Curier judetean
Rugaciunea de azi

     Doamne, invata-ma sa cunosc slava si bunatatea Ta. Da-mi inima curata si lesne iertatoare si cainta pentru supararile ce am facut altora. Fa sa am dragoste crestineasca si sa pot rabda, cu pace, toate necazurile din partea lor, facand porunca Ta. Iti fagaduiesc sa nu mai fac rau celor ce-mi fac rau si pe cel ce ma blestema il voi binecuvanta. De va flamanzi vrajmasul meu, ii voi da paine; iar de va inseta il voi adapa. De va cadea, il voi ridica si de se va rataci, il voi povatui.
     Doamne, eu nu sunt decat un om neputincios. De aceea, ajuta-ma cu harul Tau, sa fiu statornic in poruncile Tale. Trimite binecuvantarile Tale peste vrajmasii mei si intoarce inima lor, cu dragoste, asupra mea. Alunga suferintele si neodihna ce am din partea lor si ne impaca pe noi. Da-mi pacea Ta, Doamne, ca sa putem vietui pe pamant cu pace, cu bucurie si sa-Ti zicem in unire, cu fata senina si cu inima curata: "Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri". Ca Tie se cuvine slava, cinstea si inchinaciunea, in veci. Amin!


Doamne, nu am om...

