Ultima ora
Stiri
Bursa locurilor de munca la Cimpeni

     Vineri, incepand cu ora 9.00, la Cimpeni, AJOFM Alba organizeaza o noua Bursa a locurilor de munca, actiune ce succede celei desfasurata la Alba Iulia, Aiud si Blaj, la inceputul acestei luni. Ea este destinata exclusiv femeilor. Cele 5 firme care vor pune la dispozitie aproximativ 100 de locuri de munca sunt din domeniul industriei usoare. Cum, persoane calificate in acest sens nu prea exista in zona, directorul AJOFM, Aurel Suciu, ne-a declarat ca institutia respectiva intentioneaza sa suporte cheltuielile legate de cursurile de calificare a celor selectati dupa ce acestia, vor semna in prealabil conventii de angajare. (R.J.)


La inceputul saptamanii viitoare
Judetul Alba ar putea avea bugetul pentru anul 2001

     Daca Curtea Constitutionala va respinge contestatiile depuse de PNL, PD si de magistratii Curtii Supreme de Justitie la Legea Bugetului de Stat, judetul nostru ar putea avea propriul buget inca de la inceputul saptamanii viitoare. "Proiectul de buget pentru judetul Alba este gata iar in cazul in care Legea Bugetului de stat este declarata constitutionala, luni, consilierii judeteni se vor reuni intr-o sedinta a Consiliului Judetean Alba pentru a vota propriul buget" - a declarat presedintele CJ Alba - Augustin Presecan. Pana la adoptarea bugetului pentru anul 2001, toate cheltuielile facute s-au realizat lunar in limita procentului de 8,2% din valoarea bugetului anului precedent. (D.M.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Rata mare a somajului din Regiunea Centru - in atentia oficialilor Uniunii Europene
Lewis Karr - seful programelor de dezvoltare ale resurselor umane din cadrul PHARE pentru Romania, prezent la Alba Iulia

     Ieri, reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru au prezentat partenerilor din cele sase judete membre ale regiunii noastre principalele schimbari care se preconizeaza a fi aduse la oferta Programului PHARE - 2000 care va fi lansat in acest an in tara noastra. Intalnirea de ieri care s-a desfasurat la sediul Fundatiei PAEM din Alba Iulia, a facut referire la Componenta Dezvoltarii Resurselor Umane din cadrul Programului National PHARE si a reunit reprezentanti ai inspectoratelor scolare, organizatii neguvernamentale, agentiile de formare si ocupare a fortei de munca din judetele Alba, Sibiu, Brasov, Mures, Harghita si Covasna, ai Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. "Unul dintre principalele obiective ale programului Dezvoltarea Resurselor Umane este pregatirea profesionala in contextul restructurarii industriale si sprijinirea diversificarii economice in zonele rurale", a declarat directorul ADR "Centru", ing. Simion Cretu. Este pentru prima data cand partenerii din Regiunea "Centru" sunt consultati inainte de lansarea oficiala a unui proiect, iar criteriile de evaluare si de eligibilitate a proiectelor vor diferi de la o regiune la alta in functie de profilul fortei de munca. Oferta PHARE a fost prezentata de oficialul Uniunii Europei Lewis Kerr - seful Programului de Dezvoltare a Resurselor Umane pentru Romania. "Principalele schimbari care se preconizeaza prin componenta DRU a Subprogramului de "Masuri Regionale Integrate" din cadrul PHARE 2000 se refera la rata somajului care este foarte ridicata, la puternica incidenta a somajului pe termen lung si procentul destul de mare al tinerilor in cadrul somerilor. Disparitatile inter si intraregionale in nivelul si structura somajului ca si diversitatea oportunitatilor de dezvoltare economica, cer o fina adaptare a setului de masuri de DRU la nevoile locale si regionale.
     O larga varietate de masuri eligibile au fost identificate, grupate pe trei prioritati: * Prioritatea I. Calificarea si recalificarea fortei de munca cu scopul de a o face mai receptiva la nevoile in schimbarea de pe piata fortei de munca; * Prioritatea II. Intensificarea masurilor active de combatere a somajului, ca instrumente sistemice de stimulare a ocuparii fortei de munca; * Promovarea integrarii sociale a grupurilor dezavantajate; * Alocarea indicativa a fondurilor disponibile, in functie de prioritatile identificate, va fi urmatoarea: * Prioritatea 1: 35%; * Prioritatea 2: 50%; * Prioritatea 3: 15%", a precizat oficialul UE.
     "In cadrul componentei Dezvoltarii Resurselor Umane vor fi finantate doua tipuri de proiecte: proiecte mici cu granturi de maximum 50.000 EURO si proiecte mari care presupun o contributie PHARE intre 100.000 si 300.000 Euro. Beneficiarii proiectelor mici sunt companiile private, uniunile comerciale, furnizori in domeniul educatiei, furnizori de alte servicii specializate (instruire, consiliere, cercetare etc.), administratia publica si alte institutii publice, camere de comert, ONG-uri etc. Scopul si impactul proiectelor mari trebuie sa fie mai mare decat in cazul proiectelor mici si reprezinta o inovatie comparativ cu proiectele anterioare de dezvoltare regionala. Proiectele mari trebuie sa aiba o acoperire regionala, de cel putin doua judete si trebuie sa fie proiecte complexe care sa cuprinda integrarea catorva masuri", a declarat directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala "Centru" - Simion Cretu.
Dana MOTREANU


