Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Un soclu pentru rege

     A fost odata un rege mai mare peste regatul in care singurul sens de a fi este acela de a vraji balonul rotund si de a crea desavarsite dantelarii, de a face sa delireze tribunele. Acest rege venit pe lume in torida campie a Dobrogei a fost sortit dintru inceput celebritatii, legendei. El se numeste Gheorghe Hagi, artizanul celor mai superbe broderii pe care fotbalul le poate etala pe covorul verde al gazonului, spre deliciul milioanelor de spectatori si telespectatori. S-a nascut spre a implini un mare destin, acela de cel mai mare fotbalist roman al tuturor timpurilor, de cel mai cunoscut roman de pe mapamond si care va ramane in galeria celor mai faimosi asi ai balonului rotund din lume, alaturi de Pele, Maradona, Di Stefano, Cruyf si atatea altii care au facut istorie in cel mai popular sport al planetei.
     Gratie talentului urias, pe care doar cei nascuti sub zodia geniului il au, machedonul din Constanta a incantat, a fascinat publicul prin driblingurile sale, prin arta de a manevra balonul, de a desena pe dreptunghiul verde arabescuri greu de imaginat, ca apoi sa vezi cum mingea sutata de el va scutura plasa portilor adverse facand sa exulte tribunele ca-ntr-un vulcan in plina eruptie. A uluit lumea fotbalului prin golurile sale de kinograma, unele inscrise parca impotriva firii de la centrul terenului sau prin loviturile maiestre impotriva unor adversari de marca. A fost rand pe rand stea la Steaua Bucuresti, Real Madrid, Brescia, FC Barcelona, Galatasaray Istanbul, in reprezentativa Romaniei la trei editii ale Campionatului Mondial. Cine poate uita evolutiile sale magnifice din meciurile cu Columbia si Argentina de la Mondialul american din 1994. A fost cel mai titrat fotbalist roman din toate vremurile, idolul a sute si mii de copii indragostiti de acest spectaculos sport. A fost si este inainte de toate un mare om, un sufletist plin de noblete, ce-i drept a avut si slabiciuni, pacate, care fac parte din viata, personalitatea marilor staruri. A razbit prin pasiune, printr-un urias talent si mai ales prin foarte, foarte multa munca. La 18 ani debuta in echipa nationala a Romaniei, iar de la 20 de ani a purtat banderola de capitan al "tricolorilor". A excelat prin stiinta jocului, tehnica sa impecabila, prin dezinvoltura cu care se descotorosea de adversari, prin capacitatea de intuitie, largul registru de exprimare, prin prestanta, discretie si modestie. A fost unic pe aceste mioritice spatii si intreaga sa cariera va fi un model de cum pot fi impletite pasiunea, talentul, munca, altruismul, sinceritatea, simtul justitiar in arena de joc, unde se disputa, vai, atatea patimi si orgolii.
     Astazi, 24 aprilie, cel care a scris istorie in fotbalul autohton se va retrage din echipa nationala in cadrul unei gale fara precedent. Ii vor sarbatori retragerea o multime de staruri si oficialitati ale fotbalului mondial, in prezenta unui stadion ("Lia Manoliu") arhiplin. Va fi o noapte de fotbal adevarat, va fi un regal al fotbalului, o gala pe care nu o vom uita niciodata. Va fi o sarbatoare unica, un moment istoric, transmis "live" de pe cel mai mare stadion al tarii. Regele care ar merita o statuie inca din timpul vietii va spune azi adio echipei nationale, urmand sa-si incheie in aceasta vara si cariera de jucator de club la celebra Galatasaray, careia i-a dat stralucire europeana prin tot ceea ce a facut in teren. Multumim Gheorghe Hagi pentru devotamentul fata de tara, de ideea de sport si in special de fotbal, pentru tot ce ai facut pe teren si in viata de toate zilele, incununand o stralucita cariera de jucator. Prin tine neamul romanesc are si va avea un ambasador de marca pe toate meridianele lumii. Luati aminte, domnilor demnitari si politicieni!
Gheorghe JURCA