti in anul 2000, 4 se afla in Alba Iulia la oameni de vaza, 2 femele in Abrud, iar unul i-a fost dat domnului primar din Cricau. La ora actuala filiala din Abrud este cea mai puternica din Transilvania. Un fapt semnificativ este si acela ca toti primarii din Muntii Apuseni si-au exprimat dorinta de a intra in club. Trebuie avut in vedere ca CNCCR este singurul organ abilitat legal pentru clasarea in pedigree, autorizare etc. Acesti caini au o radacina genetica extrem de solida, nu cunosc frica fata de dusmani, fie fiara salbatica, fie om, nu recunosc decat pe stapan pe care-l apara cu propriul lor sacrificiu, sunt paznici desavarsiti ai turmelor, iar cand sunt mai multi au un spirit de intrajutorare extrem de dezvoltat.
     Azi, mai ales in zonele montane, in special in Muntii Apuseni, sunt imperios necesare inmultirea si raspandirea acestora mai ales ca se cunoaste dezastrul provocat an de an prin devorarea a sute de animale de catre fiarele salbatice. Deocamdata insa, exemplarele sunt putine, iar preturile destul de mari fata de puterea de cumparare a bietilor nostri crescatori de animale. Consideram ca orice sprijin financiar, cat de modest, pentru propulsarea acestei filiale va fi binevenit. Informatii utile in legatura cu aceasta se pot obtine sunand la telefon 095/ 970743.
Nicoleta TOMUTA, Ioan RADU


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.