Din cauza alunecarilor de teren care au determinat blocarea unui drum comunal
Patru sate din comuna Intregalde au ramas izolate

     Din cauza ploilor torentiale care s-au abatut in ultimele trei zile asupra comunei Intregalde, in zona au fost semnalate alunecari de teren si concomitent, colmatarea albiei Vaii Galzii, unde s-a creat un baraj natural datorita arborilor prabusiti, ca urmare a unei viituri puternice. Toate acestea au determinat blocarea drumului comunal DC 107K, care asigura legatura cu cele patru sate: Dealul Geoagiului, Tecsesti, Marinesti si Iliesti. Viceprimarul comunei Intregalde, Sabin Boian, ne-a declarat ca drumul respectiv a fost afectat de inundatii inca din primavara anului trecut, dar a fost redat intr-o oarecare masura circulatiei. Efectele ultimelor manifestari violente ale vremii au determinat insa distrugerea caii de acces catre cele peste 100 de gospodarii din cele patru sate. "Accesul era dificil chiar si in zilele bune, cand erau uscate drumurile. Spre exemplu, in Dealul Geoagiului nu puteai ajunge decat cu atelaje sau cu masini de teren. Acum accesul se face cu greutate chiar si pe jos" - a precizat viceprimarul Sabin Boian. In zona calamitata s-au deplasat Doru Victor Cetean, vicepresedinte al CJ Alba, reprezentanti ai Inspectoratului judetean de protectie civila, ai Directiei judetene de drumuri si poduri si ai Sistemului de gospodarire a apelor Alba, pentru stabilirea primelor masuri in vederea reluarii traficului si pentru regularizarea Vaii Galzii. Situatia este destul de grava, orice interventie pentru deblocarea drumului putand provoca noi alunecari de teren, deoarece versantul buclucas este foarte instabil. Cum reluarea traficului pe actualul drum iese deocamdata din discutie se analizeaza posibilitatea ca el sa se desfasoare pe un drum de pamant aflat pe coasta. Si acest drum trebuie insa amenajat. De precizat ca in cele patru sate ramase acum izolate nu exista magazin, punct sanitar, nimic. Viceprimarul Sabin Boian a mai spus ca in cursul zilei de azi, consilierii locali se vor intalni intr-o sedinta de consiliu unde sunt asteptati sa participe si reprezentanti ai autoritatilor publice judetene. Situatia de la Intregalde va fi discutata astazi si la Consiliul judetean Alba. Dana MOTREANU, Anca DINICA


Un medic albaiulian participa la o expeditie umanitara in Africa!

