Ultima ora
Stiri
S-a infiintat Oficiul Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie

     Ca urmare a modificarii Legii cadastrului agricol si a publicitatii imobiliare, va lua fiinta Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie. Acelasi lucru se va petrece si la nivel judetean prin fuzionarea dintre OCAOTA si OCOT. In plus, Adrian Nastase, care a precizat acest lucru cu ocazia teleconferintei cu prefectii, a solicitat ca la nivelul fiecarei comune sa existe cel putin un specialist in domeniu. (G.J.)


Suplimentari de vagoane pentru zilele de sarbatoare

     In ajunul sarbatorilor legale, precum si in zilele de sarbatoare Statia CFR Alba Iulia a suplimentat numarul vagoanelor atasate trenurilor accelerate Timisoara - Galati si Timisoara - Iasi. De asemenea, in perioada 27 aprilie - 4 mai, trenurile rapide care tranziteaza gara din Alba Iulia vor avea un numar mai mare de vagoane atasate astfel incat sa poata fi satisfacute solicitarile din zilele de sarbatoare. (A.D.T.)


Program de pregatire a liderilor de sindicat

     In perioada 27-28 aprilie a.c., la Alba Iulia se desfasoara un program educational de "organizare sindicala", la care participa toti liderii Uniunii judetene "Sanitas". Seminarul constituie respectarea unei promisiuni a presedintelui acesteia, Marius Sepi, facuta in cadrul Conferintei judetene de alegeri, in fata membrilor de sindicat. Acesta este primul dintr-un lung sir de programe UJS, desfasurate impreuna cu Institutul de studii, cercetari si prognoze sindicale "Constantin Noica", scopul propus fiind acela de a instrui lideri de sindicat profesionisti. (I.H.)


"Operatiunea gatere" ramane o prioritate

     In cadrul teleconferintei de ieri, primul ministru Adrian Nastase a cerut prefectiilor sa nu abandoneze "operatiunea gatere" ci sa intervina si mai energic acolo unde este cazul prin aplicarea unor masuri exemplare. Preintampinand parca doleanta premierului, prefectul Ioan Rus a dispus de curand efectuarea unor noi actiuni de control dand asigurari ca ele vor continua pana cand vor avea finalitatea scontata. (G.J.)


Asociatie de solidaritate sociala

     Recent, presedintele Consiliului judetean Alba, d-l Augustin Presecan a declarat ca intentioneaza sa sprijine infiintarea unei asociatii de solidaritate sociala, care sa constituie un fond de ajutorare pentru persoane defavorizate (burse pentru tineri sportivi, pentru copiii supradotati, persoane grav bolnave etc.). "Am discutat, declara dansul, proiectul de statut al acestei asociatii, impreuna cu diferite persoane cu disponibilitate materiala, care s-au aratat dispuse sa participe financiar si relational. Desigur, lista ramane deschisa." (I.H.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Investitii de peste 27 de miliarde de lei in cele doua zone defavorizate din judetul Alba
Au fost create 430 de noi locuri de munca

