Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
O sansa de aderare la UE
Integrarea prin Internet

     A mai trecut o vizita a d-lui Verheugen. Care ne-a lasat cum ne-a gasit, dupa ce ne-a spus ceea ce stiam. Integrarea depinde de noi, reforma si privatizarea trebuie facute rapid, granitele trebuie securizate, romii trebuie sa fie socializati, copiii abandonati sa fie mai bine ingrijiti, blah, blah...
     Insa inainte de integrarea in Uniunea Europeana e mult mai ieftin si profitabil sa ne integram in Internet. Cu ajutorul caruia treci hai-hui dintr-o tara in alta fara sa-ti pese de vize, bilete de tren sau avion, controale vamale. Din pacate in Romania Internetul este si acum un "automobil" de lux. Chiar daca tariful telefonic a scazut la jumatate pentru conexiunile la Internet, tot e scump. Iar daca ne gandim ca peste Ocean nu se plateste nici un chior pentru convorbirile locale, ne dam si mai bine seama la ce handicap ii condamnam pe copiii romani. Noroc cu Internet-cafe-urile, care permit conectarea la tarife mai umane, si cu unii furnizori care nu percep bani pentru traficul in Internet. Insa chiar si asa, nu putem sa nu-i dam dreptate unui cititor al unei publicatii de profil, care considera ca Romtelecom submineaza economia nationala prin tarifele telefonice pentru convorbirile locale care franeaza dezvoltarea comunitatii Internet de la noi.
     Bine, bine, veti zice, ce mare scofala Internetul? Iti da paine? Unora, da, pentru ca-si pot vinde produsele prin Internet oriunde in lume. Insa e clar ca tuturor le ofera o sursa inepuizabila de informatii si cultura. Cati dintre dvs. isi permit sa cumpere Enciclopedia britanica? Asa, prin Internet, urgent o accesezi. Nu gasesti un produs in satul tau? Il comanzi prin Internet si-ti vine la poarta. Copiii nu mai citesc? Cred si eu. Cu atatea carti electronice gratuite, ca sa nu mai pomenim de informatii de alt gen, de ce sa mai mergi pana la biblioteca cand iti poti aduce cartea la tine in casa cu actionarea catorva taste?!
     Insa sa admitem ca acestea sunt mofturi. Asa consideram si eu cand un rocker timisorean ne tot intreba cand ne intalneam: "Aveti e-mail?" Nu!, ii raspundeam. "Cum, n-aveti e-mail?!" Pe vremea aceea (acum vreo 4 ani!) mi se parea o chestie care costa nu stiu cat sau cine stie cat de destept trebuie sa fii ca s-o folosesti. Ei bine, posta electronica e mai simplu de folosit decat un "ceololar". Si mult, mult mai ieftina si fata de telefonul fix. Practic, aproape gratis! Si la ce ne foloseste? Pai de ce sa-mi uzez eu papucii, sa consum timpul si sa intretin Transcomul, cand preturile produselor agricole le pot primi prin e-mail? In doar cateva zeci de secunde, chiar daca mai ocolesc si prin SUA.
     In aceste conditii nu e de mirare ca americanii socotesc saracia dupa alte criterii: ai calculator acasa?; esti conectat la Internet? Si cum negrii sunt "on-line" in proportie mai mica decat albii, se vorbeste de un nou tip de segregare. Chiar daca negrul are o masina in garaj la care albul din Romania abia viseaza. E drept, sunt si unii, ca presedintele Bush, care considera Internetul plin de "vagauni" de care copiii trebuie feriti. Si cutitul il poti folosi pentru a taia paine sau a ucide...
     Dar ca sa incheiem pe un ton mai optimist - mai ales ca noul ministru al Tehnologiei s-a prins cum devine chestia cu Internetul si are cateva idei ca Romania sa nu ramana pe dinafara - o sa va dau un exemplu din care rezulta diferenta de civilizatie si din acest punct de vedere. "Ti-am dat un inel", piesa formatiei Holograf, fusese ciufulita de bucuresteni "Ti-am dat un purcel". Titlul timisorean era insa "Ti-am dat un e-mail"! Eh? Sa ne mai miram ca nemtii au facut o fabrica de echipamente de calculator in Timisoara, nu in Bucuresti? Vedeti cum vine de se leaga?
Florin SILEA