Prima pagina
Stiri
Mai marii judetului se intalnesc cu premierul

     In cursul acestei zile, incepand cu ora 8.30, premierul Adrian Nastase i-a convocat la Palatul Victoria - Sala de Marmura - pe reprezentantii autoritatilor judetene din teritoriu. Alba va fi prezenta la Bucuresti prin prefectul Ioan Rus, presedintele Consiliului judetean, Augustin Presecan si directorul general al DGFPCFS Alba, Adrian Zanca. Cu aceasta ocazie vor fi dezbatute Legea administratiei publice, Legea bugetului de stat si probleme curente. (F.R.)


Ziua presei sarbatorita la Prefectura Alba

     Cu ocazia zilei care omagiaza mass-media, intr-o atmosfera decenta, ieri, prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, a ciocnit o cupa de sampanie cu ziaristii acreditati pe langa institutia respectiva. In afara de obisnuitele urari adresate acestora, dansul a apreciat modul in care presa incearca sa-si faca datoria. Tot cu acest prilej, d-l Ioan Rus a prezentat-o oficial pe Georgiana Jurca, noul purtator de cuvant al Prefecturii Alba in relatiile cu presa. (R.J.)


Gheorghe Igna - sef al Inspectiei Judetene de Constructii Alba

     In prezenta prefectului judetului Alba, av. Ioan Rus, in cursul zilei de ieri a fost instalat oficial in functia de director al Inspectiei Judetene de Constructii Alba, d-l ing. Gheorghe Igna, o persoana cu experienta in domeniu, ce activeaza de o buna perioada de timp in cadrul institutiei. El ii succede in aceasta functie d-lui Radu Cormos, cel care a condus activitatea Inspectiei din anul 1998. (R.J.)


La Alba Iulia
Spectacol folk

     Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania (A.S.C.O.R.), filiala Alba Iulia si Liga Studentilor de la Universitatea "1 Decembrie 1918" organizeaza sambata, 5 mai 2001, de la orele 20.00, un spectacol de muzica folk la Casa de Cultura a Studentilor din Alba Iulia.
     Vor canta: Dinu Olarasu - autor a patru volume de poezie si a doua albume de muzica folk si Toni Barna, care va lansa CD-ul "Linia vietii", realizat de Editura "Reintregirea" a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.
     Va asteptam. Intrarea este libera. (Sabin VODA)


Audiente senatoriale

     Sambata, 5 mai, de la ora 10.00, senatorul PDSR de Alba, d-l Cornel Filipescu va acorda audiente la Biroul Parlamentar situat in incinta sediului PDSR din Alba Iulia din Piata Iuliu Maniu nr. 20-22. (R.J.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Chiar daca nu are "verde" de la PDSR si nici "O.K.-ul" prefectului de Alba
La S.C. Cugir S.A. guverneaza principiul: "Un director general pentru... generali!"
Ing. Gheorghe Scheau a fost avansat ieri, in functia de director general al celei mai importante fabrici de armament usor din Romania