     De curand, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, impreuna cu toti factorii implicati in dezvoltarea regionala, au analizat in cadrul unei conferinte, activitatea din zonele defavorizate din Romania, ne-a declarat vicepresedintele CJ Alba, Nicolae Gavrila. Conform raportului prezentat, in cele 25 de zone declarate defavorizate din Romania, valoarea totala a investitiilor realizate in perioada iulie 1999 - decembrie 2000 se ridica la 1875 de miliarde de lei, iar la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, exista un numar de 1755 de certificate de investitor definitive, din care 235 certificate pentru investitori straini. Investitorii si-au orientat activitatea indeosebi spre ramurile industriale, valoarea totala a capitalului social subscris de societatile comerciale certificate in zonele defavorizate insuma peste 428 de miliarde de lei, valoarea cumulata a exporturilor derulate de agentii din aceasta zona depasind 138 de milioane de dolari iar cea a importurilor peste 80,6 de milioane de dolari iar taxele vamale de care au fost scutiti agentii economici din respectivele zone insumand peste 440 de miliarde de lei. "Toate aceste date demonstreaza ca actele normative care reglementeaza activitatea sunt bune si ca zonele D au inceput sa devina viabile iar in viitor este de asteptat ca rezultatele realizate de investitori in aceste zone sa se mentina pe un trend pozitiv, astfel incat in urmatorii ani valoarea facilitatilor acordate acestora sa se intoarca la buget" a afirmat vicepresedintele Nicolae Gavrila.
     In Regiunea "Centru", din care face parte si judetul nostru, exista un numar de 5 zone declarate defavorizate in care au fost eliberate 93 de certificate definitive de investitor si 113 certificate provizorii, a declarat Mihai Pocanschi - sef serviciu Strategii, Programe, Politici de Dezvoltare Regionala din cadrul ADR "Centru". Capitalul social subscris in Regiune este de peste 29 de miliarde de lei iar investitiile realizate ating suma de 77 de miliarde de lei. Totodata, au fost create 885 noi locuri de munca dintre care 438 din forta de munca neocupata cu domiciliul in zona D.
     Referitor la cele 2 zone defavorizate din judetul Alba, zona miniera Apuseni si orasul Cugir, vicepresedintele CJ Alba - Nicolae Gavrila ne-a informat ca au fost eliberate 49 de certificate definitive de investitor si 55 provizorii, valoarea totala a capitalului subscris fiind de aproximativ 5 miliarde de lei.
     De asemenea, au fost realizate investitii de peste 27 de miliarde de lei dintre care 2 miliarde de lei in orasul Cugir, in urma lor fiind create 430 noi locuri de munca dintre care 204 din forta de munca neocupata din zona, ceea ce inseamna aproape jumatate din numarul total de locuri de munca create in Regiune. Cei care au investit in zonele defavorizate din judetul Alba au beneficiat de scutiri de taxe vamale pentru bunuri autorizabile in valoare de 4 miliarde de lei, restituiri de taxe vamale pentru materii prime 1,5 miliarde de lei si scutiri de la plata taxelor vamale si TVA pentru materia prima importata in vederea realizarii productiei in zona de aproximativ 26 de miliarde de lei. Sumele atrase din Fondul National de Dezvoltare Regionala de catre investitorii din zonele D din judetul Alba sunt de 22 de miliarde de lei, bani obtinuti prin programele speciale pentru zonele D: "Dezvoltarea Afacerilor", "Sprijinirea Investitiilor" si "Sprijinirea Activitatilor Agricole din mediul rural".
Dana MOTREANU


B.C.R. - aspru criticata pentru proasta derulare a fondurilor FIDA

     In cadrul unei reuniuni interjudetene, desfasurata la Alba Iulia, in cursul zilei de ieri, care a avut ca tema "Derularea Fondurilor FIDA", prefectul de Alba, av. Ioan Rus a criticat aspru politica conducerii BCR, banca prin care se acorda credite FIDA pentru dezvoltarea zonelor montane. "Banca Comerciala acorda credite in conditii total neatractive. Spre exemplu, nu se accepta ca si garantii bunurile care se achizitioneaza prin credit. Totodata, se subevalueaza bunurile imobile din zona: case, terenuri cu care potentialii solicitanti ar garanta respectivele credite. O astfel de politica nu poate decat sa descurajeze initiativele private, oamenii renuntand de buna voie la credite", ne-a spus in incheiere prefectul Ioan Rus. (R.J.)


Actiune spectaculoasa a salvamontistilor
Barca cu motor a Salvamontului a ramas fara motorina timp trei ore *Salvarea a venit din partea CJ Alba

     In cursul zilei de joi, un localnic din Mihalt a zarit in apele Muresului cadavrul unei femei. El a anuntat imediat politia care a demarat cercetarile. Pentru scoaterea din apa a cadavrului s-a cerut ajutorul salvamontistilor albaiulieni. Din pacate, actiunea acestora a fost ingreunata si intarziata, mai bine de trei ore, de lipsa carburantilor necesari pentru barca cu motor din dotare. In cele din urma, Consiliul judetean Alba, a oferit 40 de litri de motorina. In acest timp, Muresul a carat mai multi kilometri cadavrul, acesta fiind identificat la un moment dat la podul de la Vintu de Jos, prins sub o stiva de lemne. Desi au degajat circa 100 metri cubi de gunoaie, salvamontistii albaiulieni, coordonati de Zamfir Puscas, nu au reusit sa-si duca misiunea la bun sfarsit, desi au folosit toate ustensilele din dotare. Actiunile de cautare au continuat si in cursul zilei de ieri, in conditii dificile. In urma cu doua zile, o femeie din Blaj a fost data disparuta, insa nu se poate face deocamdata nici o legatura intre cele doua evenimente. Speram ca initiativa presedintelui Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, de finantare a salvamontistilor albaiulieni din bani publici, sa prinda cat mai repede contur, pentru ca acesti oameni merita cu prisosinta mai multa incredere si ajutor din partea autoritatilor judetene.
Florin ROMAN


Blocada contra rabiei
17 localitati ale judetului Alba sunt in carantina de gradul III
De la inceputul anului, 30 de vulpi turbate au fost impuscate