     Este un strigat de disperare adresat celui care il intrebase: "vrei sa te faci sanatos"? Mantuitorul se afla cu ucenicii langa Poarta Oilor, unde era o scaldatoare, pe nume Vitezda. Poarta se numea asa deoarece pe aceasta poarta, din partea de Nord-Vest a Ierusalimului, se duceau oile la pasune si tot pe aceasta se aduceau cei mai buni miei pentru a fi oferiti templului. Era in apropiere o scaldatoare, in care probabil altadata se scaldau oile. Acum aceasta scaldatoare primise numele de Betezda sau Vitezda, adica "casa milei" deoarece apele acesteia devenisera miraculoase, pentru ca un inger intra din cand in cand in apele acestei scaldatori cu cinci pridvoare, si bolnavii care erau suferinzi de vreo afectiune se vindecau. Despre existenta acestei scaldatori aminteste ulterior si Eusebiu de Cezareea in lucrarea lui "Istoria bisericeasca" iar cei care viziteaza astazi Ierusalimul sunt dusi la o scaldatoare, care se pare a fi Vitezda cea de odinioara.
     In acest context, Mantuitorul se apropie cu ucenicii de un paralitic, despre care El stia ca este in aceasta boala de 38 de ani. Poate nimeni nu stia de cati ani se afla omul in aceasta boala, dar fiecare se obisnuise cu el sa il vada zilnic rezemat de vreun stalp al acestei bai. Nimeni nu il mai baga in seama. Omul insa statea linistit si rabdator. Ce rabdare mai poti avea dupa 38 de ani de paralizie? Mai poti oare sa speri in ceva? Omul acesta se sfintise prin rabdarea lui. Isi ispasise pacatele (probabil boala era o consecinta a unei vieti pacatoase) prin rabdarea lui. Iisus se apropie de el si il intreaba "vrei sa te faci sanatos"? Pentru multi dintre cei care erau de fata, aceasta era una dintre cele mai stupide intrebari. Sa intrebi pe cineva care zace ani de zile pe un pat, daca vrea sa poata merge din nou pe picioarele sale. Si totusi Domnul insista, iar acest lucru demonstreaza un lucru foarte important: Dumnezeu nu face pentru noi nimic daca noi nu vrem. Trebuie sa doresti ceva si sa te rogi, ca apoi sa-l primesti din partea Lui. Spun de multe ori credinciosilor: Dumnezeu nu face minuni peste bolovani. Adica poti sa dai teancuri de pomelnice la biserica, dar trebuie sa te rogi si tu, nu doar preotul, pentru ca sa se implineasca. Din pacate, crestinul nostru apeleaza la Biserica asa cum ar apela la o cooperativa de prestari servicii, pe principiul: eu platesc, tu sa faci. Nu, implinirea unei rugaciuni nu tine de aspectul pecuniar, de suma achitata, ci de o alta suma: suma rugaciunilor profunde, a unei spovedanii sincere, a unei vieti convertite. De aceea, iubite cititorule, cand ai de rezolvat o problema, nu scrie simplu un bilet de pomenire, ci te roaga si tu in paralel cu parintele, spovedeste-te si te impartaseste, cu alte cuvinte pregateste-ti sufletul prin curatie pentru a fi cat de cat vrednic de binecuvantarea lui Dumnezeu.
     Raspunsul paraliticului ne pune insa pe ganduri: "Doamne, nu am om care sa ma arunce in scaldatoare". Este o alta expresie, pe care a denaturat-o romanul, atunci cand vorbeste despre relatii si "pile", prin care ai putea sa realizezi un lucru sau sa ti se deschida o usa ("nu am om care sa ma arunce in scaldatoare", cu alte cuvinte mi-ar trebui o pila undeva sus, care sa ma sustina). Raspunsul paraliticului este de fapt strigatul bolnavului, care sperase toata viata ca cineva sa-l ia in brate si sa-l arunce in apa tulburata vindecatoare. Iisus nu-i raspunde la aceasta dorinta, de a fi aruncat in apa, ci intra in profunzimile bolii lui, ii iarta pacatul care ii cauzase boala si-i spune "ia-ti patul tau si mergi la casa ta". Tensiune, scandal intre evreii rigoristi: de ce umbla omul acesta cu rogojina in ziua sabatului, cand, dupa legea iudaica, nu aveai voie sa mergi pe jos, decat cel mult 1000 de pasi si atunci doar daca era nevoie, dar nu cumva sa lucrezi ceva. El le raspunde ca nu-l cunoaste pe Necunoscutul care l-a facut sanatos si care i-a spus sa-si ia patul si sa mearga la casa lui. Mantuitorul il regaseste in templu (omul mersese sa multumeasca pentru binele primit si ii spune, atentie, "sa nu mai pacatuiesti ca sa nu ti se intample si mai rau". Cuvintele nu ii sunt adresate lui, cat mai ales noua, care primim atatea binecuvantari de la Dumnezeu, dar uitam ca de fapt minunile pe care le simtim adesea in viata noastra trebuie rasplatite cu o viata curata, ca necazurile noastre sunt de multe ori plata pacatelor.
Iubite cititorule,
     Expresia "Doamne, nu am om" a primit in istorie raspuns prin gura lui Pontius Pilat, care, aratandu-L pe Hristos multimilor, a exclamat "Iata Omul". Raspunsul lui este dat de asemenea si lui Diogene din Sinope, care cauta cu felinarul, ziua in amiaza mare, ceva si cand a fost intrebat: "ce cauti?" a raspuns: "caut un om". IATA OMUL! De doua mii de ani acest OM, care este Fiul lui Dumnezeu, te asteapta sa te ridice din paralizia pacatelor tale. El vrea sa te vindece de boala sufletului tau, dar cere o singura conditie: ca tu sa vrei sa fii vindecat, sa ceri sa fii vindecat. Dumnezeu nu face nimic daca tu nu vrei. Iata, o iubire care se restrange in fata libertatii tale.
     Din pacate, nu vrem sa fim vindecati, ne place starea de "caldicel", in care ne mintim pe noi si pe Dumnezeu (care oricum nu poate fi mintit), ne amagim cu o viata "crestina" in care Hristos primeste cateva farmituri de rugaciune seara si dimineata (daca le primeste) si apoi o zi intreaga Il uitam, Il batjocorim prin limba noastra cea barfitoare sau vorbitoare de lucruri necurate, Il umilim prin ochiul nostru poftitor de lucruri senzuale, prin urechea noastra ascultatoare de cuvinte murdare etc. Bieti oameni, care credem ca eternitatea este aici, care ne imbatam cu ideea ca toti mor, doar noi suntem vesnici. Apele Vitezdei se tulbura si astazi, Hristos trece zilnic pe langa patul suferintei noastre. Zilnic ne intreaba: "Vrei sa te faci sanatos?", "Vrei sa te vindeci de paralizia ta sufleteasca?", "Vrei sa poti umbla pe caile Domnului?" Doar un singur cuvant: "Doamne, nu am om... dar Te am pe Tine. Fa-ma sanatos! Ridica-ma pe picioarele verticalitatii mele crestine. Da-mi putere sa pot umbla pe caile Tale".
Pr. Emil JURCAN


