Ultima ora
Stiri
CJ Alba vrea sa scoata bani din piatra seaca!
Se refac terenurile afectate de alunecarile produse in anul trecut

     "In cadrul proiectului de reorganizare al SC DPL Alba, unitate aflata in subordinea Consiliului judetean Alba, dorim sa cream o societate de productie si servicii, care sa ne aduca noi venituri" - a declarat presedintele Augustin Presecan. Actiunea de identificare a obiectivelor, zacamintelor de balast, calcar si nisip s-a incheiat, fiind luate in colimator circa 30 de balastiere si cariere neexploatate. Aceasta actiune a fost coordonata de ing. Horia Stoia, seful Agentiei Nationale de Resurse Nationale Alba Iulia. CJ Alba intentioneaza sa achizitioneze obiectivele neexploatate in vederea sporirii veniturilor sale. (F.R.)


Comisia de dialog social

     In cursul saptamanii viitoare, se va intruni comisia de dialog social, prezidata de subprefectul Ioan Maier. In principiu se urmareste asigurarea unui cadru favorabil dezvoltarii relatiilor la nivel judetean intre sindicate si patronate sub obladuirea prefecturii. (G.J.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Invocand o reorganizare a societatii
Directorul SC AVICOLA SA Alba a lasat pe drumuri 21 de persoane
Majoritatea au vechime de peste 20 ani si mai multi copii in intretinere *Cazul a fost adus la cunostinta prefectului Ioan Rus

     Cazul SC AVICOLA SA Alba, revine in prim-plan cu un nou scandal, conturat in urma disponibilizarii a 21 de angajati la finele saptamanii trecute. Istoria ne-a fost relatata de Cornelia Toma fosta directoare tehnica a firmei, in prezent pensionara si Lucian Opris, unul dintre liderii de sindicat care, in acest sens au formulat si un memoriu, adresat prefectului de Alba, av. Ioan Rus. Concret, d-l Opris ne-a declarat faptul ca la inceputul lunii aprilie a.c. angajatii au adus la cunostinta directorului Marin State o lista de revendicari cuprinzand marirea salariului cu cca 35% (in prezent retributia medie in cadrul societatii este de aproximativ 1,5 milioane lei), acordarea bonurilor de masa, echipament de protectie, plata asigurarilor sociale si de sanatate precum si renegocierea contractului colectiv de munca, ultima data cand s-a petrecut acest lucru fiind in urma cu 2 ani. "D-l State ne-a promis ca pana de Sarbatorile de Pasti va rezolva o parte dintre doleantele noastre, insa nici vorba de asa ceva. Ulterior pe data de 19 aprilie a.c., am solicitat din nou o intrevedere cu d-l director el primindu-ne la discutii doar pe liderii de sindicat. Mentionez ca in tot acest timp procesul de productie nu a avut de suferit. Discutiile au decurs normal, insa culmea, a doua zi, vineri, 21 de persoane intre care si liderii de sindicat, ne-am trezit cu un preaviz de 15 zile in care ni se solicita sa ne cautam alt loc de munca, cu alte cuvinte, am fost dati afara. Trebuie sa va spun ca majoritatea celor disponibilizati sunt in varsta de peste 40 de ani, cu vechime de peste 20 de ani in unitate, avand in intretinere 2 si 4 copii. La aceasta varsta, posibilitatile de a se angaja altundeva sunt practic nule", ne-a marturisit liderul de sindicat, Lucian Opris unul dintre disponibilizati. Specificam, ca, in acest previz apare ca disponibilizarea, s-a facut conform art. 130 al. 1, lit. a din Codul Muncii, adica reorganizare, insa cei implicati considera ca nu acesta este motivul real ci aducerea altor persoane in locul lor. Referitor la acest aspect, se pare ca jurista SC Avicola Alba ar fi precizat faptul ca in cele 15 zile, oamenii vor fi platiti in continuare, fara a se prezenta la serviciu si ca nu se pune problema angajarii altor persoane. Doamna Cornelia Toma, a mai adaugat ca in lipsa unei solutii favorabile pe plan local, oamenii se vor adresa Ministerului Justitiei si altor organe abilitate inclusiv la forurile internationale.
Razvan JURCA


Amenajarea serviciilor comunitare la Vadu Motilor asteapta aprobarea Consiliului Judetean
Conform proiectului de hotarare, insa, participarea romaneasca la investitie este dubla fata de cea apreciata in proiectul DGPDC Alba!

