Ultima ora
Stiri
Accident stupid

     In ultimele 24 de ore, la Serviciul de Urgente al Spitalului Judetean Alba s-au inregistrat diagnostice obisnuite pentru aceasta perioada. Un caz mai deosebit a fost cel al lui C.V., de 23 ani, din Alba Iulia. Acesta a fost diagnosticat cu plaga frontala parietala stanga si traumatism cranio cerebral acut deschis, in urma unei caderi pe un corp dur. Accidentul a avut loc pe Bulevardul Victoriei. Victima nu a necesitat internarea dupa ce a primit ingrijirile medicale de vigoare. (F.R.)


Targ de Oferta Educationala la Alba Iulia

     Scoala Romana de Afaceri - filiala Alba si Centrul de Dezvoltare a Resurselor Umane din IMM-uri in colaborare cu Inspectoratul Scolar Alba, organizeaza in data de 8 mai a.c. la Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, Targul de Oferta Educationala. La manifestare, care se va derula intre orele 9.30 - 19.00, vor participa ca ofertanti de pregatire profesionala, colegii, licee, grupuri scolare, institutii de invatamant superior precum si alte institutii abilitate din judet. Actiunea este cuprinsa in programul PHARE, Centrul Judetean de Dezvoltare a Resurselor Umane pentru IMM-uri, finantat de Uniunea Europeana, ce se deruleaza in cadrul Scolii Romane de Afaceri. (R.J.)


Conferinta

     Centrul de studii istorice si politologice "Iuliu Maniu" din cadrul Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia continua seria conferintelor publice pe teme de interes general. Astfel, luni, 7 mai, ora 12, in sala de lectura a centrului va avea loc conferinta cu tema "Conflictul arabo-israelian: trecut si prezent" sustinuta de prep. univ. drd. Marius Lazar. (A.D.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Politistii din Horea demonstreaza ca
Puterea legii invinge legea pumnului

     Subofiterii Postului de Politie Horea i-au intocmit dosar penal lui Calin Neag (24 de ani, din Horea) pentru comiterea infractiunilor de sustragere de la recoltarea probelor biologice si refuzul testului alcoolscopic. In seara de 1 mai, Calin Neag conducea un autocamion, iar in zona "Tigani" din comuna Horea a acrosat autoturismul Dacia 1310, condus de gardianul public Nicolae Onet, care se indrepta spre zona arondata pentru paza si protectie. In momentul incidentului rutier, intre cei doi au izbucnit o serie de altercatii. Observand ca soferul autocamionului era sub influenta bauturilor alcoolice, gardianul public, ajungand in centrul comunei Horea, a sesizat politia. Pornind in urmarirea soferului de camion, politistii au fost tratati cu refuz total: Calin Neag n-a vrut sa sufle in fiola alcoolscop si nici n-a vrut sa se deplaseze la spital pentru recoltarea probelor biologice. Dupa ce a scapat de politisti, Calin Neag impreuna cu prietenii sai Daniel Paven (25 de ani) si Ioan Constantin Neag (27 de ani) au luat urma gardianului public pe care l-au surprins in centrul de comuna in timp ce verifica sistemele de siguranta de la societatile comerciale. Cei trei i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii in figura, asa, ca o corectie pentru ca l-au "parat" pe Calin Neag la politie. In functie de circumstantele constatate, cei trei s-ar putea alege si cu dosare penale pentru ultraj deoarece au atacat un reprezentant al unei institutii militarizate in timpul exercitarii serviciului de paza si protectie.
Andreea RADU


Invazie de musculite la Garda
Nimeni nu stie de unde vin si cum pot fi starpite

     Localnicii din Garda se confrunta cu o situatie nemaintalnita. De cateva zile ei sunt terorizati de roiuri de musculite. Medicul comunei, Cristian Ciubotarescu, spune ca, cel putin in aparenta, musculitele sunt inofensive, astfel ca nici un localnic nu a necesitat pana acum nici un fel de ingrijiri.
     Musculitele apar indeosebi dimineata si seara si se depun pe tot ce le iese in cale: oameni, case, animale sau terenuri. "Situatia pare cu atat mai greu de rezolvat cu cat nu se stie de unde vin musculitele", a spus dr. Ciubotarescu. "Este a treia zi in care suntem afectati. Sunt miliarde de musculite. Sunt putini mai mari decat gamalia unui ac, iti intra in gura, in ochi. E posibil sa fie daunatori ai fagului. Au culoare alba".
     Situatia cu care se confrunta localnicii din Garda a fost adusa astazi la cunostinta autoritatilor. Primaria, Ocolul Silvic si Sanepidul vor incerca sa gaseasca solutii pentru ca oamenii sa scape de teroarea musculitelor.
Florin ROMAN