Calendar religios
Ortodox: Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Neofit si Gaian
Catolic: Sf. Iudita

Stiri
Partidul Democrat invita la dezbatere

     Biroul Permanent Local Alba Iulia al Partidului Democrat invita membrii PD in data de 8 mai, ora 18.00, la Sala Mica a Casei de Cultura a Sindicatelor, la o dezbatere privind motiunile celor 3 candidati la presedintia partidului.


De toate
Meteo
Sfarsitul saptamanii se anunta cu nori si cu ceva vant, insa tot cald. Azi vor fi 23 °C, iar maine 25 °C. Minimele vor fi 10 sC, respectiv 11 °C. Temperaturi simtite: max. 21 °C, min. 23 °C.

Aforismul zilei
Un popor fara credinta nu poate fi nici democratic.

Anecdota zilei
- Bace, io mi-s pictor si as vrea sa-ti pictez oile...
- Ba sa faci bine sa le lasi asa cum is, ca mie asa imi plac...

Reteta zilei
Ciulama de ciuperci: 1 kg ciuperci, 2 linguri de unt, 2 linguri de faina, sare, piper.
Se aleg ciupercile, de preferinta mici, albe si cu carnea tare. Se curata, se rupe codita, iar cele mari se taie in patru sau in mai multe bucati, dupa marime. Pe masura ce sunt curatate, se arunca intr-un vas cu apa rece, in care s-au pus putin otet si un praf de sare. Se pun la fiert in apa cu putina sare. Separat se prajeste usor faina cu putin unt si se stinge cu o ceasca din zeama in care au fiert ciupercile. Se lasa compozitia sa fiarba incet, pana ce sosul este potrivit de gros. Se amesteca ciupercile, se potriveste mancarea de sare si piper si se lasa sa mai dea cateva clocote, apoi se serveste fierbinte, cu mamaliga.

Sfaturi practice
Marmura neagra si cea colorata se curata bine cu o solutie de detergent (2 linguri de detergent la 1 litru de apa).

Calendarul evenimentelor

Sambata
* 1821 - A murit Napoleon (n. 1769). * 1949 - S-a creat Consiliul Europei. Comitetul de ministri al Consiliului a decretat data de 5 mai drept Ziua Europei. La 4 octombrie 1993 s-a hotarat admiterea Romaniei ca membru al organizatiei. * 1955 - A murit George Enescu (n. 1881). * 1955 - S-a infiintat postul de Radio Timisoara, desfiintat in 1985 si reinfiintat in 22 decembrie 1989. * 1968 - S-a nascut Mihai Leu, detinator al Cupei Centurii Intercontinentale la box. Duminica
* 1849 - Trupele maghiare conduse de maiorul Hatvani sunt infrante decisiv de armata revolutionara a lui Avram Iancu in Rosia Montana si Abrud. * 1928 - A avut loc, la Alba Iulia, o mare adunare, convocata de Partidul National Taranesc, cu scopul de a obliga guvernul liberal sa demisioneze. * 1938 - A murit, la Ciucea, poetul si omul politic Octavian Goga, membru de onoare al Academiei Romane (n. 1881). * 1961 - A murit, la Cluj, Lucian Blaga, poet, dramaturg, filosof (n. 1895).