     In sedinta Consiliului Judetean Alba de la sfarsitul acestei luni, printre alte puncte aflate pe ordinea de zi, se afla si proiectul de hotarare privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectul de investitii "Amenajarea serviciilor comunitare" la Centrul de Plasament Vadu Motilor. Din expunerea de motive, avizata de d-na secretar al C.J. Mariana Hurbean, aflam ca investitia are o valoare totala de 1,762 miliarde de lei (inclusiv TVA), din care 1,210 miliarde de lei contributie a Consiliului Judetean si Ministerului de Finante. Potrivit studiului de fezabilitate, complexul de servicii comunitare va fi realizat intr-o cladire existenta si va cuprinde: centru de consiliere pentru parinti si copii, centru de pregatire si sprijin a reintegrarii/integrarii copilului in familie.
     Toate bune si frumoase, dar in raportul de activitate al Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Alba, depus la Consiliul Judetean cu numai doua luni de zile in urma (9 februarie a.c.), datele privind aceasta investitie sunt cu totul altele: "Amenajarea serviciilor comunitare" la Centrul de Plasament Vadu Motilor, cu o valoare totala de 2,101 miliarde de lei, din care contributia Ministerului de Finante 400 de milioane de lei, iar contributia Consiliului Judetean Alba 200 de milioane de lei. Asadar, la o valoare de 2,1 miliarde de lei obligatia financiara a partii romane era de 600 de milioane de lei, iar acum aflam ca la o valoare de 1,7 miliarde de lei, obligatia financiara a partii romane este de 1,2 miliarde de lei. Dublu decat se aprecia in raport! Cu cat va contribui deci, Banca Mondiala? Cu 1,5 miliarde de lei (conform raportului) sau cu 500 de milioane de lei (conform proiectului de hotarare)? (I.H.)


DJTS Alba finanteaza proiectul "Per Pedes XXI"
Este pentru prima data, in 21 de ani, cand traditionalul "Per Pedes" este organizat de noua generatie a CETM "Albamont"!

     Anda Maria Enache, 16 ani, eleva a Grupului scolar de cooperatie din Alba Iulia se poate considera, pe buna dreptate, unul dintre cei mai vechi membri activi ai CETM "Albamont". Cu 12 ani in urma, cand avea doar patru ani si abia invatase sa mearga in picioare, d-ra Enache a participat la primul "Per Pedes" din viata ei (concursul anual al "Albamont", intrat deja in traditie), iar de atunci n-a lipsit de la nici o editie. "Clubul este, intr-un fel, adevarata mea familie", afirma azi tanara albaiulianca.
     Si iata ca, drept dovada de incredere in calitatile sale de montaniard, d-rei Enache i s-a permis sa elaboreze proiectul de finalizare a "Per Pedes"-ului si sa se ocupe, impreuna cu noua generatie de montaniarzi, de organizarea acestuia. Inaintat la Directia judeteana de tineret si sport Alba, proiectul a fost aprobat si va primi o finantare in valoare de 23,3 milioane de lei. Acesta se deruleaza in aceasta perioada, iar concursul propriu-zis in 28-30 aprilie a.c., cuprinzand mai multe probe specifice.
     Este pentru prima data, in 21 de ani de activitate a CETM "Albamont", cand "Per Pedes"-ul este organizat de o noua generatie dintre cele ce s-au succedat de-a lungul timpului prin scoala albaiuliana de "civilizatie a muntelui". Si in acest an, la "ritualul de imprimavarare" al "Albamont" vor participa cluburi similare din intreaga tara, doritoare sa intre in posesia trofeului "Bocancul montaniard", detinut in acest moment de Clubul "Pelendava" din Craiova. (I.H.)