     In acest an, in judetul Alba s-a inregistrat un fenomen fara precedent: vulpile turbate au bagat in carantina de gradul III pana in prezent 17 comune din judet, adica aproximativ una din cinci. Datorita invaziei vulpilor turbate, 30 dintre acestea, diagnosticate cu rabie au fost deja impuscate. Ultimul caz de rabie la vulpe a fost confirmat chiar ieri dimineata de inspectorii din cadrul Directiei Sanitar Veterinare Alba, aceasta fiind adusa de la Craciunelu de Jos.
     Pentru a stopa pe cat posibil extinderea acestui fenomen, DSV Alba a finalizat o ampla actiune de vaccinare impotriva turbarii a cainilor si pisicilor din judet. Totodata, Directia Sanitar Veterinara Alba va declansa o alta actiune de vaccinare a vulpilor din judetul nostru, fiind necesare aproximativ 11.000 de doze de vaccin.
     Din fericire, datorita promptitudinii cu care DSV Alba s-a implicat in lupta impotriva turbarii, nici un om nu a avut de suferit, nefiind diagnosticate persoane cu aceasta boala.
Florin ROMAN


Parteneriatul CCIA Alba - Camera Meseriasilor Mainz
Posibilitate reala pentru firmele din judet de a patrunde pe piata Germaniei

     Recent, a fost incheiat un Parteneriat intre Camera Meseriasilor din Mainz (Germania) si Camerele de Comert si Industrie din judetele Alba, Sibiu, Brasov, Mures si Hunedoara. Scopul acestui parteneriat il constituie promovarea economica si dezvoltarea regionala prin organizarea si realizarea de targuri si expozitii in tara si in strainatate, a misiunilor economice precum si acordarea de consultanta intreprinderilor mici si mijlocii pentru dezvoltarea relatiilor cu firme din Germania. Pentru pregatirea materialelor promotionale necesare partenerilor germani, firmele din judetul Alba, interesate sa inceapa si sa dezvolte relatiile de afaceri pe aceasta piata, trebuie sa comunice cat mai urgent posibil intentia de colaborare. Mai mult, in perioada 21-24 mai a.c. la sediul CCIA Alba se va afla, special pentru acest lucru, un consultant german ce va oferi tuturor societatilor interesate toate detaliile legate de intocmirea unor proiecte prin care pot fi atrase fonduri de la Uniunea Europeana. Mentionam ca, la sediul Camerei Meseriasilor din Mainz, a fost deschis un birou unde un reprezentant desemnat al fiecarei Camere de Comert partenere din Romania va promova si sustine interesele firmelor din judetele respective. Prin tragere la sorti, reprezentantul CCIA Alba va activa in Germania in perioada noiembrie - decembrie a.c., ianuarie 2002.
     Pentru inscrieri si informatii cei interesati se pot adresa CCIA Alba - Departamentul Relatii Economice, persoana de contact fiind d-l Eugen Filimon.
Razvan JURCA


Ploile din luna aprilie confirma ca
Dumnezeu si-a intors fata spre lucratorii pamantului

     Ploile cazute in luna aprilie au fost adevarata mana cereasca pentru completarea deficitului de apa in sol. Cei peste 15 litri de apa, din ploi, pe metru patrat au favorizat mult rasarirea si dezvoltarea culturilor de paioase insamantate in toamna trecuta. Imbunatatirea regimului pluvial, ne-a declarat d-l ing. Gheorghe Lazea, director general al DGAIA Alba, chiar daca i-a necajit putin pe producatorii agricoli, au fost binevenite intrucat au creat conditii efectuarii unor lucrari de calitate in campania agricola de primavara. uPana la ora actuala s-au efectuat araturi pentru insamantarile de primavara pe 64.000 ha, reprezentand aproape 90 la suta din intreaga suprafata. uAu fost insamantate cu porumb peste 15.000 ha, adica aproape 40 la suta din program uGraul de primavara a fost incorporat in sol pe 1370 ha, mai mult cu 170 ha fata de prevederile initiale uLa ovaz si orzoaica de primavara se insamanteaza ultimele suprafete uSunt putin ramase in urma insamantarile la cartofi, sfecla de zahar, plante de nutret, soia uLa cultura legumelor de camp au fost incheiate toate lucrarile (la mazare, ceapa uscata, usturoi, radacinoase, castraveti, fasole etc.) uOprirea ploilor si incalzirea vremii renaste speranta producatorilor agricoli din judet ca, in pofida unor prognoze defavorabile, Dumnezeu si-a intors fata spre lucratorii ogoarelor.
Sebastian TRUTA


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.