Horoscop

     BERBECUL. Sambata. Chiar daca anumite lucruri nu merg asa cum ar trebui, nu e cazul sa deveniti pesimisti. Dragoste * Bani ** Sanatate *** Duminica. Entuziasmul in exces nu va poate aduce decat dezavantaje. La fel si tendintele de a va lasa influentati. Dragoste ** Bani ** Sanatate ***
     TAURUL. Sambata. Cararile batute de altii nu duc intotdeauna acolo unde ar trebui sa ajungeti. Ar fi mai bine sa puneti in practica propriile dvs. solutii. Dragoste ** Bani * Sanatate ** Duminica. Aveti mare grija la capitolul "promisiuni" si nu faceti unele pe care nu le puteti onora. Dragoste * Bani *** Sanatate ***
     GEMENII. Sambata. Numai de dvs. depinde sa aveti o mare reusita in plan financiar, cu conditia sa nu va lasati influentati de cine nu trebuie. Dragoste * Bani * Sanatate * Duminica. Nu ar fi deloc rau sa va diversificati gama preocuparilor sau macar sa gasiti noi modalitati de a va rezolva problemele. Dragoste * Bani * Sanatate **
     RACUL. Sambata. Se pare ca ati cam neglijat unele probleme care acum "se razbuna". Ar fi cazul sa le rezolvati inainte de a se complica excesiv. Dragoste * Bani * Sanatate ** Duminica. Poate nu ar strica sa aveti ceva mai multa rabdare, atat in relatiile cu cei apropiati cat si in realizarea proiectelor dvs. Dragoste ** Bani ** Sanatate **
     LEUL. Sambata. Nu va subestimati adversarii, dar nici nu capitulati in fata lor. Incercati sa le gasiti punctele slabe. Dragoste * Bani ** Sanatate *** Duminica. S-ar putea sa vi se dea o gramada de sfaturi necerute si, in plus, contradictorii. Astupati-va urechile si urmati-va instinctul. Dragoste ** Bani ** Sanatate **
     FECIOARA. Sambata. Anumite probleme nu se pot rezolva atat de repede pe cat doriti dvs. Oricar ar fi de neplacut, uneori trebuie sa acceptati inevitabilul. Dragoste * Bani * Sanatate * Duminica. Feriti-va sa-i dezamagiti pe cei care asteapta mult de la dvs. S-ar putea ca mai tarziu sa aveti nevoie de ajutorul lor. Dragoste ** Bani * Sanatate **
     BALANTA. Sambata. Aveti prieteni pe care va puteti baza la nevoie si prieteni care va cauta doar atunci cand vor sa se distreze. Pe care ii preferati? Dragoste *** Bani ** Sanatate *** Duminica. Incercati sa anticipati actiunile celor din jur, prieteni si neprieteni, pentru ca destinul dvs. este legat de cel al multora dintre ei. Dragoste ** Bani * Sanatate **
     SCORPIONUL. Sambata. Nu va izolati de cei apropiati si nu ignorati problemele cu care acestia se confrunta. In scurt timp, v-ar putea afecta si pe dvs. Dragoste * Bani * Sanatate ** Duminica. Nu neglijati greselile si datoriile mai vechi, care trebuie corectate, respectiv platite cat mai curand cu putinta. Dragoste ** Bani * Sanatate **
     SAGETATORUL. Sambata. Sunt destui cei care va invidiaza pentru inspiratia dvs. fara insa a va putea egala in ceea ce priveste tenacitatea. Fiti mai atenti la "concurenta". Dragoste ** Bani ** Sanatate *** Duminica. Nu va mai bateti capul cu fleacuri. Incercati sa stabiliti ce este cu adevarat important pentru dvs.. Dragoste *** Bani ** Sanatate ***
     CAPRICORNUL. Sambata. Bunele intentii nu sunt intotdeauna de ajuns, ba chiar pot fi gresit intelese. Daca ati inceput ceva, mergeti pana la capat. Dragoste * Bani * Sanatate ** Duminica. Atentie, nehotararea v-ar putea costa mai mult decat va inchipuiti. Luarea anumitor decizii nu poate fi amanata la infinit. Dragoste ** Bani ** Sanatate ***
     VARSATORUL. Sambata. Veti constata in curand nu numai ca orice fapta buna este rasplatita, ci ca v-ati facut si dvs. un mare serviciu cu aceasta ocazie. Dragoste ** Bani ** Sanatate ** Duminica. Anumite persoane din anturajul dvs. stiu foarte bine cum sa va impresioneze. Nu ar fi rau deloc sa fiti ceva mai reticenti in ceea ce le priveste. Dragoste * Bani ** Sanatate ***
     PESTII. Sambata. Incercati sa va detasati de toata agitatia din jurul dvs. Daca va regasiti linistea sufleteasca, veti izbuti sa depasiti orice obstacol. Dragoste * Bani ** Sanatate ** Duminica. Acordati mai multa atentie felului in care sunt percepute actiunile dvs., ori modului in care va sunt intelese intentiile. Dragoste ** Bani ** Sanatate **