In opinia liderului PUR Alba, Nicolae Popa
Doctrina social-liberala apartine in exclusivitate PUR si nu unor corifei politici

     In cadrul unei conferinte de presa, liderul PUR Alba, Nicolae Popa, a declarat ca partidul din care face parte este situat la dreapta social-democratiei si la stanga neo-liberalismului, care doreste creerea unei clase de mijloc puternica si activa. Inca de la infiintare, de acum 9 ani, PUR are o doctrina social-liberala. "Cei care incearca acum sa-si revendice doctrina social-liberala in afara de PUR, sunt niste corifei si naufragiati politici. Am fost consecventi si am promovat aceste principii inca din 1992, iar acum altii incearca sa se erijeze in mari social-liberali", a spus Popa. Aceasta declaratie a survenit la putin timp dupa ce liderii ApR, Cosea si Catarama, au propus infiintarea unui pol social-liberal in jurul partidului lor. (F.R.)


Lectia civica a unui senator

     Intamplarea face sa predau intr-o scoala generala disciplina "Cultura civica". Le vorbesc elevilor despre valorile si principiile democratice, despre autoritate, libertate si responsabilitate, dreptate si egalitate... Si pentru aceasta ma straduiesc sa ma documentez cat mai bine pentru a reusi in actul educativ. Important este, mi-am spus, sa dezvoltam elevilor spiritul civic... Dar cum sa facem aceasta? Spunem elevilor, si le cerem sa stie, ca autoritatea legislativa are atributii in ceea ce priveste adoptarea, modificarea sau anularea legilor. La nivelul clasei a VIII-a este probabil suficient, dar... Lucrurile nu sunt chiar atat de simple precum par.
     Am avut sansa sa particip la audientele pe care senatorul Cornel Filipescu le-a tinut in orasul Zlatna, sa vad cum se desfasoara o mica parte din activitatea in teritoriu a reprezentantului nostru.
     "Iubesc toate orasele judetului, dar Zlatna si Cugirul le simt totusi mai apropiate. Am promis in campania electorala ca am sa sprijin cu toate puterile aceste orase si imi voi respecta promisiunea!" spune senatorul. Stim cu totii ca cele doua localitati numite de senator sunt, am putea spune, cele mai vitregite orase din judet si ca in mod real aici trebuie intervenit mai puternic. Sa reparam drumurile? Sa mai construim un pod? Poate si acestea, dar, pentru a reusi intr-o relansare a localitatilor, trebuie in primul rand sa ai o foarte buna viziune de ansamblu si sa cunosti foarte bine problemele cu care se confrunta locuitorii, fiecare in parte. Este ceea ce domnul senator face! "Pentru mine problemele oamenilor sunt cele mai importante!" - spune domnul senator Filipescu.
     Am fost placut surprinsa, ca om din invatamant, ca cei mai interesati de problemele comunitare au fost cadrele didactice sustinute de parintii elevilor. In fapt, majoritatea problemelor abordate au fost din sfera invatamantului, poate si datorita faptului ca domnul senator este membru in comisiile de invatamant si protectie sociala din Senat. Dar s-au abordat si probleme ale medicilor de familie si chiar probleme de transport; probleme care pot fi rezolvate la nivel local sau judetean, altele pentru care trebuie intervenit la nivel central si chiar probleme care ar putea viza modificarea legislatiei in vigoare. Domnul senator s-a implicat imediat iar unde a fost posibil a gasit solutii rapide. Social-democratul nu se dezminte.
     La intoarcere, pe tot parcursul drumului, senatorul a studiat dosarul pus la dispozitia sa de catre directoarea Grupului scolar, doamna Erika Corduneanu, si a creionat strategii de rezolvare a problemelor pe care le-a luat in tolba sa. Cu certitudine, mi-am spus, domnul senator Cornel Filipescu nu uita de unde si pentru ce a plecat in Senatul Romaniei.
     A fost o lectie de cultura civica pe care am primit-o si o experienta pe care m-am hotarat sa o transmit nu doar elevilor.
Prof. Ana Mirela GHIRCAU


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.