     In cursul acestui an, grupul francez de suport condus de Alain Delorme, din cadrul Asociatiei "Arles - Alba Iulia, cultura si solidaritate" va efectua o expeditie umanitara in Africa (avand destinatia finala Camerun). La aceasta actiune, alaturi de membrii asociatiei mai sus amintite (bine cunoscuta conjudetenilor nostri datorita numeroaselor activitati umanitare si culturale desfasurate in judetul Alba) participa in calitate de organizatori "Medicii Fara Frontiere" si "Farmacistii Lumii". Convoiul umanitar va fi compus din 15-20 de autoturisme de teren, special echipate pentru deplasari dificile, in zone desertice.
     Demn de mentionat este faptul ca la aceasta expeditie va participa si un medic albaiulian: dr. Dan Sicoe, directorul Leaganului pentru copii din Alba Iulia. Chiar daca aceasta este o experienta unica pentru medicul fiu de mot, nu este singulara, caci dansul a mai efectuat cu ani in urma un stagiu profesional in tarile din nordul Africii. (I.H.)


Daca va castiga alegerile interne
Petre Roman apreciaza ca la alegerile viitoare P.D. ar putea atinge un procent de peste 20%

     RomanPrezent, ieri, la Alba Iulia pentru a-si sustine in fata membrilor organizatiei judetene a PD Alba motiunea in baza careia candideaza pentru un nou mandat de presedinte al PD, Petre Roman a evitat sa-si asume in mod concret vreo vina pentru scaderea dramatica de popularitate pe care partidul pe care-l conduce a inregistrat-o. Discursul sau s-a bazat atat pe prezentarea carentelor inregistrate, dar si pe solutiile propuse in motiunea sa. Multe dintre acestea se regasesc si in motiunile celorlalti doi candidati la sefia PD: imbunatatirea comunicarii in interiorul partidului si construirea unei noi imagini a PD, construirea unui electorat stabil ca interese si principii, o mai buna reprezentare a organizatiilor din teritoriu in conducerea centrala a PD prin marirea numarului de vicepresedinti si secretari executivi. Referitor la acest ultim punct, Petre Roman a afirmat ca el a fost copiat de Simona Marinescu si Traian Basescu. Liderul PD a lasat sa se inteleaga ca deja unele dintre aceste functii au fost promise in schimbul sprijinului la Conventia Nationala Extraordinara care va avea loc la 18-19 mai la Bucuresti. Desigur ca-i avea in vedere pe contracandidatii sai. Daca motiunea sa va fi cea castigatoare si deci va fi pusa in aplicare, Petre Roman apreciaza ca la alegerile din 2004 Partidul Democrat ar putea atinge un scor de circa 22-24%.
Anca DINICA


CJ Alba sare in ajutorul cetatenilor din Telna

     Vijelia care s-a abatut asupra localitatii Telna luni dupa amiaza a distrus invelitoarea a 30 de case. Dupa cum a promis la aflarea vestii, presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, a si luat primele masuri. Inca de ieri un prim transport de 2000 de tigle a ajuns la cei aflati in nevoie. Acesta nu va fi insa si ultimul. Valoarea transportului de ieri este de 9 milioane lei. Dar, cum spuneam, CJ Alba va mai trimite in zona materiale de constructii, valoarea totala ridicandu-se la circa 40 milioane lei.
     De remarcat promptitudinea cu care CJ Alba a actionat de aceasta data, nemaiasteptand evaluari si extraevaluari, aprobarea de fonduri speciale in scopul ajutorarii sinistratilor si alte tergiversari birocratice. Banii vor fi insa recuperati din fondurile pe care guvernul le va aloca in scopul indepartarii distrugerilor.
Anca DINICA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.