Sondaj de opinie
Scandalul Transcom - maxi-taxisti la ordinea zilei:
Cine are dreptate?
Rezultate: Cine are dreptate?
Discutati pe marginea sondajului
Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Festivalul International "Lucian Blaga"
Castigatorii concursurilor de creatie

     In aceste zile se desfasoara cea de-a XXI-a editie a Festivalului International "Lucian Blaga", manifestare in cadrul careia au fost organizate trei concursuri de creatie, deschise atat creatorilor consacrati cat si debutantilor. Ca in fiecare an, ele s-au bucurat de o buna participare. Premierea castigatorilor a avut loc ieri, la Centrul cultural "Lucian Blaga" din Sebes. Sa vedem insa cine sunt laureatii: * Concursul de creatie literara: Premiul Festivalului International "Lucian Blaga" - Ioan Aurel Dragos, Baia Mare; Premiul I, al Ministerului Culturii si Cultelor - Valentin Marica, Tg. Mures; Premiul II, al Fundatiei culturale "Lucian Blaga" Sebes - Tiberiu Jude, Alba Iulia; Premiul III, al Bibliotecii judetene "Lucian Blaga" Alba - Ioan Chira, Miresu Mare; Premiul Centrului judetean al creatiei populare Alba - Gelu Dragos, Miresu Mare; Premiul Editurii "Ardealul" si al Filialei Targu Mures a Uniunii Scriitorilor - Ioana Dudnic, Galati; Premiul revistei "Vatra" - Stelian Stan, Ploiesti; Premiul ziarului "Unirea" - Virgil Todeasa, Blaj; Premiul revistei "Tarnava" - Bianca Marcovici, Haifa (Israel); Premiul "Transilvania Jurnal" - Ana Zegrean, Bistrita; Premiul ziarului "Informatia de Alba" - Gabriel Codrut Berceanu, Calarasi; Premiul Clubului Rotary - Ana Maria Poenar, Vulcan; Premiul revistei "Arca" - Ioan Adrian Popa, Alba Iulia; Premiul revistei "Familia" - Valentin Bura, Petrosani; Premiul revistei "Poesis" - Amalia Burulea, Petrosani; Premiul Colegiului National "Lucian Blaga" Sebes - Adrian Lesenciuc, Brasov; Premiul Casei memoriale "Lucian Blaga" - Daniel Cristian Manolescu, Pucioasa; Premiul "Radio XXI" pentru debut in volum "Clipe 2000" - Felicia Colda, Vintu de Jos.
     * Concursul de arta plastica si ex libris: Premiul I - Ovidiu Petca, membru UAP Cluj-Napoca; Premiul II - Gheorghe Marcel Muntean, Aiud; Premiul III - Eugen Macinic, Sebes. Acelasi premiu a fost acordat tinerilor care se pregatesc la Casa Artelor, Sebes, sub indrumarea lui Dorica Susan.
     * Concursul de creatie muzicala: Premiul Ministerului Culturii si Cultelor si al Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Alba - Mircea Cucu, Bucuresti. (A.D.)