     Desi decizia de numire a ing. Gheorghe Scheau fusese luata in Consiliul de Administratie al Societatii Nationale ROMARM in urma cu aproape doua saptamani, ea a fost pusa in practica abia ieri, cand insusi directorul general al ROMARM - Gheorghe Neamteanu l-a "inscaunat" pe Scheau in fruntea Societatii Comerciale Cugir S.A. Cu putin timp inainte de a ajunge in cea mai importanta functie de decizie din cadrul fabricii cu "foc automat" din Cugir, pentru ing. Gheorghe Scheau fusese creat un post nou, acela de director general adjunct cu probleme de productie, care anunta oarecum ascensiunea fulminanta a acestuia. Numirea lui Gheorghe Scheau a provocat insa o puternica nemultumire in randul liderilor marcanti ai partidului de guvernamant care aveau pregatit pentru aceasta functie o persoana pe care o recomanda rezultatele manageriale, dublate de un sprijin politic puternic care puteau crea premisele relansarii activitatii economice a acestei societati comerciale cu capital de stat.
     In schimb, conducerea ROMARM l-a preferat pe ing. Gheorghe Scheau care a beneficiat de lobby-ul puternic al unor generali aflati la conducerea Ministerului Resurselor si Industriilor, respectiv generalul Decebal Ilina - secretar de stat cu probleme speciale la MIR si colonelul Vulcan - fost director general al ROMARM, aflat acum in conducerea aceluiasi minister. Recomandarile generalilor nu prea sunt legate de performantele manageriale ale lui Gheorghe Scheau, ci mai degraba de unele fire ale unor afaceri dubioase cu radacini prin anii 1994. "Legaturile dintre Gheorghe Scheau si colonelul Vulcan sunt vechi, cei doi fiind implicati, intr-o "inginerie manageriala" legata de un transfer de utilaje de la una dintre sectiile uzinei din Cugir. In 1994, in strategia de dezvoltare a S.C. Cugir S.A. era prevazuta infiintarea unei fabrici de producere a cartuselor de vanatoare, pentru intern si export. Astfel, au fost aduse din import utilaje speciale care au fost montate la sectia de mase plastice a uzinei din orasul Sebes. Toate instalatiile respective au fost trecute in inventarul lui Gheorghe Scheau, care si pe vremea aceea detinea functia de director "Productie". In anul 1995, la cererea colonelului Vulcan - care era director general al ROMARM - de la Sectia din Sebes au fost transferate doua masini de injectat mase plastice, care trebuiau sa produca anumite repere pentru cartusele de vanatoare. In anul 1997, noua conducere, in care a reusit sa-si pastreze un loc caldut si Scheau, a trimis ROMARM inca un utilaj de mare complexitate. Instalatiile respective, care erau vitale pentru lansarea uzinei din Cugir printre producatorii cartuselor de vanatoare si care ar fi putut scoate fabrica din impasul economic in care se afla, au fost utilizate cu titlu gratuit in interesul colonelului Vulcan, care si-a "tras" o afacere cu cartuse de vanatoare intr-un garaj din Bucuresti.
     Cand deja manevrele devenisera prea batatoare la ochi, ultimul dintre utilajele transferate - o freza, a fost returnat la SC CUGIR SA in data de 31.12. 2000. Chiar generalul Ilina a incercat sa gaseasca o solutie la fata locului, pentru ca tranzactia sa nu fie descoperita. Si, dupa cateva intalniri cu fostul director general al uzinei, Florin Bordean (care este cercetat si condamnat penal pentru mai multe infractiuni pe linie de siguranta nationala), si cu directorul de "Productie" Gheorghe Scheau, Vulcan a stabilit ca acesta din urma sa fie "uns" in functia de "general" la uzina din Cugir, pentru ca, astfel, afacerea "cartuse de vanatoare" sa fie mai usor data uitarii" - titra zilele trecute un prestigios cotidian national.
     Mai mult, conducerea judeteana a PDSR Alba, prefectul Ioan Rus (care este presedintele organizatiei judetene a PDSR), parlamentarii PDSR de Alba, biroul orasenesc al PDSR Cugir, au declarat ca nu il sustin pe actualul director general, ing. Gheorghe Scheau, retragandu-i totodata sprijinul politic. Prin "sforariile" trase, de care nu sunt straine nici sindicatele, cei aproximativ 8000 de angajati s-au ales cu un... director general pentru... generali. Pentru problemele sociale care exista deja si care se vor acutiza, "nota de plata" va fi achitata de sustinatorii acestei numiri, iar nemultumitii nu vor mai trebui sa picheteze Prefectura, ci "garajul" generalilor din Bucuresti care patroneaza mafia armamentului din Romania.
Dana MOTREANU


Debut albaiulian la Opera Romana din Cluj

     Saptamana trecuta a debutat in rolul Dorabela din opera "Cosi fan tutte" de Mozart prima absolventa a Liceului de Muzica si Arte Plastice din Alba Iulia, la canto clasic, Cristina Damian, studenta in ultimul an la Academia de Muzica din Cluj.
     Atat din partea spectatorilor cat si din partea profesionistilor s-au auzit numai aprecieri de foarte bine. Desi este o mezzosoprana cu suficiente valente dramatice a reusit sa se integreze atat scenic cat si tehnic intr-un rol dificil - "cu Mozart nu e de glumit".
     Ii uram in viitor debuturi in roluri pe masura posibilitatilor vocal - dramatice, cat si a prezentei scenice in operele lui Verdi: roluri ca Amneris, Aida, Azucena, Trubadurul etc. Mult succes si multe felicitari pentru acest minunat debut care aminteste ca si din scoala noastra vor aparea artisti lirici de valoare. Felicitam domnii profesori de la Academie care i-au asigurat un cadru de exceptie in pregatirea profesionala.
     Ii dorim in continuare succes atat pe scene nationale cat si pe scene internationale.
Profesor Valer PONORAN


La Alba Iulia a inceput
Reuniunea de lucru a partenerilor din programul ECOSTEP

     bosiIn perioada 3-5 mai a.c., municipiul Alba Iulia gazduieste lucrarile reuniunii de lucru a partenerilor programului ECOSTEP, finantat din fonduri Phare. Din acest program fac parte regiunile Kent (Anglia), Epirus (Grecia) si judetele Bacs Kiskun (Ungaria) si Alba. Cu aceasta ocazie vor fi discutate studiile "Energie si amenajarea teritoriului in judetul Alba" si "Energii regenerabile in judetul Alba". Oaspetii straini au ajuns ieri la Alba Iulia, fiind primiti de autoritatile judetene. In fotografie, alaturi de prefectul Ioan Rus si presedintele Augustin Presecan apare d-l Clive Gilbert, consilier de politici de mediu in cadrul Consiliului Regional Kent. Domnia sa este totodata liderul programului ECOSTEP. Tot ieri, in prezenta d-lor Augustin Presecan si Clive Gilbert a fost inaugurat Biroul de integrare europeana din cadrul Consiliului judetean Alba. (F.R.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.