Simularea admiterii in liceu va avea loc pana la 15 mai

     In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc ieri, la sediul Inspectoratului scolar judetean Alba, prof. Dorin Sandea - inspector scolar general al ISJ Alba - a prezentat noua formula gandita de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru sesiunea din acest an a admiterii in liceu. Cum lucrurile incep cu examenul de capacitate - media admiterii in liceu fiind formata din media generala a anilor de gimnaziu (25%) si media obtinuta la examenul de capacitate (75%) au fost explicate si modificarile pe care ISJ Alba le va introduce in acest an. Astfel vor fi organizate 29 de centre de examinare - cu unul mai mult decat anul trecut (la Albac) si doar un singur centru de corectare. De mentionat ca acest sistem putea fi aplicat si anul trecut, dar MEN a lasat atunci decizia in seama inspectoratelor scolare judetene. Avantajele centrului unic de corectare sunt importante: scade presiunea asupra corectorilor, scade posibilitatea "aranjamentelor", vor exista criterii unice de corectura, desigur pe baza baremelor. Pentru a se evita peregrinarea plina de nervi a parintilor, elevilor si dosarelor de la o unitate de invatamant liceal la alta, in acest an admiterea in licee se va face prin calculator. Astfel la inscrierea la examenul de capacitate elevii vor preciza si optiunile pentru admiterea in liceu. Fiecare elev va mentiona cel putin 15 optiuni astfel incat calculatorul sa aiba de unde alege. Apoi se va face repartizarea lor pe unitati de invatamant in functie de media generala de admitere si optiunile inscrise. Pentru a vedea cat de bine functioneaza in prezent programul ce va fi folosit, MEC si Inspectoratele scolare judetene vor desfasura pana in data de 15 mai o simulare a admiterii.
Anca DINICA


Expertii europeni fac eforturi pentru relansarea turismului rural

     In ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre potentialul turistic impresionant al Romaniei, precum si despre multiplele posibilitati de valorificare a acestuia. Marile proiecte din domeniul turismului au ramas blocate, majoritatea lor, in aceeasi faza de frumoase promisiuni. Mai exista, totusi, entuziasti care trudesc si cred in readucerea turismului romanesc acolo unde ii este locul. Recent, s-au reunit la Cluj 15 experti in domeniul turismului rural din tari ale Europei Occidentale, din Romania si Bulgaria. Acestia au analizat posibilitatile de punere in aplicare a unui amplu si complex program pentru Romania si Bulgaria. Expertii europeni au purtat discutii in vederea perfectarii planului de actiune si au intreprins o vizita tematica pe traseul Turda (Cheile Turzii, Saline) - Buru - Cimpeni - Abrud - Zlatna - Alba Iulia - Cluj Napoca. Sa speram ca intalnirea de la Cluj Napoca a reprezentat inca un pas spre revigorarea turismului rural romanesc. (A.D.T.)


Reprezentantii firmelor Monolit si Mega Instal sustin ideea valorificarii eficiente a combustibilului solid

     In cursul zilei de ieri a avut loc la Casa de Cultura a Studentilor din Alba Iulia un simpozion la care au fost prezentate produse din domeniul instalatiilor promovate de firma Heig Impex SRL Zalau. Organizatorii acestei intalniri au fost SC Monolit SRL - reprezentata de d-l Valer Hategan, SC Mega Instal SRL - condusa de d-l Stefan Chirila si Heig Impex SRL - importator direct al unor firme de renume din strainatate. Directorul de vanzari al firmei Heig, d-l Liviu Arpastean, impreuna cu specialistii firmei Schutz - Germania au prezentat cu acest prilej cazanele pe baza de combustibil solid, recomandate pentru zonele de munte, acestea avand un inalt nivel calitativ, confort si siguranta. Trebuie remarcat ca aceste cazane functioneaza atat cu deseuri lemnoase, cat si cu rumegus. Locuitorii zonelor montane pot adapta instalatiile termice deja existente, durabilitatea garantata in cazul folosirii tehnologiilor firmei Heig fiind de aproape 25 de ani. La acest simpozion au mai fost prezentate pompele folosite in sistemele de incalzire; acestea furnizeaza aer cald pe timp de iarna, iar vara au rolul de a asigura o temperatura cat mai placuta a mediului ambiant. Domnii Valer Hategan si Stefan Chirila, reprezentantii firmei Heig in judetul Alba, ne-au asigurat ca eficienta si rentabilitatea vor castiga repede increderea locuitorilor din judet.
Adriana D. TRUTA


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.