Cetateanul apeleaza, Consiliul Judetean Alba raspunde
Numarul de telefon 985 va sta la dispozitie

     Consiliul Judetean Alba, in colaborare cu ziarul "Unirea", va raspunde problemelor ridicate de cetateni la numarul de telefon special 985, pus la dispozitia locuitorilor acestui judet. Presedintele Consiliului Judetean, Augustin Presecan, ne-a declarat ca, din multitudinea de probleme, vor fi selectate cateva raspunsuri, restul urmand a se rezolva direct, pe cale amiabila, fara a fi mediatizate. Initiativa CJ Alba a prins tot mai mult contur, oamenii telefonand pentru a-si spune pasurile. Chiar daca nu in toate cazurile se pune problema unei competente a CJ Alba, aceasta institutie va solicita si colaborarea altor organisme in rezolvarea doleantelor cetatenilor.
     Cele mai multe probleme ridicate de cetateni sunt legate de pensii. D-na Elena Voinea, din Sebes, este informata ca decizia de pensionare (pe caz de boala de gradul III) urmeaza sa fie primita la domiciliu. Situatia s-a rezolvat si in cazul d-lui Francisc Tamas (dosar de pensionare nr. 345/6) care va primi decizia de pensionare si a d-lui Simion Flentea care si-a depus dosarul la 20 octombrie 2000. D-l Florian din comuna Cricau a cumparat un teren de 14 ari in urma cu 4 ani. Domnia sa a reclamat ca este tulburat in posesie. CJ Alba a luat legatura cu primarul comunei Cricau care a promis rezolvarea grabnica a litigiului. Un grup de cetateni de pe strada Livezii au reclamat faptul ca in timpul noptii, linistea publica este tulburata. S-a luat legatura cu seful IPJ Alba, col. Marin Aron, care a trimis politisti in zona pentru rezolvarea problemei. Un alt cetatean din Sebes a sesizat faptul ca i s-a "taiat" gazul, desi si-a platit factura. Conducerea SC Distrigaz Nord Alba Iulia a receptionat mesajul si a remediat deficienta. D-na Livia Duma din Partos a anuntat CJ Alba ca desi are un apometru defect din 1996 si a sesizat Termac-ul, nu s-a intreprins nici un demers. D-l Dumitru Daian, responsabil din cadrul Termac, a declarat ca se incearca rezolvarea acestor probleme.
     Consiliul judetean Alba a intins o mana de ajutor si familiilor sarace, oferind ajutoare financiare, colectate din donatii si sponsorizari. Un caz social mai deosebit este cel al familiei Dorin Marginean, din Sebesel, comuna Sasciori. Cei 7 copii ai familiei locuiesc intr-o singura camera. O parte din copii sufera de handicap de gradele I si II iar sotia este bolnava. CJ Alba a alocat un ajutor financiar de 500.000 de lei. O situatie dificila se intalneste si in cazul familiei Viorel Ivan, din sat Cerbu, comuna Bucium, care are 6 copii din care doi internati la Centrul de plasament Abrud. Alti trei copii locuiesc la Cugir cu fosta sotie a lui Viorel Ivan. Si in acest caz s-a dispus acordarea unui ajutor financiar de 500.000 de lei. De aceeasi masura va beneficia si Mariana Bold, care are in ingrijire 10 copii, iar sotul este decedat de 4 luni.
Florin ROMAN


Azi, la Alba Iulia
Lansare de carte: "In" de Dinu Olarasu

     Unul dintre ultimii spiridusi ai muzicii folk - asa cum ii place sa se autointituleze - isi va lansa la Alba Iulia cel de-al patrulea volum de poezie. Intitulat "In" volumul a aparut de curand la Editura Brumar din Timisoara. Lansarea va avea loc in cadrul unui concert Dinu Olarasu care va fi gazduit de Casa de cultura a studentilor din Alba Iulia, sambata, 5 mai, de la ora 20, in organizarea Ligii Studentilor din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. Dinu Olarasu este cunoscut iubitorilor muzicii folk prin LP-urile "Varsator" si "Pur si simplu", iar amatorilor de poezie prin volumele "Daruit eternitatii pe fereastra" - 1983, "Traficul de transparenta" - 1997 si "Frenetic" - 1998. El este de asemenea textier al mai multor trupe de muzica printre care cele mai cunoscute sunt ASIA si Indigo. In prezent lucreaza la un nou album intitulat "Vis-à-vis" in colaborare cu Raul Kusak si la un album propriu de muzica folk. (A.D.)


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.